Νέα

Συμμετοχή του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθ. Ανδρέα Φλώρου σε ρεπορτάζ για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια

ShareThis
Δημοσίευση: 31-01-2023 16:10 | Προβολές: 521
image

Στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Λαμπράκη [Lifo] για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια με τίτλο "Πώς θα διασωθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια;", ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθ. Ανδρέας Φλώρος έκανε δηλώσεις εστιάζοντας σε θέματα στέγασης και φοιτητικής μέριμνας, υποδομών, διαφήμισης και προβολής.
https://www.lifo.gr/articles/pos-tha-diasothoyn-ta-perifereiaka-panepistimia

Για το ζήτημα των εστιών και την πίεση από τον τουρισμό, ο Πρύτανης του ΙΠ Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος σχολίασε ότι "Υπάρχουν φοιτητές που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο οι οποίοι είτε δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν, είτε δεν μπορούν να βρουν κάποιο που να ανταποκρίνεται στα οικονομικά τους. Γι’ αυτόν το λόγο φεύγουν και αποφασίζουν είτε να σπουδάσουν δίνοντας μόνο εξετάσεις, είτε να ξαναδώσουν εξετάσεις και να μπουν σε κάποιο άλλο τμήμα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά που έρχονται σε μια πόλη της περιφέρειας για να φοιτήσουν θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενα και θα πρέπει να στηρίζονται και από τις τοπικές κοινωνίες, πέρα από τις παροχές που έχουν από το ίδρυμά τους και τις δομές φοιτητικής μέριμνας της πολιτείας".

Μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Ι.Π. χαρακτήρισε σημαντική την διαφήμιση για τα πανεπιστήμια "γιατί ήδη ο ίδιος ο ευρωπαϊκός χώρος είναι ανταγωνιστικός, με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να πρέπει να είναι σε θέση να προβάλλουν το έργο που επιτελούν. Είτε πρόκειται για το ερευνητικό είτε πρόκειται για το εκπαιδευτικό ή το ευρύτερο κοινωνικό τους έργο. 
Χρειάζεται να είναι αναγνωρίσιμα έτσι ώστε η κοινωνία να ωφεληθεί από το πανεπιστήμιο και να μπορεί να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους. Και πρέπει να υπάρχει ακόμα και σε εθνικό επίπεδο αυτή η προβολή, γιατί πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες συνειδητοποιούν το τι έχει συμβεί όταν κάτι πάρει πάρα πολύ μεγάλη διασημότητα." [...]
"Προφανώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής χρειάζεται διορθώσεις. Είχαμε προτείνει και προς το υπουργείο Παιδείας ότι θα μπορούσε να δουλέψει για όλα τα πανεπιστήμια και να μη δημιουργεί αυτό το κενό των εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα, εάν περιοριζόταν ο αριθμός των εισακτέων προς την τιμή που τα ίδια τα πανεπιστήμια ζητούν."

Στο εν λόγω ρεπορτάζ, ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε επίσης στον διασκορπισμό και στην αναδιάρθρωση των τμημάτων μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καθώς και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τις κτιριακές υποδομές, επισημαίνοντας ότι «ειδικά στην Κέρκυρα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε περαιτέρω ενέργειες επειδή η πόλη είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο Unesco. Το αποτέλεσμα είναι οποιαδήποτε απόπειρα του πανεπιστημίου να χτίσει κάτι να καθυστερεί πάρα πολύ. Και γι’ αυτόν το λόγο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε στραφεί σε έτοιμες λύσεις, σε κτίρια δηλαδή τα οποία εν δυνάμει, με ελάχιστες παρεμβάσεις, να μπορούμε να τα αγοράσουμε ή να μας παραχωρηθούν για να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε».


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Μάρτιος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Δευτέρα 27-03-2023
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Newsletter
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας