Νέα

Απολογισμός διεθνούς συνεδρίου NETTIES (Network Entities) 2018

ShareThis
Δημοσίευση: 15-05-2018 15:09 | Προβολές: 2198
image

Η IAFeS (International Association for eScience) σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΑΒΜ/IHRC διοργάνωσε το 16οΔιεθνές Συνέδριο «NETTIES: Access to Knowledge in the 21st Century - the Interplay of Society, Education, ICT, and Philosophy», από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2018 στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, με προεδρίες των Radu Vasiu, Καθηγητή και Προέδρου της IAFeS, Μαρίας Κανελλοπούλου-Μπότη, Αν. Καθηγήτριας, ΤΑΒΜ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Κωνσταντίνου Καλέμη,Επιμορφωτή στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων στο ΚΦΠ Μαλακάσας.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν ο Σπυρίδων Γερακάρης (Δικηγόρος, DEA, Αντιπρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, ο Κωνσταντίνος Οικονόμου (Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Πληροφορίας και της Πληροφορικής), ο Λάμπρος Κοτσίρης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Καλέμης (National Centre for Local Government and Public Administration – Refugee Education Coordinator), η Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου της Πληροφορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και ο Radu Vasiu (Καθηγητής, Πρόεδρος της International Association for eScience - IAFeS).

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, είτε με προεδρίες συνεδρίων είτε με ομιλίες, εγκεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και οι Λάμπρος Κοτσίρης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Paul Sturges, Ομότιμος Καθηγητής Βιβλιοθηκονομίας (Loughborough University), Thomas Bauer (Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Institut für Arabistik und Islamwissenschaft), Γιώργος Μικρός, Καθηγητής Υπολογιστικής Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, Matthias Gelbmann (συνιδρυτής, Managing Director και consultant στο solidIT, Vienna, Austria), Günter Koch και Johann Guenther (Jianghan Univ., Wuhan, China; Saint Petersbug State Univ. For Telecom., Hannes Raffaseder, University of Applied Sciences, Sankt Poelten, Aυστρία, Erwin Bratengeyer, Professor, Danube University Krems, Aυστρία, αλλά και πλήθος άλλων εκλεκτών ομιλητών.

Στο συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός φοιτητών του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, με ενεργό συμμετοχή. Οι προπτυχιακοί φοιτητές Γιάννης Πανόπουλος και Αναστασία Μπαλάσκα προέβησαν σε εκτεταμένη και άκρως επιτυχή παρέμβαση στις ομιλίες του Γιώργου Μπουχάγιαρ και της Βίκυς Γκανάτσιου.

Στις εισηγήσεις και τη στρογγυλή τράπεζα, που ακολούθησε, αναπτύχθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η πρόσβαση στη γνώση στον 21ο αιώνα από πλευράς πολλών επιστημών, η αλληλεπίδραση μεταξύ κοινωνίας, εκπαίδευσης, Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και φιλοσοφίας, αλλά και η Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα. Στην ειδική ολοήμερη συνεδρία για την Ανοικτή Πρόσβαση και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αναπτύχθηκαν καίρια ζητήματα όπως η ανοικτή πρόσβαση και οι πολιτικές της στην Ευρώπη σήμερα, η ανοικτή πρόσβαση και τα πολιτιστικά δεδομένα, η εξαίρεση Text and Data Mining στην Πρόταση Οδηγίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την ψηφιακή αγορά, η εξισορρόπηση κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας και της πρόσβασης στη γνώση (A2K), η νόμιμη χρήση έργων εκτός εμπορίου, η πρόσβαση στη γνώση και τα αρχεία, ανοικτή πρόσβαση και μικρά ιδρύματα, ο Κανονισμός για τη φορητότητα δεδομένων κ.ά.

Στην ειδική συνεδρία για την εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων και την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μπαβέας, Γενικός Συντονιστής για την Ελλάδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης περιέγραψε τις δράσεις του Οργανισμού στην Ελλάδα υπό το φως του συνταγματικού δικαιώματος των παιδιών-προσφύγων στην εκπαίδευση, ενώ η Λίνα Πανταζή, εκπαιδευτικός, Μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Διαχείριση, Συντονισμό και Εποπτεία της εκπαίδευσης των προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, Υπεύθυνη των στρατοπέδων της Μαλακάσας και του Ελαιώνα, ανέλυσε τις δυσκολίες της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα από διάφορες πλευρές, όπως η κοινωνική. Στο τέλος της συνεδρίας, απονεμήθηκε στους ομιλητές τιμητική πλακέτα για την ανεκτίμητη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του δικαιώματος των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, για όσο καιρό διαμένουν στην Ελλάδα. Από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι Γιώργος Μπουχάγιαρ, Βίκυ Γκανάτσιου, Νατάσα Μιχαηλάκη, Κατερίνα Κανελλοπούλου, Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, Ιωάννης Δεληγιάννης, Σοφία-Μαρία Πουλημένου, Ξένια Καιμάρα, Αλεξάνδρα Καββαδία, Βιλχελμίνα Ζάχου, Πέτρος Κωσταγιόλας, Χαρίλαος Λαβράνος, Σοφία Βλάχου, Μαρία Κοντογιώργη, Ονούφριος Παυλογιάννης και Γιώργος Παυλογιάννης. Επίσης, μίλησαν ο Δρ. Νίκος Κούτρας, απόφοιτος του ΠΜΣ του ΤΑΒΜ και νυν Research Fellow Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, και η Δρ. Ρωξάννα Θεοδώρου, απόφοιτος του ΤΑΒΜ και διδάσκουσα μέχρι πρότινος επί πολλά έτη και νυν Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην οργανωτική επιτροπή και ιδιαίτερα, στον Γιώργο Μπουχάγιαρ, ΜΔΕ (υπ.), Δικηγόρο και την Κατερίνα Τζάλη, ΜΔΕ του ΤΑΒΜ. Θερμά ευχαριστούμε την Μαρία Παπαϊωάννου, Πολυτίμη Μιχαλάκη και Κλαούντια Μαγδαληνή Βρόνιακ, προπτυχιακές φοιτήτριες του ΤΑΒΜ, για την πολύτιμη στήριξη και συμβολή τους. Θερμές ευχαριστίες στους Ευαγγελία Κουμαντσιώτη, Γιονατάν Σηγκάν, Άρη Μελαχροινό και Ευτυχία Κούβελα, φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται και στην οικονομολόγο Αικατερίνη Πλασκασοβίτη για τη βοήθειά της, στον Λευτέρη Καλόγερο και τη Μαρία Μαυρωνά, από το ΤΑΒΜ. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα στο Αυτοτελές Τμήμα Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κερκύρας, την Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας και σε όλους τους συντελεστές του συνεδρίου αυτού. Ευχαριστούμε το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας για τη βοήθειά του, τον Καθηγητή Νικόλαο Κανελλόπουλο και τον Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο. Τα πρακτικά του συνεδρίου αναμένονται να εκδοθούν σύντομα, από διεθνή εκδοτικό οίκο.


Επιστροφή
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Παρασκευή 19-04-2024
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας