Νέα

Απονομή της Έδρας UNESCO “για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων”

ShareThis
Δημοσίευση: 23-07-2021 20:03 | Προβολές: 4931
gr  pdf.png  Δελτίο τύπου
Mέγεθος: 212.97 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Κέρκυρα, 23 Ιουλίου 2021

 

Η Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης της UNESCO ενέκρινε στις 29 Ιουνίου 2021 την απονομή της Έδρας UNESCO “για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων” (UNESCO Chair on Threats to Cultural Heritage and Cultural Heritage-related Activities) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με διευθυντή (Chair holder) της Έδρας τον καθηγητή Σταύρο Κάτσιο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) και διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab).

Η εγκριθείσα Έδρα UNESCO είναι η πρώτη στα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερης σημασίας για την Κέρκυρα ως πόλη εγγεγραμμένη στον κατάλογο της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Έδρα αφορά στην μελέτη και ανάλυση, στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, στην έρευνα και στη διδασκαλία (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό-διδακτορικό επίπεδο και δια βίου μάθησης) για κάθε είδους απειλής (όπως περιβαλλοντικής, οικονομικής, εγκληματικής, γεωπολιτικής, τεχνολογικής, τρομοκρατικής κοκ.) για την Πολιτιστική Κληρονομιά και για κάθε σχετική με την Πολιτιστική κληρονομιά δραστηριότητα (όπως λχ. απειλές για τις υποδομές, τις συγκοινωνίες, τον τουρισμό κοκ). Φορέας υλοποίησης της δράσης της Έδρας UNESCO είναι το Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab) του ΤΞΓΜΔ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. H Έδρα στελεχώνεται από διεθνή διεπιστημονική ομάδα καθηγητών και ερευνητών.

Η απόφαση της UNESCO για την απονομή της Έδρας έλαβε υπόψη την πρωτοτυπία του αντικειμένου της Έδρας, την αρτιότητα του φακέλου και της οικονομικο-τεχνικής μελέτης που κατέθηκε, τη διεθνή παρουσία και το πρωτότυπο ερευνητικό και διδακτικό έργο του διευθυντή και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab), την πολυσυλλεκτικότητα και τη δικτύωση της προταθείσας διεθνούς ερευνητικής ομάδας, καθώς και το ακαδημαϊκό προφίλ του ΤΞΓΜΔ και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της τυπικής σύμβασης μεταξύ της UNESCO και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αποφασιστική συμμετοχή στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος είχαν τόσο φορείς της Κέρκυρας (ΟΛΚΕ, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης κοκ) και του εξωτερικού οι οποίοι εκδήλωσαν άμεσα την πρόθεσή τους για έμπρακτη ενίσχυση της Έδρας, όσο και η Πρυτανική Αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO, με τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξή τους. Οι Έδρες UNESCO λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του προγράμματος UNITWIN UNESCO Chairs ως αυτοδύναμες ερευνητικές και διδακτικές μονάδες πανεπιστημίων και ως δεξαμενές σκέψης (think tanks). Το UNITWIN είναι συντομογραφία για το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης και Δικτύωσης Πανεπιστημίων (University Twinning). Οι Έδρες UNESCO και τα διεθνή δίκτυα τους δημιουργούν συστηματικά δεσμούς μεταξύ της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των κέντρων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων λειτουργώντας ως τροφοδότες αριστείας και επινοητικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας στους τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO και λειτουργούν ως φορείς διάδοσης και εκτέλεσης του έργου της. Μέσω της επιχειρησιακής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου συμβάλλουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του προγράμματος της UNESCO.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε μέσω e-mail: director@geolabinstitute.org


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Τραγουδώντας Ελληνικά με τα τραγούδια της Μαρίζα Κωχ
Έναρξη: 27-03-2024 |Λήξη: 15-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας