Τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμo Διδάκτορα του νομπελίστα Aaron Ciechanover [16/04/2019]
Social Media
Δημοσίευση: 02-04-2019 19:15 | Προβολές: 2311

Ο βραβευθείς με το Νόμπελ Χημείας Aaron J. Ciechanover, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Technion (Israel Institute of Technology) και Καθηγητής Διακεκριμένων Ερευνών στο Κέντρο Καρκίνου και Αγγειογενετικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής και Ερευνών Rappaport θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής, σε μια ιδιαίτερα τιμητική εκδήλωση για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019.  Στο πλαίσιο της τελετής ο τιμώμενος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα “The revolution of personalized medicine: Are we going to cure all diseases and at what price?”.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, ώρα 20:00.

 

Ποιος είναι ο Aaron Ciechanover

Ο Aaron Ciechanover γεννήθηκε το 1947 στην Χάιφα, Ισραήλ. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Technion (Israel Institute of Technology) στο Ισραήλ. Παράλληλα είναι καθηγητής Διακεκριμένων Ερευνών στο Κέντρο Καρκίνου και Αγγειογενετικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής και Ερευνών Rappaport στο Ισραήλ

Το 1971 και 1973 έλαβε τα μεταπτυχιακά του διπλώματα (M.Sc., M.D) από το Hebrew University στην Ιερουσαλήμ. Το 1982 απέκτησε Διδακτορικό δίπλωμα (D.Sc.) στις Βιολογικές Επιστήμες από το Τμήμα Ιατρικής του Technion - Israel Institute of Technology της Χάιφα. Εκεί, μαζί με τους Dr. Irwin Rose και Dr. Avram Hershko ανίχνευσαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών, λύνοντας έτσι το γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης και κερδίζοντας το Νομπέλ Χημείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα καταστρέφουν τις περιττές πρωτεΐνες τους μέσω μιας σειράς σταδιακών αντιδράσεων που διευκολύνονται από τη δράση ενός πολυπεπτιδίου που ονομάζεται ubiquitin (ουβικιτίνη). Η πλήρης κατανόηση της δράσης της μεσολαβούσης ουσίας ουβικιτίνης στη διαδικασία της πρωτεϊνικής διάσπασης άνοιξε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον αρκετών ασθενειών (όπως ο αυχενικός καρκίνος, η λευχαιμία και η κυστική ίνωση) στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής.

Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων που ο Aaron Ciechanover έχει λάβει είναι τα: Albert Lasker Award (2000), Israel Prize (2003), Βραβείο Νόμπελ (2004).  Είναι μέλος των: Israeli National Academy of Sciences and Humanities, European Molecular Biology Organization (EMBO), American Academy of Arts and Sciences (Foreign Fellow), American Philosophical Society, National Academies of Sciences (NAS), National Academies of Medicine (NAM), Pontifical Academy of Sciences (Βατικανό), Chinese Academy of Sciences (CAS), Russian Academy of Sciences, German Academy of Sciences (Leopoldina).

Πρόγραμμα της τελετής:

 • Είσοδος του τιμωμένου και των μελών της Συγκλήτου
 • Έναρξη - προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο
 • Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο
 • Ανάγνωση του ψηφίσματος του Τμήματος Πληροφορικής από τον Πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο
 • Έπαινος (laudatio) του τιμώμενου από τον Πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο
 • Ανάγνωση του διδακτορικού τίτλου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο
 • Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο και τα διάσημα του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο και τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο
 • Επίδοση ψηφίσματος και διδακτορικού διπλώματος
 • Αντιφώνηση και ομιλία του επίτιμου διδάκτορα Aaron Ciechanover με θέμα: “The revolution of personalized medicine: Are we going to cure all diseases and at what price?”
 • Μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου:
  1. Glazunov: Ελεγεία για βιόλα και πιάνο, Op.44
  2. Schubert: Σονάτα D.821 ''Arpeggione'', 1ο μέρος
  Κοκονέτσης-Στεριώτης Σπύρος (βιόλα)
  Σγούρδας Γιώργος (πιάνο)
 • Πέρας τελετής

Επιστροφή
<< <
Μάιος 2020
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-05-2020
ΤΞΓΜΔ: Προκήρυξη ΠΜΣ Επιστήμη της Μετάφρασης 2020-2021
Έναρξη: 26-05-2020 |Λήξη: 18-09-2020
[Σε Εξέλιξη]
Προσεχώς
Newsletter