Νέα

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. του Ι.Π. Καθ. Παναγιώτη Βλάμου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ShareThis
Δημοσίευση: 17-08-2023 13:11 | Προβολές: 3261
image

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (16/08/2023), η συνέντευξη του Προέδρου του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου στη δημοσιογράφο Τασούλα Καραϊσκάκη, με θέμα "Βιοτράπεζες για θεραπείες ακριβείας".

Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, κάτα τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε στη νέα γενιά βιοτραπεζών που "ανοίγει τον δρόμο στον επανασχεδιασμό σκευασμάτων, ώστε να μπορούν να θεραπεύσουν, όχι μόνον την ασθένεια για την οποία παρασκευάστηκαν, αλλά και άλλες – το περίφημο drug repurposing. Καθώς οι βιοτράπεζες «μιλούν» μεταξύ τους, μπορούμε να εντοπίσουμε, π.χ., φάρμακο για τον καρκίνο που επηρεάζει και βιοδείκτες στο ALS. Στόχος σήμερα δεν είναι η ανακάλυψη συνεχώς νέων φαρμάκων, αλλά ο επανασχεδιασμός όσων υπάρχουν για περισσότερες ασθένειες. Απίστευτης ποιότητας φάρμακα, ένας πραγματικός θησαυρός, μένουν αναξιοποίητα, περιθωριοποιημένα. Η ψηφιακή δοκιμή φαρμάκων ή συνδυασμού φαρμάκων, όχι κατευθείαν στον άνθρωπο, πρώτα in silico, χωρίς τοξικότητα, παρακάμπτει πολλούς κινδύνους."

Επεσήμανε ότι "τα ψηφιακά φάρμακα είναι ήδη πραγματικότητα. Είδαμε πρόσφατα να παρασκευάζεται για πρώτη φορά φάρμακο από τεχνητή νοημοσύνη και να προωθείται για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Πρόκειται για το INS018_055, φάρμακο για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης. Βέβαια η τεχνητή νοημοσύνη δεν φθάνει ποτέ στην παρασκευή του τελικού προϊόντος, αλλά εκείνου που θα δοκιμαστεί πρώτα με ασφάλεια κλινικά. Δεν θα έχεις ποτέ έναν αλγόριθμο να αποφασίζει τι φάρμακο θα πάρει ο ασθενής, αλλά ένα σύστημα που έχει επεξεργαστεί έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και μπορεί να υποστηρίξει την απόφαση που θα πάρει ο ειδικός. Η σχέση γιατρού – ασθενούς δεν θα σπάσει ποτέ. Ο γιατρός δεν θα αντικατασταθεί από τους αλγορίθμους."

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις συνεργασίες του εργαστηρίου BIHELAB, σημειώνοντας ότι «τα κλινικά δεδομένα που επεξεργάζεται το BiHELab προέρχονται από συνεργασίες από όλον τον κόσμο. Μαζί με το Johns Hopkins αναπτύσσουμε κέντρο ανάλυσης κλινικών δεδομένων για την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Για το Πάρκινσον έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα GP2 του  Michael J. Fox Foundation. Μαζί με το McGovern Medical School του Τέξας μελετάμε γονιδιακά προφίλ ασθενών για το Αλτσχάιμερ. Συνεργαζόμαστε με την ολλανδική εταιρεία Βιοτεχνολογίας Treeway, που βρίσκεται στη φάση 3 κλινικής δοκιμής φαρμάκου για το ALS. Για τον καρκίνο, μελετάμε απεικονιστικά δεδομένα σε συνεργασία με το Transla TUM, το ινστιτούτο μεταφραστικής έρευνας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η έρευνά μας καθοδηγείται ισχυρά από ταξινομημένα δεδομένα, επεξεργασμένα από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία κατατάσσουν τους ασθενείς με την ίδια νόσο σε πολλά και διαφορετικά προφίλ».

Ολόκληρη η συνέντευξη:
https://www.kathimerini.gr/opinion/geyma-me-thn-k/562565215/panagiotis-vlamos-stin-k-viotrapezes-gia-therapeies-akrivei


Φωτογραφία Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου από τη συνέντευξη: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ


Επιστροφή
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας