Νέα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011

ShareThis
Δημοσίευση: 06-10-2010 15:40 | Προβολές: 704
image

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Με την ευκαιρία της καινούριας ακαδημαϊκής χρονιάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή δουλειά και επιτυχία στο έργο όλων.

Δυστυχώς η αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας δεν ήταν δυνατό να αφήσει αλώβητη την δημόσια εκπαίδευση, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την επίτευξη των στόχων της.  Η πανεπιστημιακή κοινότητα ξεκινά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά με την γνώση πως θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον παράγοντα αυτό σε όλα τα θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο.

Όπως γνωρίζετε, η Τακτική Επιχορήγηση για το 2010 έχει περικοπεί κατά 30% περίπου, και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις τη χρονιά που έρχεται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις δραστηριότητες όλων μας και από τις υπηρεσίες που προσφέρει το Πανεπιστήμιο περικόπηκαν ή θα περικοπούν αντιστοίχως, αν και μέχρι τώρα οι πραγματικές περικοπές στις οποίες προχώρησε η Διοίκηση ήταν μικρότερες από αυτές του Προϋπολογισμού. Επιπλέον, το ίδρυμα θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε κάθε είδους προσωπικό, πολύ περισσότερες αυτή τη χρονιά λόγω και πολλών συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες οπωσδήποτε θα μας δημιουργήσουν αρκετές δυσκολίες.

Μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει ελπίζουμε να δούμε να ολοκληρώνεται πλήρως, ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος, το έργο της ανακατασκευής του παλαιού κτηρίου του Τμήματος Ιστορίας και της μετατροπής του σε Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μας. Μετά από διάφορες καθυστερήσεις, τόσο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, όσο και από μέλος –δυστυχώς-  της πανεπιστημιακής κοινότητας που αγωνίζεται με κάθε μέσον να σταματήσει το έργο, οι εργασίες προχωρούν πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Επίσης μέσα στην αρχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και παρά το οικονομικά δυσμενές κλίμα και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις πρόκειται να ανατεθεί η εκπόνηση των μελετών για το νέο κτήριο της Φοιτητικής Εστίας και το νέο κτήριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, που θα ανεγερθούν στο πρώην οικόπεδο της ΕΑΣΚ.

Η χρονιά που αρχίζει προοιωνίζεται και γενικότερες αλλαγές στην Εκπαίδευση, τόσο την Τριτοβάθμια, όσο και στις άλλες βαθμίδες, καθώς και στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η παρούσα πρυτανική αρχή από την έναρξη της θητείας της έχει σαφώς τοποθετηθεί υπέρ των αλλαγών που θα βοηθήσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση, να συνδέσουν την εκπαίδευση με την έρευνα, να ανεβάσουν την ποιότητά τους και να βελτιώσουν την εικόνα του δημοσίου Πανεπιστημίου στην κοινωνία. Συνεπώς θα στηρίξει όσα μέτρα θεωρεί ότι βοηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις, χωρίς παραχωρήσεις σε λαϊκισμούς και υποκριτικές φωνές. Και επειδή σε πρόσφατο άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος ουσιαστικά έθεσε το διλημματικό ερώτημα, αν ως κοινωνία θέλουμε ποιοτική ή μαζική ανώτατη εκπαίδευση, η θέση του υπογράφοντος είναι ότι από τη φύση της η Τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι πρωτίστως ποιοτική και προσανατολισμένη προς την αριστεία. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: α) ότι η Πολιτεία θα έχει φροντίσει να εξασφαλίσει αξιόπιστο σύστημα μεταγυμνασιακής και μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης, και β) ότι οι αλγόριθμοι χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων δεν μπορούν να έχουν ως βασικό παράγοντα τον αριθμό των φοιτητών, αλλά πρωτίστως το βαθμό εξασφάλισης των βασικών υποδομών του Ιδρύματος.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,


στα χρόνια που πέρασαν, ενώ άλλα Πανεπιστήμια  αντιμετώπισαν μεγάλες αναστατώσεις και σοβαρά προβλήματα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όχι μόνο λειτούργησε με ηρεμία, αλλά αναπτύχθηκε και δημιούργησε καλύτερες συνθήκες για φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους. Σήμερα, παρά τις αβεβαιότητες που είναι φυσικό να δημιουργεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είμαι βέβαιος ότι με τη σκληρή δουλειά όλων μας, με την αφοσίωση στο λειτούργημα που επιτελούμε, και με τη συνετή διαχείριση, θα δώσουμε στους φοιτητές μας το ίδιο υψηλό επίπεδο σπουδών και ότι τα μέλη ΔΕΠ και οι Διδάσκοντες θα συνεχίσουν να παράγουν το σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο που έχει κάνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο γνωστό στον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο.

Εύχομαι και πάλι Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά και επιτυχία στο έργο όλων.

Ο Πρύτανης
Δημήτρης Τσουγκαράκης


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα»
Δημοσίευση: 24-04-2024 14:17 | Προβολές: 683
Έναρξη: 24-04-2024 |Λήξη: 31-05-2024
[Σε Εξέλιξη]
Ηλεκτρονικός Κύκλος Διαλέξεων στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας - 26/04/2024, ώρα 19:00
Δημοσίευση: 22-04-2024 18:13 | Προβολές: 1512
Σημαντική Ημερομηνία: 26-04-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Πρόσκληση Ομιλίας
Mέγεθος: 88.92 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Αφίσα Ομιλίας
Mέγεθος: 81.94 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Κυριακή 28-04-2024
Πασχαλινές Ευχές 2024
Έναρξη: 26-04-2024 |Λήξη: 12-05-2024
[Σε Εξέλιξη]
Προσεχώς
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργανώνει το 7ο Journey to Hope στην Κέρκυρα
Σημαντική Ημερομηνία: 29-04-2024
[Αναμένεται]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα εκδήλωσης
Mέγεθος: 201.43 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας