Νέα

Δημοσίευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναδημοσίευση στο EΘΝΟΣ online για το Πανεπιστημιακό Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα

ShareThis
Δημοσίευση: 07-04-2016 21:30 | Προβολές: 4859
image

Από το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣ online:

Διαδικτυακά μαθήματα, βασισμένα σε σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, αφήγηση, παραδείγματα και ασκήσεις, μπορεί να παρακολουθήσει, οποιοσδήποτε, με χρήση υπολογιστή, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που διαθέτει τo πρώτο Ελεύθερο Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (Massive Open Online Course - MOOC) στα ελληνικά.


Η πρωτοπόρος αυτή διδασκαλία υλοποιείται χρησιμοποιώντας video-διάλεξη, γραφικά, ασκήσεις και σημειώσεις σε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο διαδραστικό περιβάλλον παρουσίασης.Τα MOOC αποτελούν μια σχετικά νέα εκπαιδευτική καινοτομία, ευρείας χρήσης η οποία προέρχεται από την Αμερική και τώρα υλοποιείται ως εσωτερική παραγωγή από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χώρο της εκπαίδευσης το 2008 κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας των Καναδών καθηγητών πανεπιστημίου, Τζορτζ Ζίμενς και Ντέιβιντ Κόρμιερ.

Πρόκειται για διαδικτυακά, μαθήματα που αποσκοπούν στη μαζική συμμετοχή και ανοικτή πρόσβαση στη γνώση μέσω του Διαδικτύου.Ο καθένας που διαθέτει έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο Διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μια πραγματική διάλεξη, ενώ δίδεται η δυνατότητα επιλογής της ημερομηνίας έναρξης και του ρυθμού διαβάσματος καθώς και υλοποίησης των εργασιών. Επίσης, ανάλογα με το αντικείμενο, παρέχεται η δυνατότητα συζητήσεων φοιτητών και διδασκόντων, ενώ υποστηρίζεται η άμεση αξιολόγηση της προόδου μέσω ερωτήσεων συνδεδεμένων με τη διάλεξη, αλλά και την κατάθεση εργασιών.Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί, η διαδραστική μέθοδος εξέτασης-κατανόησης της ύλης, που επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή του χρήστη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του μαθήματος, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μαθήματα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Ο σχεδιασμός περιεχομένου, η επιλογή της πλατφόρμας διάδοσης, η εκτέλεση της παραγωγής και ο προγραμματισμός του διαδραστικού συστήματος υλοποιήθηκε από ομάδες προπτυχιακών φοιτητών υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση μελών του εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών, δηλ. την Τάνια Τσιρίδου, μέλος ΕΕΠ, και τον Γιάννη Δεληγιάννη, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος ανάπτυξης του MOOC και ιδρυτικό μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών, Γιάννης Δεληγιάννης, «οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους λαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη σύγχρονου περιεχομένου, τεχνολογιών πολυμέσων και εκπαιδευτικών/καλλιτεχνικών παραγωγών με υψηλά κριτήρια ποιότητας». Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές δραστηριοποιούνται σε τομείς που εντάσσονται πλήρως στο γνωστικό τους αντικείμενο αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία, ενώ παράλληλα προσφέρουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και το Τμήμα τους.«Οι φοιτητές μας λαμβάνουν μέρος με αξιώσεις -μέσω των εργασιών και των παραγωγών τους- σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις, φεστιβάλ, καλλιτεχνικές και επιστημονικές δράσεις στον τομέα της τέχνης και της τεχνολογίας. Συμμετέχοντας σε αυτές τις δράσεις επιτυγχάνουν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και πρακτική εμπειρία, καθώς προετοιμάζονται να σταθούν αυτόνομα και με αξιώσεις στη σύγχρονη καλλιτεχνική-δημιουργική πραγματικότητα», επεσήμανε ο κ. Δεληγιάννης.

Το μάθημα σε μορφή MOOC έχει τίτλο «Διαδραστικά Πολυμέσα», είναι διαθέσιμο μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό την ενότητα Σπουδές-e-learning και η πρόσβαση στο περιεχόμενο είναι δωρεάν για όλους με μία απλή εγγραφή.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Πασχαλινές Ευχές!
Δημοσίευση: 30-04-2024 02:14 | Προβολές: 211
<< <
Μάιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας