Νέα

Σεμινάριο Μουσικής Παιδαγωγικής - Θερινή Ακαδημία 2016

ShareThis
Δημοσίευση: 16-05-2016 14:02 | Προβολές: 12948
Έναρξη: 11-07-2016 |Λήξη: 14-07-2016
[Έληξε]
    Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 119.92 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Σας ανακοινώνουμε το τετραήμερο σεμινάριο του Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου 2016 με τίτλο: «H επικοινωνιακή φύση της μουσικής εμπειρίας στην προσχολική ηλικία». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία από τη Δευτέρα 11 έως και την Πέμπτη 14 Ιουλίου.

Πλήρες κείμενο Δελτίο Τύπου Σεμιναρίου

Αίτηση Σεμιναρίου

Η μουσική επικοινωνία και το τραγούδι κατά την προσχολική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι συνιστά έναν από τους πιο σημαντικούς κώδικες επικοινωνίας μεταξύ βρεφών/νηπίων και ενηλίκων για την ανάπτυξη της μουσικότητας, της γλώσσας, και γενικότερα για τη συμμετοχή των παιδιών στον πολιτισμό. Το τετραήμερο σεμινάριο θα παρουσιάσει ερευνητικά δεδομένα και σύγχρονες τάσεις στην προσχολική μουσική αγωγή. Τα θέματα που θα αναλυθούν μέσα από διαλέξεις και εργαστήρια είναι τα παρακάτω:

  • Η προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης των μαθητών
  • Η εξερεύνηση του τρόπου κατά τον οποίο κάθε μουσική εμπειρία που μοιραζόμαστε εμπεριέχει μηνύματα
  • Η αναγνώριση της χαράς και της αξίας του παιχνιδιού στη μουσική
  • Η ανάπτυξη της ταυτότητας των μαθητών
  • Η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος
  • Η αναγνώριση της ατομικότητας στη μάθηση
  • Το να στρέφουμε τα μικρά παιδιά στην αναστοχαστικότητα και τη μεταγνώση
  • Η προσέγγιση της μουσικής ως κοινωνικής δραστηριότητας
  • Η δημιουργία μουσικών ανθρώπων με δημιουργικότητα
  • Πώς να αναζητούμε και να ακούμε τη φωνή των παιδιών μέσω των ποικιλόμορφων μουσικών δημιουργιών τους
  • Πώς να επιτρέπουμε στα παιδιά να μας οδηγούν
  • Η πραγματοποίηση και άλλων δραστηριοτήτων πέρα των δασκαλοκεντρικών
  • Ξεκλειδώνοντας την καλειδοσκοπική φύση των μουσικών εμπειριών των μικρών παιδιών
  • Πώς να οδηγούμε την προσοχή των μαθητών σε διάφορες όψεις της μουσικής
  • Πώς να δημιουργούμε περιβάλλοντα που προάγουν τη 'ροή'
  • Πώς να μοιραζόμαστε με τα παιδιά τη συντροφικότητα της μουσικής, τη σύνδεση του εαυτού τους με τη μουσική και τη σύνδεσή τους με άλλους μέσω της μουσικής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής αγωγής προσχολικής και σχολικής ηλικίας, γονείς, παιδαγωγούς προσχολικής και σχολικής ηλικίας κάθε ειδικότητας, απόφοιτους και φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών και παιδαγωγικών τμημάτων, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-6 ετών).

Η Dr. Sheila Woodward, ως ειδική μουσικοπαιδαγωγός στην προσχολική ηλικία, θα παρουσιάσει βασικές φιλοσοφικές αρχές που αφορούν σε προγράμματα μουσικής αγωγής προσχολικής ηλικίας. Θα επιδιώξει επίσης πρακτική εξερεύνηση των θεωρητικών προσεγγίσεων, εξασφαλίζοντας στους συμμετέχοντες εξοικείωση με μια πληθώρα μουσικών δραστηριοτήτων για χρήση στη διδακτική τους πράξη. Η Sheila Woodward στηρίζεται στη δική της εμπειρία ως καθηγήτρια μουσικής στην προσχολική μουσική εκπαίδευση τόσο σε ιδιωτικά στούντιο, όσο και σε σχολεία. Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες βασικές κατευθύνσεις για τη διεξαγωγή τέτοιων προγραμμάτων.

Η Δρ. Ζωή Διονυσίου θα μεταφέρει την ερευνητική και πρακτική εμπειρία της για την ανάπτυξη της μουσικότητας των παιδιών προσχολικής ηλικίας, για τον κρίσιμο ρόλο του εκπαιδευτικού και του γονιού στην ενδυνάμωση της μουσικής επικοινωνίας με το βρέφος/νήπιο, και την καλύτερη συμμετοχή των παιδιών στον πολιτισμό μέσα από παραδοσιακά και σύγχρονα μουσικά παιχνίδια και παιχνιδοτράγουδα. Θα προυσιαστούν πρακτικές εφαρμογές σχετικά με το πώς τα παιχνιδοτράγουδα μπορούν να αυξήσουν τη γνωστική, ψυχοκινητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, όταν χρησιμοποιηθούν σε οικογενειακό και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Στόχος της ενότητας αυτής είναι να παρέχει γνώσεις για καλύτερη κατανόηση της μουσικής συμπεριφοράς των παιδιών, για προώθηση της μουσικότητάς τους, και τη διεύρυνση του ρεπερτορίου παιδικών παιχνιδιών και τραγουδιών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία από τη Δευτέρα 11 έως και την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει καθημερινά 6 ώρες μαθημάτων (3 ώρες πρωινές και 3 απογευματινές) και μεταξύ 10.00-13.00 και 6.00-9.00 μ.μ. Καφές, τσάι και βουτήματα θα προσφέρονται στα διαλείμματα. Το σεμινάριο θα λήξει με μία συναυλία σε ανοιχτό χώρο για παιδιά που θα δοθεί από τους συμμετέχοντες. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί κυρίως στην αγγλική γλώσσα. Θα υπάρχει δυνατότητα μερικής μετάφρασης ή διευκρίνησης ορολογίας στην ελληνική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου από τη Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και στείλτε την στο e-mail: ionianmused@gmail.com. Η συμμετοχή σας οριστικοποιείται με την αποστολή της απόδειξης της κατάθεσης του καθορισμένου χρηματικού ποσού (ή την αποστολή του αριθμού συναλλαγής εάν η συναλλαγή έγινε ηλεκτρονικά) στο παραπάνω e-mail (ionianmused@gmail.com).

Στόχος είναι να αποτελέσει η Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου τόπο συνάντησης, γόνιμου διαλόγου και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων γύρω από θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και μάθηση της μουσικής στη σημερινή κοινωνία.

Επιστημονικά Υπεύθυνες Θερινής Ακαδημίας Μουσικής Παιδαγωγικής
Ζωή Διονυσίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής, ΤΜΣ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο &

Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας Ι.Π.


Βιογραφικά

Η Dr. Sheila Woodward είναι Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής και Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Eastern Washington των ΗΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μουσική Εκπαίδευση και μέλος της Επιστημονιικής Επιτροπής του περιοδικού της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Journal of Music Education). Κατάγεται από τη Νότια Αφρική και απέκτησε το Διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Cape Town καθώς και Δίπλωμα Οργανίστα από την Επιτροπή των Royal Schools of Music. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Southern California, το Πανεπιστήμιο της South Florida, και το Πανεπιστήμιο του Western Cape. Έχει υπάρξει μέλος σε πολλές επιστημονικές ενώσεις, ανάμεσα σε αυτές το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) για δύο περιόδους (2004-2008), την Επιστημονική Επιτροπή της ISME για την Προσχολική Μουσική Εκπαίδευση (ECME) για τρεις περιόδους (1992-1998, για δύο εκ των οποίων ως πρόεδρος), στο Δ.Σ. της NAfME for IN-ovations για δύο περιόδους (2012-2014, μία εκ των οποίων ως πρόεδρος), και στo Δ.Σ. της NafME για τη Μουσική στη Σχολική Εκπαίδευση (2002-2006) για δύο περιόδους. Το κύριο ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Μουσική και Υγεία από τη γέννηση μέχρι και την ενήλικη ζωή. Πραγματοποιεί έρευνες σε έμβρυα, νεογνά, πρώιμα νεογνά, μικρά παιδιά, ευάλωτους νέους, νέους με παραβατική συμπεριφορά και ενήλικες μουσικούς. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων, καθώς και κεφάλαια στο βιβλίο Praxial Music Education: Reflections and Dialogues (Oxford, 2005) του D. Elliott, και στο βιβλίο Communicative musicality: Narratives of expressive gesture and being human (Oxford, 2009) των Malloch και Trevarthen. Έχει λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την προώθηση διεθνών προγραμμάτων για ανταλλαγές, καλώντας μουσικούς από τη Νότια Αφρική για παραστάσεις στις ΗΠΑ, καθώς και μαθητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές, και έχει διευθύνει πολλά προγράμματα για αποκλεισμένες πληθυσμιακές ομάδες και στις δυο χώρες.

Η Dr. Ζωή Διονυσίου είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου συντονίζει παράλληλα μια σειρά μουσικοπαιδαγωγικών δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κοινότητα (μουσική αγωγή για βρέφη και νήπια, μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα σε μουσεία, πινακοθήκες, και βιβλιοθήκες, κλπ.). Τα κυριότερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μουσική εκπαίδευση στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τη διδακτική της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, το συνδυασμό των τεχνών στη μουσική εκπαίδευση, τα παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα, κλπ. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος «Ευτέρπη: Ψηφιακό Μουσικό Αποθετήριο για εκπαιδευτική χρήση», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του βραβείου ISME - Gibson Award από την ΕΕΜΕ και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MusiChild - Προσχολική Μουσική Εκπαίδευση στη Μεσόγειο: Αναπτύσσοντας τη μουσικότητα των παιδιών, αξιολογώντας τη μουσική διδασκαλία-μάθηση και στηρίζοντας την προετοιμασία των εκπαιδευτικών» (Erasmus+, K.A.2, 2014-16), συν-επιμελήτρια έκδοσης του περιοδικού Μουσικοπαιδαγωγικά, και επιστημονική υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2011-15).


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Πανελλήνια θεατρική πρεμιέρα με έντονο χρώμα Ιονίου Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 17-11-2024 17:50 | Προβολές: 211
Σημαντική Ημερομηνία: 19-11-2024
[Αναμένεται]
Eκδήλωση αφιερωμένη στην αυθεντική Εκκλησιαστική Μουσική των Επτανήσων, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας [12-13/10/2024]
Δημοσίευση: 30-09-2024 12:14 | Ενημέρωση: 11-10-2024 14:07 | Προβολές: 2437
Έναρξη: 12-10-2024 |Λήξη: 13-10-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 297.67 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πρόσκληση Εκδήλωσης
Mέγεθος: 102.93 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Δευτέρα 18-11-2024
Προσεχώς
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας