Νέα

Απολογισμός Τρίτου Διεπιστημονικού Συνεδρίου ‘Ανθρώπινα Δικαιώματα την Εποχή της Πληροφορίας-σημεία αναφοράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού’-InfoRights 2024

ShareThis
Δημοσίευση: 29-05-2024 09:36 | Προβολές: 1669
Έναρξη: 29-05-2024 |Λήξη: 12-06-2024
[Έληξε]
image

Απολογισμός Τρίτου Διεπιστημονικού Συνεδρίου ‘Ανθρώπινα Δικαιώματα την Εποχή της Πληροφορίας-σημεία αναφοράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού’-InfoRights 2024

Mε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, 86 ομιλητές, 14 πάνελς, πάνω από 250 συμμετέχοντες και 27 ώρες διάρκεια με παράλληλες συνεδρίες, διεξήχθησαν στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, οι εργασίες του Τρίτου Διεπιστημονικού Συνεδρίου ‘Ανθρώπινα Δικαιώματα την Εποχή της Πληροφορίας-Σημεία αναφοράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού’-InfoRights 2024 (https://rights.ihrc.gr) την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, υπό την αιγίδα του Ροταριανού Ομίλου Κερκύρας. To συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ερευνητική Ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου IHRC, το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΑΒΜ και τη Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τη συνεργασία των Μουσειακών Συλλογών ΙΠ, της Έδρας UNESCO ΙΠ και του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας.

Στο διεπιστημονικό συνέδριο συμμετείχαν ως πρόεδροι συνεδριών ή/και ως ομιλητές καθηγητές και ερευνητές από όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, αλλά και πολλοί συνάδελφοι από άλλα ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Επίκεντρο του συνεδρίου ήταν η διαπραγμάτευση από πλευράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολλών όψεων του πολιτισμού ίσως του πιο σπουδαίου κοινωνικού ζητήματος σήμερα: της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων τη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας.

Στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων, αλλά και μέσω streaming, στο Αναγνωστήριο της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, με συντονισμό του Αν. Καθηγητή και Γραμματέα της Εταιρίας Κωνσταντίνου Καρδάμη, το Συνέδριο χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας Θανάσης Μακρής και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος. Κατόπιν καλωσόρισε τους συνέδρους η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Καθηγήτρια Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη και ο Πρόεδρος ΤΑΒΜ Αν. Καθηγητής Μιχάλης Σφακάκης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κερκύρας Δημήτρης Πιτσινίγκος. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ έγκριτος νομικός Χρήστος Ράμμος και ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έγκριτος δημοσιογράφος Ιωάννης Πολίτης. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του τ. Πρύτανη του ΔΠΘ Ομότιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Σιμόπουλου, του Πρόεδρου του ΠΕΚ Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρου Αγγελόπουλου, της Αν. Διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλίας Παππά, της Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Αντωνίας Αράχωβα, , της Πρόεδρου του Ιστορικού Εθνολογικού Μουσείου Μαριέττας Μινώτου, του Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας-Παράρτημα Ελλάδος Χρήστου Δημόπουλου, του Καθηγητή και κατόχου της Έδρας UNESCO  ΙΠ Σταύρου Κάτσιου, , του Συνηγόρου του Πολίτη Καθηγητή Μιχάλη Πολίτη, του Προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλή Παγκράτη, της Πρόεδρου της Ιατροχειρουργικής Εταιρίας Κερκύρας Μαρίας Μάνδηλα-Κουσουνή του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας Ιωάννη Κοντού και του Σπυρίδωνος Ζουμπουλίδη, Α! Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Κηδεμόνων ΑμεΑ και μέλους ΓΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ.

Την κύρια ομιλία του Δικηγόρου του Δικηγορικού Συλλόγου του Στρασβούργου και Αθηνών, ειδικού στα ανθρώπινα δικαιώματα Στέφανου Σταύρου παρακολούθησαν οι σύνεδροι και από τις δυο αίθουσες, Εκδηλώσεων και Αναγνωστηρίου με απευθείας μετάδοση streaming. Η σημαντική αυτή ομιλία επικεντρώθηκε στην παράθεση και ερμηνεία της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με υποθέσεις ελευθερίας της έκφρασης και προστασίας της ιστορικής μνήμης.

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες, επίσης, τις επόμενες συνεδρίες ελευθερίας λόγου και έκφρασης, τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέχνης/λογοτεχνίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων, και την επόμενη ημέρα, τα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων σε σχέση με τα αρχεία, τις βιβλιοθήκες, τα μουσεία, και της ιστορίας της πληροφορίας, ενώ ειδική συνεδρία κάλυψε σειρά ομιλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη. Οι τελευταίες συνεδρίες αφορούσαν ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ξεχωριστή μνεία αποδίδεται στις ειδικές συνεδρίες της Ομάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Τρίτου Λυκείου Κερκύρας, όπου το κοινό πραγματικά εντυπωσιάστηκε από τη πολυετή σειρά δράσεων και μάλιστα και στο εξωτερικό της Ομάδας, αλλά και στην Αργυρώ Σπυριδάκη, με το Διαβάζω για τους Άλλους, ΜΚΟ που ασχολείται με την προώθηση της ψηφιακής προσβασιμότητας μέσω χιλιάδων εθελοντών υπέρ ατόμων με περιορισμούς στην όραση.

Πάρα πολλές από τις 86 εισηγήσεις προέρχονταν από εισηγητές και εισηγήτριες απεσταλμένους από σημαντικούς εθνικούς και τοπικούς φορείς, όπως η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφύλαξη του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το ΕΛΙΑΜΕΠ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η  Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Οργανισμός  Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος Χανίων, η Homo Digitalis, η Στέγη Ωνάση, η Διεθνή  Αμνηστία-Παράρτημα Ελλάδος, η Αρχείων Τάξις, η Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού Κ.Θ. Δημαράς-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών, η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού-Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Αστυνομίας Κερκύρας, η Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Κερκύρας, οι Μουσειακές Συλλογές ΙΠ, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύου, η Ένωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Ρητορική Μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Εθνικό Ίδρυμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη Rythmisis, η IP Rights, το πρόγραμμα KnowledgeRIghts 21 και το Nlp University Santa Cruz, California.

Με εισηγήσεις επίσης συνεισέφεραν όλα τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας του ΙΠ IHRC: η Νομικός Δρ ΤΑΒΜ Α. Μιχαηλάκη (ανέλυσε το ζήτημα της νομικής τύχης μετά θάνατον της ψηφιακής μας κληρονομιάς, όπως της σελίδας μας στο Facebook,), η Φιλόλογος–Μουσικολόγος Παρασκευή Γκανάτσιου, που μίλησε για τα όρια της τέχνης στο σύγχρονο σχολείο, η Αρχειονόμος ΜΔΕ Ιωάννα Τσουκαλά, που ανέλυσε από πλευράς δικαιωμάτων της γυναίκας, προικοσύμφωνα του 16ου αιώνα, ο νομικός, υπ. Δρ ΤΑΒΜ Κώστας Πόπωτας, που μίλησε για την ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο, η νομικός, Δρ Αρχειονομίας, Αλεξάνδρα Καββαδία, με θέμα περί των Συνταγμάτων των Ιονίων Νήσων και ανθ. δικαιωμάτων, ο Δρ ΤΑΒΜ  και νομικός Γιώργος Μπουχάγιαρ, για τις υποχρεώσεις της νέας νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη, και η πολ. μηχανικός-γλωσσολόγος, Δρ ΤΤΗΕ Κατερίνα Κανελλοπούλου, για τα δικαιώματα επιλογής μεθόδου διδασκαλίας που μπορεί να έχουν οι ίδιοι οι μαθητές στο σύγχρονο σχολείο.

Το συνέδριο έκλεισε η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, με μια ιστορική αναδρομή από το 2008 των δράσεων (ημερίδων, συνεδρίων κ.λπ.) της Ερευνητικής Ομάδας IHRC, στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως στην Ιταλία, την Ολλανδία και τη Νότιο Αφρική.

Το συνέδριο στήριξε άρτια η Γραμματεία του, με επικεφαλής τον απόφοιτο ΤΑΒΜ ΚΑΙ ΜΔΕ Βασίλη Χειμαριό και μέλη την Μαρία-Ειρήνη Ρούκου, απόφοιτο και ΔΜΕ ΤΑΒΜ και τους φοιτητές ΤΑΒΜ Δήμητρα Μέρμηγκα, Κωνσταντίνο Στάθη, Αμαλία Τρουλλινού,Βικτώρια Χωριανοπούλου, Ελένη Τσώρακα και Ελευθερία Γιουμίδου.

Μετά το τέλος της πρώτης μέρας των εργασιών, ακολούθησε δεξίωση στον Κήπο του Λαού, ενώ οι εισηγητές και σύνεδροι, μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας, διασκέδασαν στη διάσημη μουσική ταβέρνα Τρύπα στους Κυνοπιάστες Κερκύρας. Χορηγός κρασιού στο συνέδριο ήταν το Κτήμα Θεοτόκη, ενώ χορηγός ήταν επίσης το ανθοπωλείο Χρήστου Ρίζου.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται ειδικά στον Αν. Προϊστάμενο της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκο Αναστασίου, στη βιβλιοθηκονόμο και μέλος της οργανωτικής επιτροπής Μαρίνα Μαυρομιχάλη και στην Κωνσταντίνα Κοσμαδάκη, ΜΔΕ ΤΑΒΜ (υπ.), για τη σημαντική συμβολή τους στην οργάνωση του συνεδρίου.

Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν λόγω μεγέθους, αλλά και θεματικών, σε ξεχωριστούς τόμους από εκδοτικούς οίκους Αθηνών.

Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν η ΕΡΤ3.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
CEPE 2025 Call for Papers
Δημοσίευση: 04-06-2024 12:29 | Προβολές: 1777
Έναρξη: 04-06-2024 |Λήξη: 26-06-2024
[Έληξε]
6ο Διεθνές Συνέδριο Digital Culture & AudioVisual Challenges (DCAC-2024) - Αυστηρή παράταση προθεσμίας αποστολής περιλήψεων: 29/03/2024
Δημοσίευση: 12-01-2024 16:08 | Ενημέρωση: 14-03-2024 12:20 | Προβολές: 15067
Έναρξη: 12-01-2024 |Λήξη: 29-03-2024
[Έληξε]
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας