Νέα

Έγκριση της στρατηγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

ShareThis
Δημοσίευση: 04-12-2023 17:40 | Προβολές: 524

Με την 4η Συνεδρίαση Συγκλήτου στις 28.11.23 (Απόσπασμα πρακτικών 28/11/2023) εγκρίνεται η στρατηγική του Ιονίου Πανεπιστημίου σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως παρουσιάζεται στο ακριβές απόσπασμα πρακτικών. 

Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν δει μια ταχεία ανάπτυξη στη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου στην εκπαίδευση με τα πανεπιστήμια να πρωτοστατούν στην προσπάθεια αυτή. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γνωστή και ως διαδικτυακή εκπαίδευση ή ηλεκτρονική μάθηση, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως, καθώς παρέχει ευελιξία στους φοιτητές και επιτρέπει την πρόσβαση σε μαθήματα και προγράμματα σπουδών από απόσταση.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων, οι αποστάσεις δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο στην εκπαίδευση. Ενώ η παραδοσιακή διδασκαλία εξακολουθεί να είναι σημαντική, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανοίγει νέους ορίζοντες και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιτρέπει στους φοιτητές αφενός να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα σπουδών από οποιοδήποτε τόπο και αφετέρου να επιλέξουν τον ρυθμό και τον τρόπο με τον οποίο θα σπουδάσουν. Αυτή η ευελιξία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις φοιτητών με οικογενειακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις, όταν υπάρχει φυσική αδυναμία ή δυσκολίες μετακίνησης, αλλά και εκείνες τις περιπτώσεις που λόγω γεωγραφικής απόστασης δεν δύνανται να μετακινηθούν σε άλλον τόπο για να σπουδάσουν το αντικείμενο επιθυμίας τους..

Ειδικότερα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρέχει δυνατότητες διαδραστικότητας, συνεργασίας και προσαρμογής στις ατομικές ανάγκες του κάθε φοιτητή. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, τα βίντεο μαθημάτων, τα φόρουμ συζητήσεων και τα διαδραστικά εργαλεία επιτρέπουν την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων. Παράλληλα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προσελκύσουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και  ερευνητές από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο χώρο ανταλλαγής γνώσεων.

Στην Ελλάδα, ο νέος νόμος 4957/2022 (Α΄141) για τα ΑΕΙ στο άρθρο 67 δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για μια σειρά από περιπτώσεις. Παράλληλα, με το άρθρο 68 του ίδιου νόμου εισάγεται ηλεκτρονική πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε κάθε ΑΕΙ, ενώ οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις οργάνωσης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης και ασύγχρονης) προσδιορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του κάθε ιδρύματος.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Φεβρουάριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας