Νέα

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ιστορικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ShareThis
Δημοσίευση: 24-07-2024 16:54 | Προβολές: 1363
image

Η μεταβίβαση του ιστορικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι πλέον γεγονός, καθώς την Δευτέρα 22 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοράς από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Πελαγίδη και τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο. Πρόκειται για ένα κτίριο  συνολικού εμβαδού 1272,84 τ.μ., εντός οικοπέδου επιφανείας 1554,45 τ.μ. επί της οδού Δημάρχου Κόλλα, με εμβληματική σημασία και ιδιαίτερη ιστορική αξία, το οποίο βρίσκεται εντός του ιστού της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Το συμφωνηθέν αντίτιμο της αγοράς είναι 2.400.000 ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο κος Φλώρος και ο κ. Πελαγίδης συναντήθηκαν αρχικά με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννη Τρεπεκλή και στην συνέχεια με τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Στέφανο Πουλημένο. Κατά την συνάντηση, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες της Περιφέρειας, του Δήμου και του Πανεπιστημίου για την εξεύρεση λύσης για την περαιτέρω, άμεση κτιριολογική ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Με τη σειρά του, ο κ. Τρεπεκλής χαιρέτησε τη μεταβίβαση του ιστορικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μεταβίβαση με διττή σημασία, καθώς αφενός αποτελεί άμεση λύση για την αντιμετώπιση των κτιριακών αναγκών του Τμήματος Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφετέρου δύναται ν’ αποτελέσει οδηγό για τις επόμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενίσχυσης της βιωσιμότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, έχουν, ήδη, διασφαλιστεί, μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος ΕΣΠΑ, ποσό 16,5 εκ. € για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, αλλά και ποσό 14,4 εκ. € για τη συμπλήρωση και βελτίωση υποδομών & ειδικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα διασφαλίστηκε ποσό 1,4 εκ. € για έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όλ’ αυτά αποτελούν έμπρακτα παραδείγματα υποστήριξης του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Περιφέρειάς μας με στοχευμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των προοπτικών ανάπτυξής του.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Πρύτανης του ΙΠ Καθ. Ανδρέας Φλώρος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος διότι δίνεται πλέον η δυνατότητα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργική διαμόρφωση των χώρων του κτιρίου, ώστε να στεγάσει το Τμήμα Τουρισμού. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η απόκτηση του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος έχει για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς έρχεται να δώσει μια μερική, αλλά άμεσου χαρακτήρα λύση στο ευρύτερο κτιριολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα και επηρεάζει τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την αναπτυξιακή του προοπτική, όπως η προσπάθεια ίδρυσης νέων ή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών. Επίσης, αποδεικνύει ότι έτοιμα κτίρια σε πολύ καλή κατάσταση μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία επίλυσης του κτιριολογικού προβλήματος του πανεπιστημίου, σε συνεργασία βεβαίως με την δημοτική Αρχή.

Από την πλευρά του, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κτίριο αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο για χρήση από το ΙΠ και διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα ακίνητο σε άριστη κατάσταση, σε πολύ καλή τοποθεσία και άμεσα έτοιμο προς χρήση από τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον συντελεστή κοινωνικής χρησιμότητας, ο οποίος καθόρισε την επιλογή της ΤτΕ, όσον αφορά την παραχώρησή και αξιοποίηση του.

Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Στέφανος Πουλημένος, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά τη λειτουργικότητα του ΙΠ και υπογράμμισε το θετικό κλίμα συνεργασίας με τον κ. Πρύτανη, που, όπως είπε, θα επιφέρει πολλές ακόμη πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο εγγύς μέλλον. Ο ίδιος χαιρέτισε την απόφαση του Ιδρύματος της ΤτΕ για την παραχώρηση του κτιρίου στο Τμήμα Τουρισμού του ΙΠ και ευχήθηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των κτιριακών αναγκών και την περαιτέρω ανάπτυξή του, με σύγχρονο και δυναμικό τρόπο, όπως γίνεται ήδη.

Τέλος, ο κ. Πρύτανης ευχαρίστησε τον Διοικητή και Υποδιοικητή της ΤτΕ κκ. Γιάννη Στουρνάρα και Θεόδωρο Πελαγίδη, αντίστοιχα, για την κατανόηση και εμπιστοσύνη που έδειξαν στο όλο εγχείρημα, τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Στέφανο Πουλημένο, για τη συνεργασία του στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στο εγγύς μέλλον, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ιωάννη Τρεπεκλή, για την έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Περιφέρειάς μας.


Επιστροφή
<< <
Ιούλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Σάββατο 27-07-2024
Συλλογική Έκθεση "Καλλιτεχνών Αφύπνισις"
Έναρξη: 24-05-2024 |Λήξη: 30-09-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα
Mέγεθος: 57.28 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας