Νέα

Εικόνες από τα εθνοαρχαιολογικά εργαστήρια παραδοσιακών τεχνικών αλιείας

ShareThis
Δημοσίευση: 07-10-2019 11:12 | Προβολές: 5544
image

Εικόνες από τα εθνοαρχαιολογικά εργαστήρια παραδοσιακών τεχνικών αλιείας που οργανώθηκαν από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του προγράμματος Ιnterreg FISH&CHIPS «Αλιεία και Πολιτιστική Κληρονομιά, Ταυτότητα και Τοπικές Συμμετέχουσες Κοινωνίες», που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Οικομουσείου με επίκεντρο τo παράκτιo περιβάλλον και τις αλιευτικές παραδόσεις της Νότιας Κέρκυρας.


Στην Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, σε ένα από τα πανάρχαια οικοσυστήματα του νησιού, επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό διβάρι και με τη βοήθεια των ψαράδων της Λίμνης, κ. Μέριανου και Μαγδαληνού, είδαμε παραδοσιακές τεχνικές αλιείας στη λίμνη καθώς και την παρασκευή αυγοτάραχου.
Στο λιμάνι του Πετριτή μαζί με τον κο Βασίλη Λέσση που με περηφάνια μας έφερε την πεζότρατα του πατέρα του, τον κο Λαοπόδη Γιάννη που μας έδειξε το πεζόβολο και άλλους ψαράδες, εξασκηθήκαμε στα στεριανά ψαρέματα και στο ψάρεμα με πεζότρατα. H τεχνική της κατασκευής των διχτυών, τα μετρήματα του ψαρά στην κατασκευή των εργαλείων και στο ψάρεμα, οι κλωστές και οι σπάγγοι,  η ποικιλία των ματιών του διχτιού και το πλέξιμο στο χέρι με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, η αναλογία των φελλών και των μολυβιών, ώστε τα δίχτυα να απλώνονται σωστά, αποτελούν στοιχεία μιας παράδοσης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κατασκευών και τεχνικών που περνούσαν από πατέρα σε γιο, τις οποίες μαζί με άλλα στοιχεία της παράκτιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας στοχεύει να αναδείξει το πρόγραμμα FISH&CHIPS.



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Τρίτη 23-04-2024
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας