Νέα

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Χάρη Ξανθουδάκη

ShareThis
Δημοσίευση: 08-11-2023 18:54 | Προβολές: 1720
image

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας με βαθιά θλίψη μετέχει στο πένθος για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και πρ. Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών Χάρη Ξανθουδάκη που αιφνιδίως έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης 7 Νοεμβρίου 2023.

Ο Χάρης Ξανθουδάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε το μεταπτυχιακό μάθημα του Ι. Ξενάκη. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (D.E.A.) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris Ι (Pantheon-Sorbonne). Το 1992 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Διετέλεσε προϊστάμενος προγραμματισμού και παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου της Κ.Ο.Α., αναπληρωματικό μέλος της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων (Υπ.Ε.Π.Θ.) και του Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ, του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΥΜ) και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Συνθετών Ηλεκτρονικής Μουσικής και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ηλεκτρονικής Μουσικής (CIME/UNESCO). Σε επίπεδο διοικητικών θέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο διετέλεσε -επί σειρά ετών στο κάθε αξίωμα- Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού.

Μουσικές συνθέσεις του έχουν επανειλημμένα παρουσιαστεί σε συναυλίες, ρεσιτάλ και ραδιοφωνικές εκπομπές (από τις Η.Π.Α. και την Αργεντινή, ως την Ιαπωνία και το Βιετνάμ), καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ. Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε εξειδικευμένες εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Για το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας ο Χάρης Ξανθουδάκης υπήρξε ένας από τους βασικούς εμπνευστές και οραματιστές της δημιουργίας του. Όταν το όραμά του πραγματώθηκε το 2004 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης, καθοδηγώντας το Τμήμα στα πρώτα καθοριστικά χρόνια της πορείας του και στη συνέχεια παρέμεινε μέλος της ΠΓΣ μέχρι την αυτοδύναμη λειτουργία του Τμήματος. Στη διάρκεια της θητείας του ως Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών -στην οποία ανήκει το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας- υποστήριξε με σθένος και διορατικότητα τις καλλιτεχνικές σπουδές στην ανώτατη ελληνική εκπαίδευση αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντική παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.

Ο Χάρης Ξανθουδάκης θα παραμείνει στη μνήμη μας για το σημαντικό έργο και την ξεχωριστή προσωπικότητά του. Ας αναπαυθεί ειρηνικά.

Εκ μέρους του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας,
Ο Πρόεδρος, Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Πασχαλινές Ευχές!
Δημοσίευση: 30-04-2024 02:14 | Προβολές: 399
<< <
Μάιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τρίτη 07-05-2024
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας