Νέα

Βράβευση του BiHELab στις ΗΠΑ για τις έρευνές του πάνω σε βιοδείκτες του SaRS-COV2

ShareThis
Δημοσίευση: 23-06-2020 22:58 | Προβολές: 2204
image

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα":

 

Βραβείο για τις έρευνές του στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού απέσπασε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η έρευνα παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε μέλη της ερευνητικής κοινότητας του Texas Medical Center, την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Η βράβευση έγινε από τη Hope Biosciences στον επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας, πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο.

Η έρευνα που διεξήγαν ο κ. Βλάμος και η ομάδα του ήταν πάνω σε βιοδείκτες του SaRS-COV2, με σκοπό την εύρεση αυτών που δημιουργούν μεγαλύτερη ευπάθεια σε πληθυσμούς, οι οποίοι πρόκειται να νοσήσουν και έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ και οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, αλλά και άλλων τμημάτων. Μεταξύ αυτών, οι Γεώργιος Μαντέλλος (ανάπτυξη της εφαρμογής), Αριστείδης Βραχάτης (αναλυτική δεδομένων), Θεμιστοκλής Έξαρχος (συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στην εύρεση της ευπάθειας), Παναγιώτης Κουρουθανάσης (συστήματα ποσοτικοποίησης του κινδύνου μόλυνσης), Βασίλειος Καρυώτης (διαχείριση βάσεων δεδομένων), Χριστόφορος Νταντογιάν (ασφάλεια της πλατφόρμας), Δημήτριος Βλαχάκης (τεχνικές βιοπληροφορικής για τον εντοπισμό νέων βιοδεικτών), Μαρία Γονίδη (γιατρός - κυτταρολόγος, επαλήθευση νέων βιοδεικτών) και Μαριάννα Καστή (γιατρός, εύρεση νέων βιοδεικτών).

«H πολυμελής ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας ανέπτυξε καινοτόμες υπολογιστικές τεχνικές βιοπληροφορικής και μηχανικής μάθησης σε ψηφιακά κλινικά δεδομένα, με σκοπό τον προσδιορισμό βιοδεικτών που καθορίζουν παράγοντες κινδύνου, που έχουν την ικανότητα να ταξινομούν και να προβλέπουν άτομα που είναι πιο ευάλωτα με την ίδια επιδημιολογική ταξινόμηση. Οι βιοδείκτες και παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευπάθεια ατόμων που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη μοντέλων και αντίστοιχων εφαρμογών, για την παροχή υποστήριξης απόφασης στον εντοπισμό των έντονων συνεπειών στην υγεία ευάλωτων ομάδων», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Εισήσεων ο κ. Βλάμος.

«Η έρευνα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας συνεχίζεται και έχει στόχο την ανάλυση του μηχανισμού εξάπλωσης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της εύρεσης πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους φαρμάκων» κατέληξε ο καθηγητής.


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τετάρτη 29-03-2023
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Newsletter
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας