Νέα

9th International Conference on Information Law and Ethics 2019

ShareThis
Δημοσίευση: 17-07-2019 13:22 | Προβολές: 3102
image

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν, για ένατη φορά, οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου του Δικαίου και της Δεοντολογίας της Πληροφορίας (ICIL 2019) στη Ρώμη, 11-13 Ιουλίου 2019, συνδιοργάνωση των Πανεπιστημίων του St Anselmo και Tor Vergata της Ρώμης, της ερευνητικής ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου IHRC, του ΤΑΒΜ και της διεθνούς εταιρείας για τη δεοντολογία και την τεχνολογία της πληροφορίας INSEIT. Το διεθνές συνέδριο έχει γίνει άλλες οκτώ φορές, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη, και επίσης στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής το 2016 και στην Αμβέρσα, Βέλγιο, το 2018.

Στο διεθνές συνέδριο παρουσιάστηκαν 44 επιλεγμένες μετά από κρίση εργασίες, από επιστήμονες που ήρθαν στη Ρώμη από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία και πολλές άλλες χώρες. Συνδιοργανωτές από την πλευρά της Ιταλίας ήσαν ο Δρ φιλοσοφίας του δικαίου και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Τor Vergata της Ρωμης Antonio Marturano και ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tor Vergata Marco Innamorati. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου διετέλεσε η Αν. Καθηγήτρια ΤΑΒΜ Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη. Οι εργασίες έγιναν δυο μέρες στο Πανεπιστήμιο του San Anselmo, και μια μέρα στο Πανεπιστήμιο του Tor Vergata.

Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν όλα τα μεγάλα θέματα του δικαίου και της δεοντολογίας της πληροφορίας όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η ιδιωτικότητα, τα κοινωνικά δίκτυα, ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Οδηγία για την ενιαία ψηφιακή αγορά, το δίκαιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η ευθύνη των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών, ζητήματα που άπτονται της φιλοσοφίας της πληροφορίας και της ψυχολογίας σε σχέση με την πληροφορία, αλλά και πολλά άλλα θέματα, διατηρώντας σταθερό τον χαρακτήρα του ICIL ως ένα διεπιστημονικό διεθνές συνέδριο με επίκεντρο την έννοια της πληροφορίας, και σε σχέση (αλλά όχι μόνο) με την τεχνολογία της πληροφορίας.

H πρώτη κύρια ομιλήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάνσυ Πουλούδη μίλησε με θέμα 'Digital technology: emancipating or binding?' επικεντρώνοντας σε μια νέα έννοια, εκείνη της ψηφιακής χειραφέτησης (digital emancipation). Πέραν από τα θετικά της αξιοποίησης των πάμπολλων πλέον εφαρμογών της τεχνολογίας της πληροφορίας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αυτές ταυτόχρονα επιφυλάσσουν πολλές νέες πιέσεις σε αυτούς και στην εργασία και στην προσωπική ζωή, ενώ ταυτόχρονα συχνά αυτές οι δύο συγχέονται. Έτσι, οι τεχνολογίες καταλήγουν να είναι δεσμευτικές της ελευθερίας των ανθρώπων, αντί να τους απελευθερώνουν. Μέσα από πολλά παραδείγματα και χειραφέτησης και απελευθέρωσης, η ομιλήτρια τόνισε τη σημασία της επιστροφής μας στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι στην τεχνολογία, με σκοπό την καλύτερη διασφάλισης μιας ευτυχισμένης ζωής.

Ο δεύτερος κύριος ομιλητής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τρέντε της Ιταλίας, Mauro Barberis μίλησε με θέμα 'Three explanations of (e-)populism: Homo oeconomicus, Homo  psychologicus, Homo digitalis'. Ο Καθηγητής εξήγησε τρία διαφορετικά μοντέλα του λαϊκισμού, εκείνο του homo oeconomicus, εκείνο του homo psychologicus και εκείνο του homo digitalis, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τον λαϊκισμό του homo digitalis, φαινόμενα όπως το Brexit, η εκλογή Trump και η ιταλική 'μπλέ και κίτρινη' κυβέρνηση δεν μπορούν να εξηγηθούν. Για τον λόγο αυτόν, ο ομιλητής προτείνει τη χρήση του λεγόμενου -e-λαικισμού στις δυτικές κοινωνίες.

 
Στο διεθνές συνέδριο παρουσιάστηκε από το έργο του ΤΑΒΜ για την αρχειοθέτηση ιστού η εργασία με τίτλο 'The idea for an open norm for Text and Data mining' (M. Bottis., M. Papadopoulos, P. Ganatsiou, C. Zabakolas), ενώ από το έργο 'Το νέο δίκαιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων' παρουσιάστηκε η εργασία με τίτλο 'General Data Protection Regulation: new ethical and constitutional aspects, along with new challenges to information law' (M. Bottis, F. Panagopoulou, A. Mihailaki, M. Nikita).

Από το ΤΑΒΜ συμμετείχαν επίσης με ομιλίες τους το μέλος ΕΔΙΠ Α. Παυλογιάννης και η διδάσκουσα Βιχελμίνα Ζάχου, ενώ το συνέδριο παρακολούθησαν ενεργά και με παρεμβάσεις τους οι φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΑΒΜ Αγγελική Γεωργοτά, Έφη Αυγερινού, Ελισάβετ Δεληγιάννη, και Μαρία Πριτσιούλη. Στο συνέδριο συμμετείχε και η Μαρία Μαυρωνά, διοικητικό στέλεχος του ΤΑΒΜ. Το συνέδριο έκλεισε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2019 στον όμορφο κήπο του Πανεπιστημίου του San Anselmo με ένα μουσικό και θεατρικό δρώμενο από φοιτητές της σχολής μουσικής και θεάτρου του Πανεπιστημίου αυτού.

 



Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Τραγουδώντας Ελληνικά με τα τραγούδια της Μαρίζα Κωχ
Έναρξη: 27-03-2024 |Λήξη: 15-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας