Οδηγός τσέπης για την έμφυλη βία: https://isotita.gr/gbv-guidelines/
Αρμοδιότητες
Η Ε.Ι.Φ. έχει τις εξής αρμοδιότητες βάσει του ΦΕΚ 13/τ.Α’/29-1-2019:
- εκπονεί σχέδια δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες του Ιδρύματος και καταρτίζει ετήσια έκθεση, την οποία υποβάλλει στη Σύγκλητο,
- εισηγείται στα αρμόδια όργανα μέτρα για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση του σεξισμού,
- παρέχει ενημέρωση και επιμόρφωση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με το φύλο και την ισότητα,
- παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε περιπτώσεις καταγγελιών για διακριτική μεταχείριση ή παρενοχλητική συμπεριφορά,
- προωθεί την εκπόνηση Π.Μ.Σ. και τη διενέργεια σεμιναρίων και διαλέξεων που εστιάζουν στη μελέτη του φύλου,
- προωθεί την εκπόνηση μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που σχετίζονται με το πεδίο της αρμοδιότητάς της,
- παρέχει συνδρομή προς θύματα διακρίσεων όταν καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση. Με τον εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται ειδικότερα τα θέματα υποστήριξης των θυμάτων διακριτικής μεταχείρισης από την Επιτροπή.
Μέλη
Συγκροτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021 με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου η εννεαμελής άμισθη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία έχει τριετή θητεία:
Έλενα ΧαμαλίδηΗ Έλενα Χαμαλίδη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Τμήμα Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και του Kunsthistorisches Institut του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (ΜΑ). Η διατριβή της και οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν κυρίως στον ελληνικό μοντερνισμό και την υποδοχή της πρωτοποριακής τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και στην αναπαράσταση της εθνικής και έμφυλης ταυτότητας. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, και της οργανωτικής επιτροπής του European Network for Avant-garde and Modernism Studies από το 2014.
Φωτεινή ΒάκηH Φωτεινή Βάκη είναι Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ηπειρωτική φιλοσοφία από το Τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Essex. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή. Δίδαξε φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το 2011-12 ήταν Visiting Fellow στο London School of Economics. Από το 2005 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις περιοχές της νεότερης και σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας. Είναι μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδας από το 2016 ενώ κατά το διάστημα της κοινοβουλευτικής της θητείας (2015-2019) διετέλεσε μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Δικαιωμάτων και Νεολαίας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των σχεδίων νόμου που άπτονταν δικαιωμάτων όπως, για παράδειγμα, της ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, της ταυτότητας φύλου, κ.ά.
Νταλίλα ΟνοράτουΗ Νταλίλα Ονοράτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αισθητικής και Σημειολογίας της Εικόνας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και συνεργάτης στο Center of Philosophy of Science, στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία. Εκ των ιδρυτικών μελών του Εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών, είναι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του συνεδρίου "Taboo-Transgression-Transcendence in Art & Science" και μέλος της ομάδας επιμέλειας του ακαδημαϊκού περιοδικού Technoetic Arts. Είναι επίσης, μαζί με τη Marta de Menezes, βασική υπεύθυνη για τη σύλληψη και την ανάπτυξη της κοινότητας "FEMeeting: Women in Art, Science and Technology".
Μυρτώ ΜαλούταΗ Μυρτώ Μαλούτα σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο University College του Λονδίνου και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Ελληνική Παπυρολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 2010 διδάσκει στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου μαθήματα στα γνωστικά αντικείμενα της Ελληνικής Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας, της ιστορίας της γραφής και της πρόσληψης της αρχαιότητας.
(Σε επιστημονική άδεια το ακαδ. έτος 2023-2024.)
(Σε επιστημονική άδεια το ακαδ. έτος 2023-2024.)
Αγνή ΠαπαδοπούλουΗ Αγνή Παπαδοπούλου σπούδασε Θέατρο και Παιδαγωγικά. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας με γνωστικό αντικείμενο Διδακτική της Τέχνης και Δημιουργικές Τεχνολογίες. Είναι επιμελήτρια κειμένων, έχει γράψει θέατρο και σκηνοθετήσει παραστάσεις. Είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη του ειδικού προγράμματος για την Πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Υποστήριξης Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Κατερίνα ΚαμπάσηΗ Κατερίνα Καμπάση σπούδασε πληροφορική και έκανε το διδακτορικό της στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι πρόεδρος του τμήματος Περιβάλλοντος, διευθύντρια του ΔΠΜΣ «Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» και διευθύντρια του εργαστηρίου «Τεχνολογία Λογισμικού και Εφαρμογές Γεωπληροφορικής». Είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της ACM-W (ACM's Council on Women in Computing).
Μαρίλυ ΑργυροκαστρίτηΗ Μαρίλυ Αργυροκαστριτη είναι μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Ακαδημίας της Μπρερα(Μιλάνο) με ειδικότητα στην ζωγραφική. Δίδαξε από το 2001 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Εικαστικα και από το 2005 μέχρι σήμερα ζωγραφική - σχέδιο στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Είναι υποψήφια διδάκτορας με θέμα την διαπραγμάτευση της Ταυτότητας και του Σώματος στην ΝΕΤ ΑΡΤ με εστίαση στις γυναίκες καλλιτέχνιδες. Επίσης έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς για ζητήματα σεξισμού και πρόσληψης των γυναικών στα μέσα
Νίκη ΑλεβιζάκηΗ Νίκη Αλεβιζάκη σπούδασε Νομική στο ΕΚΠΑ και Δημόσια Διοίκηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Από το 2007 εργάζεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κεντρική Διοίκηση) και από το 2014 στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Προϊσταμένη Γραμματείας). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τους ρόλους και την επικοινωνία των φύλων (γυναίκα και ενοχή), νευρογλωσσικού προγραμματισμού και συναισθηματικής ενδυνάμωσης.
Βασιλική ΧελιδώνηΗ Βασιλική Χελιδώνη είναι πτυχιούχος της Ειδίκευσης Μετάφρασης του ΤΞΓΜΔ (2021), διπλωματούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη της Μετάφρασης» του ίδιου Τμήματος (2023) και επιτυχούσα του Προγράμματος Διδακτικής Ξένων Γλωσσών για χορήγηση Πιστοποιητικού Διδακτικής Επάρκειας στην Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα (2022). Με γλώσσες εργασίας της τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά, καθώς και με καλή γνώση των ισπανικών, έχει συμμετάσχει σε πανεπιστημιακά μεταφραστικά έργα και έχει απασχοληθεί ως υποτιτλίστρια στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει εργαστεί και ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο της μετάφρασης και της επιμέλειας. Παράλληλα, έχει συντάξει λογοτεχνικά άρθρα και έχει αποτελέσει Membership Manager στο Ελληνικό Παράρτημα του Women in Localization. Από τον Ιανουάριο του 2024, είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του ΤΞΓΜΔ με το θέμα της έρευνάς της να αφορά τη χρήση σωμάτων ευρωπαϊκών και εθνικών κειμένων για τη μελέτη της υιοθέτησης της συμπεριληπτικής γλώσσας κατά τη σύνταξη και μετάφραση διοικητικών εγγράφων της ΕΕ στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά.
Επικοινωνία με ΕΙΦ
email: isotita@ionio.gr