Κέρκυρα και Πανεπιστήμιο

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πρωτολειτούργησε το 1985 στην Κέρκυρα, ένα από τα πλουσιότερα σε ιστορία και φυσική ομορφιά ελληνικά νησιά. Στα είκοσι αυτά χρόνια αναπτύχθηκε, δημιουργώντας νέα ακαδημαϊκά τμήματα, προόδευσε, στελεχωμένο από νέους επιστήμονες και ικανούς δασκάλους.

Σήμερα είναι ένα σύγχρονο, δυναμικό πανεπιστήμιο με έξι ακαδημαϊκά τμήματα και δέκα οργανωμένα μεταπτυχιακά προγράμματα, όλα με ιδιαίτερη πολιτισμική και εκπαιδευτική φυσιογνωμία, τα τρία μάλιστα μοναδικά στον ελληνικό εκπαιδευτικό χάρτη. Την τελευταία δεκαετία το Ι.Π. αναπτύχθηκε ραγδαία, δρομολόγησε λύσεις αποτελεσματικές στο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού.

Όπως θα διαπιστώσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην ιστοσελίδα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διακρίνεται για την πρωτοτυπία των γνωστικών αντικειμένων και των επιστημών, που θεραπεύονται στα ακαδημαϊκά του Τμήματα, καθώς και γιατί επέλεξε να αναπτυχθεί επιμένοντας σε μικρά, ανθρώπινα μεγέθη. H αναλογία διδασκόντων - διδασκομένων εικονογραφεί αυτή τη διαπίστωση. Εμείς που διδάσκουμε κι εσείς που μαθαίνετε ζούμε μαζί σε μια μικρή ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μια πόλη 40.000 κατοίκων. Εδώ οι διδάσκοντες γνωρίζουν και επικοινωνούν απρόσκοπτα και καθημερινά με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, παρακολουθούν στενά την πορεία της εξέλιξής τους, ακόμη και χρόνια μετά την αποφοίτηση. Αξιοποιούμε όλοι μαζί τα πλεονεκτήματα της μικρής νησιωτικής κοινωνίας, την ανθρώπινη επαφή, τον ελεύθερο χρόνο, αλλά και τις πολλές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και ανάπαυλα, που προσφέρει η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του νησιού.

Οι σπουδαστές μας επωφελούνται από τις δυνατότητες κινητικότητας και εμπειριών που τους προσφέρονται, είτε μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανταλλαγών (ERASMUS / SOCRATES), είτε μέσω οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό αλλά και πρακτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Η πόλη της Κέρκυρας διατηρεί τον ιστορικό πολεοδομικό της χαρακτήρα, διαθέτει Δημοτική Πινακοθήκη, το μοναδικό στην χώρα μας Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, την Αναγνωστική Εταιρεία και παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όλα με ζωντανή παράδοση και ρίζες που χάνονται στην ιστορία του νησιού και στη σπουδαία διεθνιστική και πνευματική παράδοσή του. Μέσα στο κλίμα αυτό, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας - και τα δυο μοναδικά στο ελληνικό εκπαιδευτικό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης - αλλά και το Τμήμα Ιστορίας, το μοναδικό αμιγώς ιστορικό, αναπτύχθηκαν κατά τρόπο που δεν έχει να ζηλέψει τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τα διδακτήρια και οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου βρίσκονται μέσα στην πόλη της Κέρκυρας. Ιδανικός προορισμός αναψυχής για τους πολλούς, για την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί μια νησίδα πολιτιστικής και πνευματικής καλλιέργειας. Εδώ ιδρύθηκε το 1824 η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, εδώ και η πρώτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών στη νεότερη Ελλάδα. Εδώ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, λειτουργούν σήμερα δυο ακαδημαϊκά Τμήματα- Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας - στηριγμένα στη μακρά κερκυραϊκή παράδοση της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στα πεδία της Μουσικής και των Εικαστικών Τεχνών.

Η καθημερινή ζωή των φοιτητών

Η Κέρκυρα είναι ίσως η μοναδική πόλη της ελληνικής περιφέρειας, όπου πλάι στην Παιδεία αναπτύσσεται Πολιτισμός και οι ποικίλες εκδηλώσεις του είναι καθημερινή υπόθεση του φοιτητικού πληθυσμού καθώς συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του πανεπιστημίου. Συναυλίες, κονσέρτα, διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου, κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις από κερκυραϊκούς μουσικούς συλλόγους και φιλαρμονικές, αλλά και πολύ συχνά επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, ανοιχτά μαθήματα από τα ακαδημαϊκά τμήματα. Όσοι από τους φοιτητές μας αγαπούν το θέατρο, τον κινηματογράφο ή ασχολούνται με τον αθλητισμό, απαρτίζουν τη Θεατρική Ομάδα, την Κινηματογραφική Λέσχη, τις πανεπιστημιακές αθλητικές ομάδες, δραστηριότητες που η διοίκηση του πανεπιστημίου ενθαρρύνει και υποστηρίζει οικονομικά. Ο πανεπιστημιακός αθλητισμός στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όχι μόνο περιλαμβάνει πλήθος αθλημάτων (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμβηση, αερόμπικ, στίβο, τένις) έχει και να επιδείξει αξιόλογες επιδόσεις και διακρίσεις στα αθλήματα αυτά.

Κάθε Ιούλιο η Θερινή Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και η Θερινή Μουσική Ακαδημία συγκεντρώνουν στην Κέρκυρα εκατοντάδες παιδιά απ’ όλες τις ηπείρους για να μοιραστούν μαζί μας 4 εβδομάδες γνωριμίας με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας και να επικοινωνήσουν στη γλώσσα της μουσικής δημιουργίας.

Φοιτητική στέγη...

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρέχει τη δυνατότητα στέγασης σε έναν αριθμό φοιτητών μετά από επιλογή, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως αυτά περιγράφονται στον Κανονισμό Στέγασής του. Η στέγαση παρέχεται για τους πρωτοετείς φοιτητές στη Φοιτητική Εστία και για τους παλαιότερους φοιτητές σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης.

...και σίτιση

Επίσης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη σίτιση των φοιτητών του διαθέτει φοιτητικό εστιατόριο. Η σίτιση παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια αριθ. Φ5/68535/Β3/18-6-2012 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι δε υπόλοιποι καταβάλλουν το ποσό των δύο (2) ευρώ ανά γεύμα. Η επίβλεψη του εστιατορίου γίνεται από την Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας και Αθλητισμού.

Αναζήτηση Δημοσιεύσεων
Όλες οι Δημοσιεύσεις
Αναζήτηση Προσωπικού
Πλήρης Κατάλογος
<< <
Σεπτέμβριος 2018
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Κυριακή 23-09-2018
Προσεχώς
Newsletter