Στον Εθνικό Κήρυκα της Αμερικής (National Herald) δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου σχετικά με το νέο γραφείο του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη και τα εγκαίνιά του στις 27 Απριλίου 2023.
Στη συνέχεια παρατίθεται ολόκληρο το απόσπασμα με τις δηλώσεις του Πρύτανη, όπως τις κατέγραψε στο δημοσίευμα για τον "Εθνικό Κήρυκα" ο κ. Χριστόδουλος Αθανασάτος.
NEA ΥΟΡΚΗ. Την ξεκάθαρη απάντηση προς πάσα κατεύθυνση πως το Γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, θα είναι ενεργό και ήδη έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται προς τη στοχευμένη κατεύθυνση, έδωσε, μέσω του «Εθνικού Κήρυκα», ο πρύτανης Ανδρέας Φλώρος.
Ο κ. Φλώρος, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ και έδωσε το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις αλλά και στην παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στην 5η Λεωφόρο, δήλωσε κατηγορηματικά πως το Γραφείο, το οποίο στεγάζεται στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσιγκτον Χάιτς, δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση στο Πανεπιστήμιο.
«Η οικονομική επιβάρυνση δεν δημιουργείται με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτός ήταν ο λόγος που μας οδήγησε να απευθυνθούμε στην Εκκλησία. Με την έλευσή μας εδώ και την τέλεση των εγκαινίων την περασμένη Πέμπτη το πρωί, είχαμε ένα πλέγμα συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τον γενικό πρόξενο, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης και ακαδημαϊκούς. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει ήδη συναντήσεις στον χώρο του Γραφείου», προσέθεσε ο πρύτανης.
Στη συνέχεια, ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε σε συνεργασίες που ήδη έχουν εκπονηθεί με ορισμένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, όσο και την εποικοδομητική επαφή με Ελληνες ακαδημαϊκούς που διδάσκουν στα αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως ο Δρ Νίκος Αλεξίου, προκειμένου ο μηχανισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου να συνεισφέρει σε μια σειρά από δράσεις.
«Εχουμε κάποιες συνεργασίες με αμερικανικά Πανεπιστήμια. Η κορυφαία και η πιο ώριμη είναι με το Johns Hopkins. Εκεί γίνεται έρευνα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και πώς αυτές θα πλήξουν την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού. Θα είναι μια μορφή 'πανδημίας'. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πρόκειται σύντομα να μεταφερθούν δεδομένα σε εμάς για να κάνουμε την επεξεργασία. Η αρμοδιότητα του εργαστηρίου βιοπληροφορικής είναι να πάρουμε τα δεδομένα για να δημιουργηθούν προγνωστικά μοντέλα εάν θα προκληθεί ασθένεια στον οποιονδήποτε», τόνισε ο κ. Φλώρος, ο οποίος προσέθεσε πως, σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία του Γραφείου θα επιτρέψει τη δυνατότητα να διευκολυνθεί η μεταφορά και η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, με βάση τις ιδιαιτερότητες της νομοθεσίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Προφανώς με αυτό το Γραφείο θα έχουμε τη δυνατότητα να διευρύνουμε τις συνεργασίες και να ξεφύγουμε από το ερευνητικό μοντέλο και να πάμε και στο εκπαιδευτικό», συνεχίζει ο κ. Φλώρος, τονίζοντας πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα προσφέρει υπηρεσίες σε μια σειρά από προγραμματισμένες εργασίες οι οποίες, μέχρι πρότινος, φαινόταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν σε αμεσότερο χρόνο, όπως η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ελληνικής έκδοσης της «Φωνής της Αμερικής», που είναι ήδη στην κατοχή του Δρα Νικολάου Αλεξίου.
«Εχουμε την τεχνογνωσία για να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση του αρχείου, να κάνουμε την ανάλυση του αρχειακού υλικού και να εμπλουτίσουμε θέματα του αρχείου της Ομογένειας. Πρόκειται για μια δουλειά που έχει ήδη ξεκινήσει με μέριμνα του Νίκου Αλεξίου. Εμείς συμφωνήσαμε να εμπλακούμε στο κομμάτι της ψηφιοποίησης και να ενταθεί η ανάλυση των δεδομένων», προσέθεσε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τέλος, ο Ανδρέας Φλώρος προανήγγειλε πιο συστηματική συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, που θα περιλαμβάνουν αποστολή φοιτητών και ακαδημαϊκών από και προς τις ΗΠΑ, στο προσεχές χρονικό διάστημα και όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.
Κεντρική φωτογραφία: Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος και ο Αντιπρύτανης Ηλίας Γιαρένης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Έλληνα ακαδημαϊκό Δρα Νικόλαο Αλεξίου.