Νέα

Το πρώτο TEDxIonianUniversity είναι γεγονός!

ShareThis
Δημοσίευση: 03-04-2019 10:44 | Προβολές: 5208
image

Τον Σεπτέμβρη του 2018, φοιτητές το Ιονίου Πανεπιστημίου θεώρησαν ότι αυτό που πραγματικά έλειπε από την Κέρκυρα ήταν ένα συνέδριο TEDx. Αρχικά η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας έμοιαζε δύσκολη έως και ακατόρθωτη. Σήμερα ανακοινώνουμε περήφανα τη διοργάνωση του TEDxIonianUniversity, του πρώτου συνεδρίου TEDx στο Ιόνιο, που θα λάβει χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία στις 18 Μαΐου 2019 με την υποστήριξη του Τμήματος Πληροφορικής.

Η αρχή για την διοργάνωση συνεδρίων TED έγινε το 1984, όταν μια ομάδα ειδικών στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ψυχαγωγίας και του Design συγκεντρώθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και αποφάσισε να δημιουργήσει το TED, ένα συνέδριο στο οποίο θα διαδίδονταν ιδέες και θα μπορούσε να εμπνευστεί το ευρύ κοινό. Αυτό σήμανε την γέννηση των ομιλιών TED (TED Talks). Με σύνθημά του τη φράση «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» (“Ideas Worth Spreading”), το TED συνεχίζει το μη κερδοσκοπικό έργο του, δίνοντας το βήμα σε ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν τις προσωπικές ιδέες και εμπειρίες τους για ποικίλα θέματα. Οι ομιλητές επιχειρούν σε 18 λεπτά να αλλάξουν τις ανθρώπινες πεποιθήσεις και τον τρόπο σκέψης και ως εκ τούτου τον κόσμο.

Βασισμένο στο πρότυπο του TED, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και αυτόνομα οργανωμένων εκδηλώσεων με μεγάλη απήχηση. Αυτά τα συνέδρια, τα οποία είναι ανεξάρτητα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, οργανώνονται από πανεπιστήμια, σχολεία, εταιρίες, εκκλησίες και λοιπές ομάδες ατόμων. Ανά τον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 16 χιλιάδες συνέδρια, ενώ στην Ελλάδα πάνω από 20 οργανωτικές επιτροπές έχουν ασχοληθεί με τη διεξαγωγή συνεδρίων TEDx. Η καθεμία από αυτές έχει τη δική της ταυτότητα που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, αλλά όλες έχουν κοινό στόχο: τη διάδοση ιδεών και την αλλαγή των συνειδήσεων.

Η φοιτητική κοινότητα της Κέρκυρας πρωτοπόρησε φέτος οργανώνοντας το δικό της TEDx event. Φοιτητές από όλα τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Τμήμα Ιστορίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας) συγκεντρώθηκαν με στόχο να προωθήσουν την γνώση και να κινητοποιήσουν την σκέψη. Οι ομιλίες επιφανών προσωπικοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του TEDxIonianUniversity έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι οι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης μιας κατάστασης και αντίληψης της πραγματικότητας. Για να διερευνηθούν οι προβληματισμοί αυτοί, επιλέχθηκε σαν θεματική του TEDxIonianUniversity ο όρος “PRISMA”, ο οποίος μπορεί να αποδοθεί με ποικίλους τρόπους, καθώς τον συναντάμε ως όρο στα μαθηματικά, τις επιστήμες, την καθημερινή μας ζωή ακόμα και στην φωτογραφία.

Το PRISMA είναι ένα αντικείμενο που διαθλά το φως παράγοντας μια παλέτα χρωμάτων. Κάθε άτομο που επεξεργάζεται, σκέφτεται ή πρόκειται να πάρει μια απόφαση, αποτελεί ένα πρίσμα που αντανακλά διαφορετικές αποχρώσεις του χρωματικού φάσματος στην κοινωνία. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, δηλαδή η οπτική μας, μας επιτρέπει να δρούμε, να εξελισσόμαστε και τελικά να ορίζουμε την πορεία μας. Εφόσον η κανονικότητα είναι απλά μια νόρμα, το να κοιτάξουμε μέσα από το πρίσμα κάποιου άλλου, ίσως να είναι το κλειδί για να ελευθερωθούμε. Συνεπώς, κάτι σπάνιο και μοναδικό θα μπορούσε να προκύψει από την αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών πρισμάτων.

Έπειτα από πολύωρες και εποικοδομητικές συζητήσεις, η οργανωτική επιτροπή έκρινε ότι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει το θέμα ήταν μέσω της επιλογής ομιλητών από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και επαγγέλματα. Ομιλητές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ρίξουν το δικό τους φως στον τρόπο σκέψης του κοινού. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα διεξαχθούν επίσης performances, με σκοπό το TEDxIonianUniversity να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία για όσους το παρακολουθήσουν.

Αν λοιπόν χρειάζεται μόνο μια αχτίδα φωτός για να μας απελευθερώσει από το χάος μας, τότε τι περιμένεις; Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας! 

Σελίδα Facebook: facebook.com/TEDxIonianUniversity


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Παρουσίαση των δράσεων για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (19/03/2024, 12 μ.μ.)
Δημοσίευση: 15-03-2024 19:43 | Προβολές: 2706
Σημαντική Ημερομηνία: 19-03-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα εκδήλωσης
Mέγεθος: 83.54 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πλήρες κείμενο πρόσκλησης
Mέγεθος: 86.9 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Δημόσια συζήτηση «Κλίμα: χθες, σήμερα, αύριο» (Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, 09/02/2024)
Δημοσίευση: 02-02-2024 17:55 | Προβολές: 2389
Σημαντική Ημερομηνία: 09-02-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Πρόσκληση
Mέγεθος: 138.88 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Πέμπτη 28-03-2024
Τραγουδώντας Ελληνικά με τα τραγούδια της Μαρίζα Κωχ
Έναρξη: 27-03-2024 |Λήξη: 15-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας