Νέα

Ομιλία – Ανοιχτή συζήτηση με την κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου και τον κ. Πρόδρομο Τσιαβό

ShareThis
Δημοσίευση: 17-05-2023 11:44 | Προβολές: 1190
Σημαντική Ημερομηνία: 17-05-2023
[Έληξε]
image

ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Δελτίο Τύπου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Ομιλία – Ανοιχτή συζήτηση με την κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου και τον κ. Πρόδρομο Τσιαβό

Τίτλος:"Τέχνη για το Ψηφιακό στον Δημόσιο Χώρο: Ανάμεσα στο Παγκόσμιο και το Τοπικό"

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σας προσκαλεί την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 19:00, στο αμφιθέατρο 1 του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ι. Θεοτόκη 72), σε ομιλία και ανοιχτή συζήτηση με την κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και τον κ. Πρόδρομο Τσιαβό, επικεφαλής της Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στον Όμιλο Ωνάση.

Η συζήτηση, εμπνευσμένη από το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM) με τίτλο, «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», θα επικεντρωθεί στην βιωσιμότητα και την αειφορία στους πολιτιστικούς οργανισμούς, καθώς και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου μέσα από τις εμπειρίες που αυτοί προσφέρουν.

Η τέχνη στο δημόσιο χώρο θέτει με την ίδια της την ύπαρξη μια σειρά από ερωτήματα που εκτείνονται από τα όρια του δημόσιου χώρου και των κοινών, μέχρι της νομιμοποίησης των διοργανωτών της έκθεσης, της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων και του διαλόγου ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο. Το Ίδρυμα Ωνάση πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια μία από τις μεγαλύτερες δράσεις παρουσίασης τέχνης για το θέμα του ψηφιακού στον δημόσιο χώρο, αρχικά στην Αθήνα και το 2023 και στα Ιωάννινα. Τα Plasmata όπως έχει ονομαστεί η σειρά αποτελούν στην πραγματικότητα μια διαδικασία που κορυφώνεται κατά τον χρόνο πραγματοποίησης της έκθεσης μέσα από μία σειρά από συμβάντα που εκτείνονται από την έκθεση των έργων μέχρι την πραγματοποίηση ομιλιών, συναυλιών και άλλων τοπικών ενεργοποιήσεων. Τα Plasmata συνιστούν μια παρέμβαση στον δημόσιο χώρο που ξεκινάει ένα χρόνο περίπου πριν την πραγματοποίηση της κάθε της έκδοσης και εκτείνεται και μετά από αυτήν, επιδιώκοντας να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα κατά τρόπο που να επιτρέπει την ανάδειξη τοπικών δυνάμεων και την ενίσχυση της πληθυντικότητας των φωνών στον τόπο που εμφανίζεται. Στην εξέλιξή της, η σειρά Plasmata δίνει έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά δεν εγκλωβίζεται στο μέσο, ούτε στην θεματική, όσο αναζητά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προσεγγιστεί κριτικά η τεχνολογία, τις υλικότητες που την περιβάλουν και τον διαρκή διάλογο ανάμεσα στον πραγματικά τοπικά και το απεδαφοποιημένο.

Σχετικά με τους ομιλητές:

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου είναι Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του Τομέα Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και επιβλέπει τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες και τον προγραμματισμό του Ιδρύματος, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο θυγατρικό παράρτημα στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Μουσικολογία στον Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων –στην Αισθητική και στην Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση– από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Έχει εργαστεί σε πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό –Εθνική Λυρική Σκηνή, Υπουργείο Πολιτισμού, Royal Opera House, Cheek by Jowl– και είναι μέλος σε διάφορες επιτροπές που ασχολούνται με την ανάπτυξη της πολιτιστικής πολιτικής στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρόδρομος Τσιαβός είναι επικεφαλής της Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στον Όμιλο Ωνάση και Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή για την Ανοικτή Επιστήμη, OpenAIRE. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και έχει ιδρύσει την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις και ομιλίες σχετικά με νομικές και επιχειρηματικές πτυχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την ηθική μέσω σχεδιασμού, τις ανοικτές τεχνολογίες, το ψηφιακό περιεχόμενο και τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας για Καινοτομία IPR και την πολιτική και στρατηγική καινοτομίας. Ο Πρόδρομος Τσιαβός είναι διευθυντής του Ινστιτούτου IPR και Καινοτομίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και έχει διατελέσει πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPA). Επί του παρόντος διδάσκει Δίκαιο και Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Παρουσίαση των δράσεων για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (19/03/2024, 12 μ.μ.)
Δημοσίευση: 15-03-2024 19:43 | Προβολές: 2720
Σημαντική Ημερομηνία: 19-03-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα εκδήλωσης
Mέγεθος: 83.54 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πλήρες κείμενο πρόσκλησης
Mέγεθος: 86.9 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Τραγουδώντας Ελληνικά με τα τραγούδια της Μαρίζα Κωχ
Έναρξη: 27-03-2024 |Λήξη: 15-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας