Νέα

Η «Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ» εγκαινίασε το GeNeDis 2020

ShareThis
Δημοσίευση: 08-10-2020 17:22 | Προβολές: 3918
image

Με 3660 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, επιστήμονες και ερευνητές, ξεκινά σήμερα και επίσημα, το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γηριατρικής και Νευροεκφυλιστικών Ερευνών «GeNeDis 2020» με τίτλο «Υγεία στη γήρανση και ψυχική ευεξία στη νέα ψηφιακή εποχή», που θα ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου 2020 .

Το GeNeDis 2020, που είναι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργανώνεται από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ηλεκτροφυσιολογίας Ανθρώπου (BIHELab ) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΤΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών (RCCBm) και τo Εργαστήριο CARGO του Πανεπιστημίου Wilfried Laurier.

Προοίμιο στο πλαίσιο της έναρξης του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου στην Γενετική, Γηριατρική και στην Έρευνα Νευροεκφυλιστικών Νόσων (GeNeDis 2020), ήταν η χθεσινή επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ» (HIAAD.org) που αποτελείται από ομάδα Ελλήνων ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ) και επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τη χθεσινή ημερίδα, στην οποία προέδρευαν ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος και ο επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Νόσο Alzheimer του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ), καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, με αντιπροέδρους της έδρας τον δρ. Ιωάννη Ταρνάνα, Senior Fellow for Equity in Brain Health στο Global Brain Health Institute (Trinity College Dublin) και την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ), Βασιλική Μαχαιράκη, χαιρέτησαν, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ(ΗΙΑΑD), είναι μια πρωτοβουλία διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και στη χώρα μας και μας κάνει όλους περήφανους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση θα σταθούν αρωγοί στο έργο της συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πρωτοβουλίας αυτής και στη διευκόλυνση των δράσεων της. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ (ΗΙΑΑD) » ανέφερε, μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Από την πλευρά της  και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως,  σε ανάρτησή της σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «50 εκ. οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ στον κόσμο, 200 χιλιάδες στην Ελλάδα με πρόβλεψη για σημαντική αύξηση στο μέλλον. Η ανάγκη μελέτης, αποτύπωσης, πρόληψης, αντιμετώπισης της νόσου, αλλά και περαιτέρω υπηρεσιών και φροντίδας των πασχόντων και των οικογενειών τους αδήριτη. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ για την έρευνα και τη δράση!».

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας,  μετά τη χθεσινή παρουσίαση, της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Αλτσχάιμερ» (HIAAD.org,), επικρότησε στο πλαίσιο των δράσεων της, τη λειτουργία του Ψηφιακού Μητρώου Άνοιας (Brain Registry) που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την υιοθέτηση βέλτιστων προδιαγραφών και πρακτικών για τα Ιατρεία Μνήμης, τις Νευροψυχιατρικές και Γηριατρικές μονάδες του Υπουργείου από το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ διερευνά τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εισαγωγή και των δύο δράσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Γενετική, Γηριατρική και στην Έρευνα Νευροεκφυλιστικών Νόσων (GeNeDis 2020), που ανοίγει σήμερα το απόγευμα σε όλους τους συμμετέχοντες τις πύλες του, θα απευθύνουν χαιρετισμό, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, Γεώργιος Στεργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων νήσων, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής συνοχής , Κώστας Ζορμπάς, ο  κυβερνητικός βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.

"Το Παγκόσμιο συνέδριο GeNeDis αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της ραγδαίας αναπτυσσόμενης ερευνητικής δυναμικής που διαμορφώνεται πλέον στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ένα περιφερειακό, πολυνησιωτικό Α.Ε.Ι. το οποίο αποδεικνύει ότι η ερευνητική αριστεία είναι εφικτή με συστηματική δουλειά και ρεαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό. Τα μεγέθη του συνεδρίου - πάνω από 3600 συμμετέχοντες - το εντάσσουν στον χάρτη των πλέον σημαντικών επιστημονικών διοργανώσεων παγκοσμίως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η ίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στο Αλτσχάιμερ αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Καθηγητή του Ιδρύματός μας, κ. Παναγιώτη Βλάμου στον τομέα της νευροεπιστήμης. Τεκμηριώνει δε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι το μέλλον της ερευνητικής αριστείας σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται εντός ενός διεπιστημονικού πλαισίου. Αυτήν ακριβώς την οπτική, αλλά και αναπτυξιακή προσέγγιση υιοθετεί και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της στρατηγικής, ακαδημαϊκής του ανάπτυξης" ανέφερε από την πλευρά ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
CEPE 2025 Call for Papers
Δημοσίευση: 04-06-2024 12:29 | Προβολές: 2037
Έναρξη: 04-06-2024 |Λήξη: 26-06-2024
[Έληξε]
<< <
Δεκέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τρίτη 24-12-2024
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αιτήσεις στο πλαίσιο της πράξης Απόκτηση Ακαδηµαϊκής Διδακτικής Εµπειρίας κατά το εαρινό εξάμηνο 2024-25 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο [ΕΚΠ30]
Έναρξη: 23-12-2024 |Λήξη: 14-01-2025
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας