Νέα

Φοιτήτριες του Ιονίου Πανεπιστημίου στην προσομοίωση λειτουργίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

ShareThis
Δημοσίευση: 15-02-2023 13:00 | Προβολές: 3020
image

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 2 & 3 Φεβρουαρίου 2023, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή ομάδας φοιτητριών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η προσομοίωση λειτουργίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ConSIMium).

Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε σε πραγματικές συνθήκες, στις αίθουσες που συνεδριάζουν οι υπουργοί των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εθνικοί εμπειρογνώμονες. Οι 27 εθνικές αντιπροσωπείες κλήθηκαν να συζητήσουν δύο σχέδια κανονισμών τα οποία είχε επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ένα αφορούσε τον καθορισμό προτύπων επιδόσεων όσον αφορά τις εκπομπές CO2 για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα νέα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και το άλλο την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (AFIR). Πρόκειται για δύο σχέδια κανονισμών με τα οποία θα ασχοληθεί εντός των προσεχών ημερών το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό κανονική σύνθεση.

Την ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία αποτελείτο από τις φοιτήτριες του 4ου έτους του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας: Δήμητρα Αναστασίου, Ασημίνα Βελέντζα, Άννα Λάσπα, Δώρα Μολιαννάκη, Κατερίνα Στρατή και Γεωργία Τσουκαλά, προετοίμασε ο Καθηγητής του ΤΞΓΜΔ Μιχάλης Πολίτης.

Η προετοιμασία τους περιελάμβανε σειρά ειδικών σεμιναρίων τα οποία προσέφεραν στελέχη του Συμβουλίου καθώς και ο Γιώργος Μελέας, Έλληνας Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Κατά την προετοιμασία της ομάδας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση των μελών της με τις δύο θεματικές (υφιστάμενη ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία), τους ρόλους τους και την αποστολή τους (στόχοι, μέθοδοι διαπραγμάτευσης κ.ά.). Επίσης, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συνεκτικότητας της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης προσομοίωσης τα μέλη της ομάδας αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους. Διαπραγματευόμενες ισότιμα με τους εταίρους τους και αξιοποιώντας τις συμβουλές που τους παρείχαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, τα δύο σχέδια κανονισμών εγκρίθηκαν όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τις δικές τους παρεμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου η αντιπροσωπεία του Ιονίου Πανεπιστημίου ήρθε σε επαφή με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συναντήθηκε με τον κ. Ιωάννη Γκίκα, Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα γραφεία της Εθνικής Αντιπροσωπείας και με την κ. Αναστασία Γκίκα, στέλεχος της Μόνιμης Εθνικής Αντιπροσωπείας, υπεύθυνη για ζητήματα Υπουργείου Παιδείας.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Παρασκευή 19-04-2024
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας