Νέα

Το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην όπερα «Υποψήφιος Βουλευτής»

ShareThis
Δημοσίευση: 30-10-2017 11:03 | Προβολές: 4201
Έναρξη: 04-11-2017 |Λήξη: 05-11-2017
[Έληξε]
image

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας αναβιώνει την όπερα «Ο Υποψήφιος Βουλευτής» του αρχικού ιδρυτή της Σπυρίδωνος Ξύνδα 4 και 5 Νοεμβρίου 2017 υπό τη μουσική διεύθυνση και επιμέλεια του Άλκη Μπαλτά και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής.

Πρωταγωνιστές του έργου είναι η Ρόζα Πουλημένου (Χριστίνα), ο Αντώνης Κορωναίος (Γιώργης), ο Παντελής Κοντός (Γερο-Γιάγκος), ο Σωτήρης Τριάντης (Υποψήφιος), ο Πέτρος Καρύδης (Προεστός) και ο Άρης Προσπαθόπουλος (Κλητήρας). Τα χορωδιακά μέρη θα αποδώσει η Χορωδία Κερκύρας (προετοιμασία: Χριστίνα Καλλιαρίδου) και το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (προετοιμασία: Μιράντα Καλδή). Τη μουσική προετοιμασία έχουν η Βίκυ Στυλιανού και η Μαριλένα Ελούλ. Τη σκηνοθεσία, την κίνηση και τους φωτισμούς υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας, τα κουστούμια η Πένυ Μάμαλου και τα σκηνικά ο Άκης Χειρδάρης.

Αντιγράφουμε από το άρθρο του Cnn Greece:

"Ένας «υποψήφιος βουλευτής» ετών 150


Μια ιστορική μέρα για ελληνικό λυρικό θέατρο και τη μουσική παράδοση της Κέρκυρας θα είναι η 4η Νοεμβρίου καθώς θα αναβιώσει στον τόπο που γεννήθηκε, η πρώτη ελληνική όπερα.


Ο “Υποψήφιος Βουλευτής” του Σπυρίδωνα Ξύνδα που πρωτοπαίχτηκε το 1867 στο θέατρο Σαν Τζιάκομο της Κέρκυρας, θα παρουσιαστεί σε δύο παραστάσεις υπό τη μουσική διεύθυνση και επιμέλεια του Άλκη Μπαλτά και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας. Ο Yποψήφιος Βουλευτής, μια όπερα διανθισμένη με φολκλορικά στοιχεία από την επτανησιακή και ηπειρώτικη μουσική παράδοση, αλλά και γεμάτη με έντονη κοινωνική κριτική, είναι το πρώτο μελόδραμα που γράφτηκε από Έλληνα συνθέτη σε ελληνικό λιμπρέτο, το κείμενο του οποίου είχε γράψει ο Ιωάννης Ρινόπουλος. Τα δύο αυτά στοιχεία την καθιστούν μια πρωτοποριακή όπερα όπως είπε ο κ. Κώστας Καρδάμης, διευθυντής του μουσικού αρχείου της Παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας.


Το έργο θα παρουσιαστεί στην αυθεντική του μορφή, όπως το συνέθεσε το Ξύνδας χωρίς τις περικοπές που έγιναν μετά το 1888, χρονιά κατά την οποία πρωτοπαίχτηκε το έργο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θέατρο Μπούκουρα. Η πρώτη τότε παρουσίασή του στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε μεγάλο γεγονός και αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί ο πρώτος ελληνόφωνος οπερετικός θίασος, που ήταν ο πρόγονος της μετέπειτα Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Όπως λέει στο CNN Greece ο σκηνοθέτης της όπερας Πέτρος Γάλλιας, “ο υποψήφιος βουλευτής είναι ένα επίκαιρο έργο, βαθιά πολιτικό που καυτηριάζει το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας που δεν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία”.

Η αποκατάσταση της όπερας στην αρχική της μορφή έγινε από τους συνεργάτες της Παλαιάς Φιλαρμονικής με το πλήρες και αυθεντικό μουσικό κείμενο.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν μετά το 1888 άλλαξαν ριζικά την αρχική κοινωνικοπολιτική στόχευση του έργου και το αποτέλεσμα ήταν πολύ διαφορετικό αφαιρώντας τη δυναμική που είχε η πρωτότυπη σύνθεση του Ξύνδα.


Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο εξωαστικό περιβάλλον της Κέρκυρας το 1857 και θίγει τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και την ανεντιμότητα των πολιτικών.Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι ο ανέβασμα της όπερας θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά με το δυναμικό της Κέρκυρας, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές για να πάει το έργο το χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις Κέρκυρα θα δοθούν δύο παραστάσεις, στις 4 και 5 Νοεμβρίου."


Επιστροφή
<< <
Φεβρουάριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Σήμερα, Τετάρτη 21-02-2024
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας