Το Πρόγραμμα Διδακτικής των Ξένων Γλωσσών για τη χορήγηση επάρκειας για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας σε κέντρα ξένων γλωσσών, ίσο με 30 ECTS εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα στο ΦΕΚ που επισυνάπτεται.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος συνίσταται στην παροχή βασικών και ειδικών, τόσο θεωρητικών όσο και πρακτικών, γνώσεων στους αποφοίτους του ΤΞΓΜΔ. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες επαρκή κατάρτιση και εκπαίδευση σε θέματα που άπτονται της διδακτικής των ξένων γλωσσών (Ξ.Γ.) (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) στη γλωσσική τάξη της μη σχολικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
- την ενίσχυση της γνώσης των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών σε θέματα κατάκτησης, εκμάθησης, διδακτικής, αξιολόγησης των ξένων γλωσσών, ανάλυσης και σχεδιασμού διδακτικού υλικού καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκμάθηση των Ξ.Γ.
- την Πρακτική Άσκηση (Π.Α.) των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών σε ειδικά θέματα διδασκαλίας των Ξ.Γ. (ανάλογα με τη γλώσσα επιλογής τους)
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 16 εβδομάδες και το σύνολο των ωρών ανέρχεται στις 670 (εκ των οποίων 65 θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και 605 εξ’ αποστάσεως -σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία- μέσω πιστοποιημένων πλατφορμών).
Οι τέσσερις θεματικές ενότητες (και τα αντίστοιχα ECTS) είναι οι ακόλουθες:
- Εισαγωγή στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας – Γλωσσικές Δεξιότητες (7 ECTS)
- Σχεδιασμός υλικού και αξιολόγηση γλωσσομάθειας (6 ECTS)
- Επιλεγμένα θέματα στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών (7 ECTS)
- Πρακτική Άσκηση (10 ECTS)
Αξιολόγηση
Κάθε θεματική ενότητα αξιολογείται με ατομικές και ομαδικές συνθετικές εργασίες, προφορικές παρουσιάσεις, μικροδιδασκαλίες κλπ.
Πού οδηγεί το πρόγραμμα;
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες λαμβάνουν πιστοποίηση διδακτικής επάρκειας της αντίστοιχης γλώσσας εργασίας από το ΤΞΓΜΔ και το Υ.ΠΑΙ.Θ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Αναπλ. Καθηγητής του ΤΞΓΜΔ, Δρ. Ιωάννης Καρράς συνεπικουρούμενος από την Ακαδημαϊκή Υπότροφο, Δρ. Σύλβια Καραστάθη.
Προϋποθέσεις εισαγωγής
Προϋπόθεση για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα αποτελεί η κατοχή πτυχίου ΤΞΓΜΔ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων.
Έναρξη και διάρκεια προγράμματος
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει διάρκεια 16 εβδομάδες.
Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής για όλες τις θεματικές ενότητες ανέρχεται σε 500 €. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι ή ενδιαφερόμενες αιτούνται τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διδακτικής των Ξένων Γλωσσών για τη χορήγηση Πιστοποιητικού επιτυχούς ολοκλήρωσης αυτού σε περισσότερες από μια γλώσσες επιλογής, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον το ποσό των 200 € για την παρακολούθηση της τέταρτης ενότητας (Πρακτική Άσκηση).
Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021. Θα προηγηθεί σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΤΞΓΜΔ.