Οδηγός τσέπης για την έμφυλη βία: https://isotita.gr/gbv-guidelines/
Αρμοδιότητες
Η Ε.Ι.Φ. & ΚΔ - ΙΠ έχει τις εξής αρμοδιότητες βάσει του άρθρου 218 του ν. 4957/2022 (Α’ 141):
1. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης συνιστάται και συγκροτείται σε κάθε Α.Ε.Ι. Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων ως συμβουλευτικό όργανο του Ιδρύματος και των οργάνων διοίκησής του. Αποστολή της Επιτροπής είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης των διακρίσεων με βάση το φύλο, την φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την κατάσταση υγείας/αναπηρίας, την ηλικία ή τον γενετήσιο προσανατολισμό σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες και δραστηριότητες της ακαδημαϊκής ζωής. Η Επιτροπή συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους διακρίσεων και στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σεξισμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς στο ίδρυμα.
2. Η Επιτροπή είναι εννεαμελής και αποτελείται από έξι (6) μέλη Δ.Ε.Π., ένα (1) μέλος Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. ή Ε.Τ.Ε.Π., έναν (1) διοικητικό υπάλληλο και έναν (1) φοιτητή. Τα μέλη της έχουν τριετή θητεία και ορίζονται ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιεύει ο Πρύτανης. Ο Πρύτανης δύναται, με απόφασή του, να αντικαθίσταται κατά την άσκηση της αρμοδιότητας του προηγούμενου εδαφίου από τον αρμόδιο Αντιπρύτανη. Οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από τριμελή επιτροπή που συγκροτεί η Σύγκλητος, η οποία συντάσσει πίνακα κατάταξης και τον υποβάλλει ως εισήγηση στη Σύγκλητο. Η Σύγκλητος κατά την επιλογή των μελών λαμβάνει υπόψη το έργο και γενικότερα τη συνεισφορά των υποψηφίων στα πεδία της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης κάθε είδους διακρίσεων και παρενοχλητικής συμπεριφοράς.
3. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) εκπονεί σχέδια δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες του ιδρύματος και καταρτίζει ετήσια έκθεση, την οποία υποβάλλει στη Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης,
β) εισηγείται στα αρμόδια όργανα μέτρα για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς,
γ) παρακολουθεί και αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των ανωτέρω μέτρων και των αποτελεσμάτων τους και εισηγείται την τροποποίηση, αναθεώρηση ή συμπλήρωσή τους,
δ) παρέχει ενημέρωση και επιμόρφωση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς,
ε) προωθεί την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και τη διενέργεια σεμιναρίων και διαλέξεων που εστιάζουν στη μελέτη του φύλου, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, της καταπολέμησης των διακρίσεων και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς,
στ) προωθεί την εκπόνηση μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που σχετίζονται με το πεδίο της αρμοδιότητάς της,
ζ) καταγράφει τις αναφορές και καταγγελίες για περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης και σεξουαλικής παρενόχλησης ή παρενόχλησης λόγω φύλου και τις διαβιβάζει στα αρμόδια όργανα,
η) παρέχει συνδρομή προς θύματα διακρίσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενοχλητικής συμπεριφοράς, όταν καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση ή παρενόχληση.
4. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων δύναται να υποστηρίζεται στο έργο της από Μονάδα του Ιδρύματος για την υλοποίηση των σχεδίων δράσης παρ. 1, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος.
5. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται ειδικότερα τα θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων, καταπολέμησης των διακρίσεων και υποστήριξης των θυμάτων διακριτικής μεταχείρισης και σεξουαλικής παρενόχλησης από την Επιτροπή.
Μέλη
Ανασυγκροτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2024 με απόφαση της Συγκλήτου η εννεαμελής άμισθη Ε.Ι.Φ. & ΚΔ - ΙΠ, η οποία έχει τριετή θητεία:
Νταλίλα ΟνοράτουΗ Νταλίλα Ονοράτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αισθητικής και Σημειολογίας της Εικόνας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και συνεργάτης στο Center of Philosophy of Science, στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία. Εκ των ιδρυτικών μελών του Εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών, είναι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του συνεδρίου "Taboo-Transgression-Transcendence in Art & Science" και μέλος της ομάδας επιμέλειας του ακαδημαϊκού περιοδικού Technoetic Arts. Είναι επίσης, μαζί με τη Marta de Menezes, βασική υπεύθυνη για τη σύλληψη και την ανάπτυξη της κοινότητας "FEMeeting: Women in Art, Science and Technology".
Βιλελμίνη ΣωσώνηΗ Βιλελμίνη Σωσώνη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει Ειδική Μετάφραση στο Ηνωμένο Βασίλειο στα Πανεπιστήμια του Surrey, του Westminster, του Roehampton και του Wolverhampton, και στην Ελλάδα στο ΕΚΠΑ, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Έχει επίσης εκτενή επαγγελματική εμπειρία έχοντας εργαστεί ως επαγγελματίας μεταφράστρια, επιμελήτρια και υποτιτλίστρια. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στον Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Μετάφραση από το Πανεπιστήμο του Surrey.
Μαρία ΤσίγκουΗ Μαρία Τσίγκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας –κατεύθυνσης Γλωσσολογίας- της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (1988) και αριστούχος διδάκτωρ των Επιστημών της Γλώσσας - Γενικής Γλωσσολογίας και Φωνητικής, του Πανεπιστημίου Paris 5 - René Descartes του Παρισιού (2000). Έχει διδάξει Γλωσσολογία σε προπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο René Descartes, Γαλλική ως ξένη γλώσσα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Γλωσσολογία και Μετάφραση καθώς και Γαλλικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης εργαστεί στο Γραφείο της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας με αντικείμενο την ανάλυση πολιτικών κειμένων της ΕΕ για τις γλώσσες και την επεξεργασία προτάσεων γλωσσικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο (2003-2006). Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στην Επιτροπή για την Πολυγλωσσία στην ΕΕ εστιάζοντας κυρίως στις καλές πρακτικές διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (2004-2006).
Ιάκωβος ΠαναγόπουλοςΟ Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι: «Κινηματογραφική Παραγωγή με Ειδίκευση στη Δημιουργία Οπτικοακουστικών Αφηγήσεων». Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Το βιβλίο του «Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο: το Μοντέλο του Ακαδημαϊκού Κινηματογραφιστή», από τις εκδόσεις Παπαζήση, είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο το οποίο ασχολείται με την έρευνα στον τομέα του πρακτικού κινηματογράφου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο εστιάζουν στην έρευνα πάνω στη σκηνοθεσία, παραγωγή, διεύθυνση φωτογραφίας και στη συγγραφή σεναρίων.
Αθανασία ΠεταλάΗ Αθανασία Πεταλά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το γνωστικό της αντικείμενο είναι: «Σύνθεση και χαρακτηρισμός υλικών αποδόμησης ρύπων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Οι ερευνητικές της δραστηριότητες εστιάζονται στην περιοχή της Ετερογενούς Κατάλυσης και ιδιαίτερα της Φωτοκατάλυσης καθώς και στην περιοχή των Προηγμένων Διεργασιών Οξείδωσης. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνθεση και τον χαρακτηρισμό καινοτόμων καταλυτών με σκοπό την εφαρμογή τους στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της παραγωγής ενέργειας.
Ναούμ ΜυλωνάςΟ Δρ. Ναούμ Μυλωνάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Επιχειρηματικότητα στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες» (ΦΕΚ 1504/08-07-2021, τ. Γ’). Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο γνωστικό αντικείμενο της επιχειρηματικότητας. Η διδακτορική του διατριβή χρηματοδοτήθηκε από την Πράξη Υποτροφιών του ΕΣΠΑ «Ηράκλειτος ΙΙ». Κατέχει επίσης τους ακόλουθους τίτλους σπουδών: πτυχίο Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (MSc) στην «Αναπτυξιακή Διοίκηση» στο London School of Economics (LSE) και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (MSc) στις «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές –Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Μαρίλυ ΑργυροκαστρίτηΠρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Μέλος ΕΕΠ Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η Μαρίλυ Αργυροκαστριτη είναι μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Ακαδημίας της Μπρερα(Μιλάνο) με ειδικότητα στην ζωγραφική. Δίδαξε από το 2001 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Εικαστικα και από το 2005 μέχρι σήμερα ζωγραφική - σχέδιο στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Είναι δοδακτόρισσα με θέμα την διαπραγμάτευση της Ταυτότητας και του Σώματος στην ΝΕΤ ΑΡΤ με εστίαση στις γυναίκες καλλιτέχνιδες. Επίσης έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς για ζητήματα σεξισμού και πρόσληψης των γυναικών στα μέσα.
Η Μαρίλυ Αργυροκαστριτη είναι μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Ακαδημίας της Μπρερα(Μιλάνο) με ειδικότητα στην ζωγραφική. Δίδαξε από το 2001 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Εικαστικα και από το 2005 μέχρι σήμερα ζωγραφική - σχέδιο στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Είναι δοδακτόρισσα με θέμα την διαπραγμάτευση της Ταυτότητας και του Σώματος στην ΝΕΤ ΑΡΤ με εστίαση στις γυναίκες καλλιτέχνιδες. Επίσης έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς για ζητήματα σεξισμού και πρόσληψης των γυναικών στα μέσα.
Δήμητρα Ευαγγελία ΠαπαδάτουΗ διοικητική υπάλληλος Δήμητρα – Ευαγγελία Παπαδάτου εργάζεται ως Αναπληρώτρια Προϊσταμένου Γραμματείας Ακαδημαϊκού Τμήματος με παράλληλα καθήκοντα στο Τμήμα Διδακτικού - Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Διεύθυνσης Διοικητικού του Ιονίου Πανεπιστημίου. Απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ. «Πολιτική, Γλώσσα και Διαπολιτισμική Επικοινωνία» του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εκλεγμένη εκπρόσωπος των Διοικητικών Υπαλλήλων στη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου από 01-12-2019 έως 30-11-2021 και από 01-12-2021 έως 31-08-2024 εκλεγμένη εκπρόσωπος των Διοικητικών Υπαλλήλων ως αναπληρωματικό μέλος στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ως μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας την ενδιαφέρει η προώθηση και η διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας και η ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση ενάντια σε κάθε είδους διάκριση.
Βασιλική ΧελιδώνηΗ Βασιλική Χελιδώνη είναι πτυχιούχος της Ειδίκευσης Μετάφρασης του ΤΞΓΜΔ (2021), διπλωματούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη της Μετάφρασης» του ίδιου Τμήματος (2023) και επιτυχούσα του Προγράμματος Διδακτικής Ξένων Γλωσσών για χορήγηση Πιστοποιητικού Διδακτικής Επάρκειας στην Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα (2022). Με γλώσσες εργασίας της τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά, καθώς και με καλή γνώση των ισπανικών, έχει συμμετάσχει σε πανεπιστημιακά μεταφραστικά έργα και έχει απασχοληθεί ως υποτιτλίστρια στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει εργαστεί και ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο της μετάφρασης και της επιμέλειας. Παράλληλα, έχει συντάξει λογοτεχνικά άρθρα και έχει αποτελέσει Membership Manager στο Ελληνικό Παράρτημα του Women in Localization. Από τον Ιανουάριο του 2024, είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του ΤΞΓΜΔ με το θέμα της έρευνάς της να αφορά τη χρήση σωμάτων ευρωπαϊκών και εθνικών κειμένων για τη μελέτη της υιοθέτησης της συμπεριληπτικής γλώσσας κατά τη σύνταξη και μετάφραση διοικητικών εγγράφων της ΕΕ στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά.
Επικοινωνία με ΕΙΦ
email: isotita@ionio.gr