Το μοναδικό στην Ελλάδα Μικροσκόπιο Ατομικής Δύναμης - Δυναμικής Φασματοσκοπίας (Atomic Force Microscope - Force Spectroscopy) ForceRobot 300, διαθέτει πλέον το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για ένα μικροσκόπιο που επιτρέπει την απεικόνιση και τη μελέτη της αναδίπλωσης μεμονωμένων βιολογικών μορίων, όπως πρωτεϊνών (protein folding), οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διεργασίες.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Παναγιώτης Βλάμος, «Η χρήση του μικροσκοπίου ForceRobot 300 θα οδηγήσει στην εξαγωγή και ανάλυση σημαντικών δεδομένων αναφορικά με τις ιδιότητες και τον ρόλο της ελαττωματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών και των συσσωματωμάτων τους στις πρωτεϊνοπάθειες και τη μετάφραση των ευρημάτων σε κλινικές δοκιμές για ασθένειες που σχετίζονται με πρωτεΐνες με ελαττωματική αναδίπλωση».
«Ο αντίστοιχος εξοπλισμός δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο και σε συνδυασμό με μελέτες σε κλινικά δείγματα ασθενών με νευροεκφυλισμό θα συμβάλει στη μοντελοποίηση της λανθασμένης αναδίπλωσης στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται έλεγχος σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για μακροπρόθεσμη χρήση του εξοπλισμού και καθορισμός πολιτικών χρήσης μέσω της άμεσης δικτύωσης σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με συναφείς ερευνητικούς και επιχειρηματικούς πόλους, καθώς και πλάνο ενσωμάτωσης της ερευνητικής υποδομής σε μεγάλα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα Ερευνητικού Εξοπλισμού» καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βλάμος.