Νέα

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο δίκτυο Scholars at Risk

Social Media
Δημοσίευση: 23-12-2020 09:49 | Προβολές: 2178
image

Με απόφαση της Συγκλήτου εγκρίθηκε η ένταξη του Ιονίου Πανεπιστημίου στο δίκτυο Scholars at Risk (SAR), το οποίο αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ατόμων που εργάζονται για την προστασία απειλούμενων επιστημόνων και ακαδημαϊκών και για την προώθηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η συμμετοχή του Ιονίου Πανεπιστημίου θα συνεισφέρει στην προώθηση των στόχων του δικτύου, δεδομένου ότι θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος του υπό σύσταση ελληνικού τμήματός του. Ως εκπρόσωπος του ιδρύματος στο δίκτυο Scholars at Risk (SAR), ορίστηκε ο Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Το Scholars at Risk (SAR)  προστατεύει τους μελετητές που υφίστανται σοβαρές απειλές για τη ζωή τους, την ελευθερία και την ευημερία τους, προσφέροντας προσωρινές θέσεις έρευνας και διδασκαλίας σε ιδρύματα του δικτύου και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και συστάσεις για την περαιτέρω πορεία τους.

Το Scholars at Risk (SAR) έχει αναπτύξει διάφορες πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση και την ανάληψη δράσης ως απάντηση σε επιθέσεις εναντίον επιστημόνων και ακαδημαϊκών, φοιτητών και των κοινοτήτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την εποχή που σε όλο τον κόσμο, η ελευθερία της έρευνας και της έκφρασης περιορίζεται, το Scholars at Risk (SAR) συγκεντρώνει καθηγητές, φοιτητές και μέλη της κοινότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να συζητήσουν παγκόσμια και περιφερειακά κλίματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και να αναπτύξουν λύσεις που ενισχύουν τον πανεπιστημιακό χώρο. Επίσης το δίκτυο διοργανώνει σεμινάρια, συνέδρια, προγράμματα και εκδηλώσεις εμπλέκοντας τόσο τους καθηγητές όσο και τους φοιτητές των πανεπιστημίων. Απο το 2012 ξεκίνησε το Academic Freedom Monitoring Project και από το 2015 η έκδοση της ετήσιας Έκθεσης Free to Think.

Ξεκινώντας από μία εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2018, η ίδρυση του Scholars at Risk (SAR) Europe είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του παγκόσμιου Scholars at Risk (SAR). Το ευρωπαϊκό τμήμα πλέον υποστηρίζει και συντονίζει τις δραστηριότητες των ακαδημαϊκών στα εθνικά τμήματα και τα συνεργαζόμενα δίκτυα  σε ολόκληρη την Ευρώπη ενισχύοντας τη συλλογική φωνή των πανεπιστημίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμβάλλοντας στην ενημέρωση των κέντρων λήψης αποφάσεων για μία αποτελεσματικότερη προστασία των επιστημόνων και ακαδημαϊκών και για μεγαλύτερο σεβασμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας παγκοσμίως. Σημειωτέον ότι ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων επιστημόνων και ακαδημαϊκών εκτεθειμένων σε απειλή και κίνδυνο αφορά κατά τα τελευταία χρόνια χώρες όπως Τουρκία, Λευκορωσία και Κίνα.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν θα καταβάλλει ετήσια συνδρομή για συμμετοχή στο δίκτυο. Η συμμετοχή του Ιονίου Πανεπιστημίου σε μεγάλο βαθμό θα συνεισφέρει στην προώθηση των στόχων του δικτύου δεδομένου ότι θα είναι μαζί με το ΑΠΘ (ήδη μέλος) τα δύο ελληνικά ΑΕΙ που θα αποτελέσουν το ελληνικό τμήμα του δικτύου: Scholars at Risk (SAR) - Greece


Επιστροφή
<< <
Μάιος 2021
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Κυριακή 09-05-2021
«Εμένα με νοιάζει…πως θα είναι το μουσείο του μέλλοντος!» - Ψηφιακή δράση του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου
Έναρξη: 12-04-2021 |Λήξη: 14-05-2021
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Σχέδιο για ζωγραφική 1
Mέγεθος: 1.25 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Σχέδιο για ζωγραφική 2
Mέγεθος: 368.09 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Αφίσα Δράσης
Mέγεθος: 684.31 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Μελέτη και κατασκευή κτηρίου για τη στέγαση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Λευκάδα
Έναρξη: 11-02-2021 |Λήξη: 31-05-2021
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  zip.png  Σχέδια κτηρίου
Mέγεθος: 14.21 MB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
gr  zip.png  Φωτογραφίες κτηρίου
Mέγεθος: 60.57 MB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
gr  zip.png  Φάκελος αρχείων
Mέγεθος: 16.42 MB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
gr  zip.png  Φάκελος αρχείων 2
Mέγεθος: 250.68 MB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
gr  zip.png  Φάκελος αρχείων 3
Mέγεθος: 40.54 MB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
gr  pdf.png  Τεύχος τροποποιήσεων / διορθώσεων
Mέγεθος: 762.43 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Προσεχώς
diavgeia eudoxus clarin eua.be magna-charta.org
facebook twitter youtube instagram linkedin rss
Newsletter