Νέα

Βιοπληροφορική, νευροεκφυλισμός, φαρμακευτική νανοτεχνολογία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο παγκόσμιο συνέδριο GeNeDis 2020

Social Media
Δημοσίευση: 11-10-2020 15:23 | Ενημέρωση: 11-10-2020 19:15 | Προβολές: 1544
image

Βιοπληροφορική και νευροεκφυλισμός στο πλαίσιο του 4ου παγκόσμιου συνεδρίου GeNeDis 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η 3η ημέρα του 4ου παγκόσμιου συνεδρίου GeNeDis 2020. Οι 13 κεντρικοί ομιλητές παρουσίασαν τα ευρήματα τους σχετικά με διάφορους τομείς  όπως η βιοπληροφορική και οι τεχνικές απεικόνισης, η νευρο-βιολογία και η νευροεξέλιξη, αλλά και η νευρολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.

Το ενδιαφέρον του κοινό κέντρισαν οι ομιλίες γύρω από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και άλλων βιοϊατρικών πληροφοριακών μεθόδων στην πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία νευροεκφυλιστικών νόσων. Παρουσιάσεις κεντρικών ομιλητών από κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης, αλλά και του Καναδά, ήταν αφορμή για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τομέα της βιο-απεικόνισης και των μαθηματικών μοντέλων που συνδέονται με κλινικές εφαρμογές.

Σπουδαίοι ερευνητές από όλο τον κόσμο μίλησαν για μοριακές λειτουργίες, πειραματικά μοντέλα και νέες προηγμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάϊμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο βραβευμένος με το "γερμανικό Νομπέλ" (Leibniz Prize), καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος και διευθυντής έδρας Βιολ. Απεικόνισης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου- Διευθυντής Ινστιτούτου ΙΒΜΙ Κέντρου Χέλμχολτς που ασχολείται με την ανάπτυξη νέων, ελάχιστα επεμβατικών και πολύ αποτελεσματικών μεθόδων για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η αρτηριοσκλήρωση, μίλησε για τις φυσιολογικές και μοριακές διεργασίες στους ιστούς και για τις εξελίξεις στη βιο-απεικόνιση.

Η Δρ. Kyung-Min Noh από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελβέργης, που ερευνά νευροπάθειες από την γενετική και επιγενετική τους πλευρά, μίλησε για την "Μοριακή λειτουργία ρυθμιστών χρωματίνης και την σύνδεση τους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές".

O Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς, Έλληνας ερευνητής που καινοτομεί στην πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ  ανέλυσε την εφαρμογή που έχει αναπτύξει, η οποία εντοπίζει κατά πόσο ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει Αλτσχάιμερ. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν "Διαμήκη δεδομένα ψηφιακών βιοδεικτών από κλινικές δοκιμές του Αλτσχαιμερ - Neuro Motor Index".

Ταυτοχρόνως έγιναν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου 37 παρουσιάσεις, μέρος των 118 άρθρων που θα δημοσιευτούν στα πρακτικά του συνεδρίου. Οι παρουσιάσεις αυτές βασίζονται πάνω στις πρακτικές υγείας, στην ποιότητα ζωής των ασθενών, σε ποικίλες ασθένειες και στον νευροεκφυλισμό. Βάση δόθηκε στους βιοδείκτες και τις νέες αναδυόμενες τεχνικές μηχανικής μάθησης με σκοπό την μοντελοποίηση και διάγνωση του Πάρκινσον, της άνοιας ,αλλά και πιο στοχευμένα του Αλτσχάιμερ.

Αρκετές παρουσιάσεις εστίασαν στην ποιότητα της ζωής των ασθενών που πάσχουν από διάφορες νόσους όπως η άνοια. Εξέτασαν πως η άσκηση, το άγχος και το στρες επηρεάζουν τους πάσχοντες αλλά και το κόστος που σχετίζεται με τις καθημερινές ανάγκες τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live τις κεντρικές ομιλίες στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/c6OephNRHuQ . Οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο https://www.genedis.eu .


 

Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία και Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη στο πλαίσιο του GeNeDis 2020

Εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία» διεξηχθη με επιτυχία στο πλαίσιο του 4ου παγκόσμιου συνεδρίου στην «Γενετική, Γηριατρική και έρευνα Νευροεκφυλιστικών νόσων»

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop) ξεκίνησε με μια εισαγωγή στη λιποσωμική τεχνολογία, ως ένα αναδυόμενο πεδίο για την ανάπτυξη καινοτόμων νέων φαρμάκων που μπορούν να εφαρμοστούν στις νευροπάθειες. Οι ομιλητές, καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας Κωνσταντίνος Δεμέτζος του Τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δρ. Νίκος Ναζίρης, του ίδιου τμήματος, ανέλυσαν μια νέα πιλοτικής-κλίμακας μέθοδο παραγωγής για την ανάπτυξη λιποσωμικών φαρμάκων που συμπεριλαμβάνουν φάρμακα ή βιομόρια.

Η ομιλία του καθηγητή Δεμέτζου είχε τίτλο «Προηγμένες Νανοπλατφόρμες για διανομή φαρμάκων», ενώ ο Δρ. Ναζίρης στην συνέχεια του workshop, μίλησε για «Μια νέα μέθοδο παραγωγής λιποσωμάτων».

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτήκαν στο χαρακτηρισμό ενός μοντέλου λιποσωμικού προϊόντος με την αξιολόγηση δεδομένων που λαμβάνονται από προηγμένες τεχνικές (DLS, ELS, DSC) και τις διάφορες εφαρμογές της λιποσωμικής τεχνολογίας.

Τo εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία» στο GeNeDis 2020 έκλεισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Siemens Healthcare, Sourabh Pagaria. Ο κ. Pagaria μίλησε για την «Κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) σε αυτόν τον τομέα που περιλαμβάνουν, μείωση σφαλμάτων,  αυτοματοποίηση,  εξατομίκευση και εκτεταμένη  πρόσβαση. Οι εφαρμογές της ΤΝ που θα μπορούσαν να αλλάξουν ουσιαστικά τον τομέα της υγείας συμπεριλαμβάνουν την υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική επέμβαση, εικονικούς βοηθούς Νοσηλευτικής και πολλά άλλα.  

«Ο βασικός στόχος είναι ο συνδυασμός του ιατρικού δυναμικού με ΤΝ τεχνολογίες με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς αλλά και να μειωθεί το κόστος,» τόνισε ο κ. Pagaria.

 


Επιστροφή
<< <
Σεπτέμβριος 2021
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
diavgeia eudoxus clarin eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin rss
Newsletter