Νέα

Συμμετοχή του ΤΑΒΜ στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

ShareThis
Δημοσίευση: 03-05-2019 08:47 | Προβολές: 1631

Συμμετοχή του ΤΑΒΜ στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, έχοντας συγκεντρώσει μία από τις σημαντικότερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, με τίτλο:

Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας.
Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας

Θέμα της ημερίδας ήταν τα αρχέτυπα, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, ως διαρκώς ανερχόμενο αντικείμενο της διεθνούς αλλά και ελληνικής έρευνας, με αφορμή χαρακτηριστικά τεκμήρια που θησαυρίζονται στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες. Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, να αναδείξει βιβλία με ιδιαίτερη τυπογραφική αλλά και αισθητική αξία και να φωτίσει το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πορεία έξι αιώνων. Παράλληλα, να αναδείξει ερευνητικά προγράμματα που καταγράφουν και μελετούν τα αρχέτυπα, καθώς και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στη διαχείριση αλλά και την προβολή του σπάνιου αυτού υλικού. Σε συνεργασία με το Consortium of European Research Libraries, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα 15cBookTrade του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υλοποίησή του στην Ελλάδα.

Αντλώντας από την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από εκατό αρχέτυπα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη πλαισίωσε τις εργασίες της ημερίδας με έκθεση επιλεγμένων εκδόσεων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς) και το ΤΑΒΜ συμμετείχε με ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Κόκκωνα με τίτλο 'Ελληνική τυπογραφία». Μια πρόταση μερικής ανασημασιοδότησης του όρου, βασισμένη στη μελέτη των αρχετύπων'.

To πρόγραμμα και τα βίντεο με τις ομιλίες της Ημερίδα βρίσκονται εδώ:

http://www.laskaridisfoundation.org/ena-vivlio-exi-aiones-istorias-imerida-13-aprilioy-2019/

 


Επιστροφή
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Παρασκευή 26-04-2024
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας