Νέα

ΤΑΒΜ: Έκδοση βιβλίου Ομ. Καθηγητή Βασιλείου Γ. Μανδηλαρά

ShareThis
Δημοσίευση: 05-11-2013 16:22 | Προβολές: 552
gr  pdf.png  Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 1.86 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Ελληνικής Παπυρολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας - Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Βασιλείου Γ. Μανδηλαρά, με τίτλο Κλασική Φιλολογία: Ιστοριογράφημα Μελέτη-Κριτική.

"Οι φιλολογικές σπουδές προϋποθέτουν βαθύτατο φιλοσοφικό στοχασμό· το κίνημα τούτο του στοχασμού αναπτύχθηκε στην Ευρώπη- είναι ο στοχασμός βοηθός στο να διαμορφώσουμε το κριτήριο για την ιστορική ανασκόπηση των φιλολογικών σπουδών στον τόπο μας· να κάνουμε συνειδητές τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού· να τις αφομοιώσουμε και να τις μετουσιώσουμε με πραγματιστική οπτική γωνία σε σημερινές αξίες, με τις οποίες θα βελτιώσουμε τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική μας υπόσταση.

Οι φιλολογικές σπουδές είναι του πολιτισμένου ανθρώπου γνωστική και μορφωτική ανάγκη· γίνεται μελέτη τού περιεχομένου για την εξακρίβωση, την ανασκόπηση, την αξιοποίηση και μεταξίωση στο ιστορικό γίγνεσθαι. Η οντότητα τούτη γεννήθηκε κι έζησε σε ορισμένη τοπική περιοχή και χρονική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας: στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Μορφοποιήθηκε στο σχήμα των φιλολογικών σπουδών κατά την αλεξανδρινή περίοδο· συνέχισε να διατηρεί το οργανικό στοιχείο της στη ζωή των ανθρώπων του Βυζαντίου, να καλλιεργείται συνάμα σαν στοιχείο μορφωτικό που έπρεπε να διατηρηθεί ως ανάγκη και ως ιστορική ενίσχυση. Από το Βυζάντιο πέρασε σε άλλες ηπείρους, όπου οι άνθρωποι διέκριναν πως τα περασμένα ζουν μέσα στα τωρινά και το σήμερα παίρνει τη ζωή από το χθες. Έτσι οι κλασικές σπουδές έγιναν αναβίωση κι επιβίωση.

Η αναβίωση είναι συνειδητή στροφή στο παρελθόν, με σκοπό να καταλάβουμε το νόημά του και συνακόλουθα να το κάνουμε κανόνα της σύγχρονης ζωής. Με την επιβίωση η χθεσινή ζωή μετουσιώνεται οργανικά στο σήμερα. Το παρελθόν τούτο είναι τό τι ήν είναι που αναζητούσε ο Αριστοτέλης· είναι ο Λόγος που δήλωσε με σοφή έμπνευση ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Της αναβίωσης, της συνειδητής δηλαδή ιστορικής μνήμης, ιδιαίτερη μορφή είναι οι ανθρωπιστικές σπουδές: απαραίτητη και γνωστική ανάγκη για τη σημερινή ζωή, να γνωρίσουμε και ν’ αφομοιώσουμε και να ξαναζήσουμε δημιουργικά τις αξίες, πνευματικές και ηθικές, του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού."


Το συνημμένο αρχείο περιλαμβάνει το εξώφυλλο του βιβλίου.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Πασχαλινές Ευχές!
Δημοσίευση: 30-04-2024 02:14 | Προβολές: 329
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας