Νέα

Το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® - UNESCO Μεσογειακών Πολιτισμών έρχεται στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο

ShareThis
Δημοσίευση: 22-11-2022 10:15 | Προβολές: 2011
image

Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής διημερίδας που διοργανώθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, έγινε η επίσημη αναγγελία του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CIOFF® - UNESCO ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑ 6-10 Σεπτεμβρίου 2023.

Την πρώτη ημέρα, κατά την συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής των τριών φορέων που συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος CIOFF* κ. Κώστας Ιωαννίδης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, η επιστημονική εκπρόσωπος του Ιονίου Παν/μίου κα Ρενάτα Δαλιανούδη και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών κ. Γιάννης Γαρνέλης, μίλησαν για τη συνεργασία τους καθώς και για τη σημασία του επερχόμενου φεστιβάλ για την Κέρκυρα και όλη την επικράτεια.

Τη συνέντευξη τύπου τίμησε με την παρουσία της η Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας στο Διεθνές Φεστιβάλ. Επίσης η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, η οποία ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών 2023 θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, ως παράλληλη δράση και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος επιβεβαίωσε την αρωγή του Δήμου. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι της Τ.Α., Καθηγητές του Ιονίου Παν/μίου, όπως και πλήθος κόσμου.

Το βράδυ ήταν αφιερωμένο σε εκδήλωση προβολής της κερκυραϊκής μουσικο-χορευτικής παράδοσης με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Κέρκυρας από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών και τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών Κέρκυρας «Γειτονία», όπως και μουσικής κλασικού ρεπερτορίου από το Ionian Horn Ensemble (Σχολή Κόρνου, τάξη Κώστα Σίσκου) και τις εξαιρετικές σπουδάστριες λυρικού τραγουδιού (τάξη Λίας Κολυτά) από το Ιόνιο Ωδείο.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η επιστημονική στρογγυλή τράπεζα, με θέμα: «Τα φολκλορικά φεστιβάλ και η προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσα απ’ αυτά». Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απέστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέας Φλώρος.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι:

  • κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος-Λαογράφος, Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
  • κα Ρενάτα Δαλιανούδη, Μουσικολόγος, Δρ Εθνομουσικολογίας, Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Επιστημονική Εκπρόσωπος του Ιονίου Πανεπιστημίου για το Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών 2023
  • κ. Σταύρος Κάτσιος, Καθηγητής Τμ. Ξ.Γ.Μ.Δ., Ιόνιο Παν/μιο και Κάτοχος της έδρας UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
  • κ. Enrih Merdic, Καθηγητής, Παν/μιο Osijek, Αντιπρόεδρος CIOFF® - UNESCO Ν. Ευρώπης, Πρόεδρος Εθνικού Τμήματος CIOFF® Κροατίας, χορογράφος και χορευτής.

Η προφεστιβαλική διημερίδα και το Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπ. Τουρισμού και της Hellenic National Commission for UNESCO Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και με την υποστήριξη του Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας και του Τμ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Κέρκυρας και τα ιδιωτικά κανάλια MyKerkyra.gr - Η δική σου Κέρκυρα, Ενημέρωση, Η Βόρεια Κέρκυρα σήμερα και το corfuland.gr.


*Διεθνές Συμβούλιο Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών, επίσημος εταίρος της UNESCO και διαπιστευμένος Οργανισμός στην Επιτροπή της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Λεζάντα Φωτογραφίας
Από αριστερά: η κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, η κα Ρενάτα Δαλιανούδη και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος


Επιστροφή
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας