Νέα

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη «Η εικονογράφηση εντύπων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα: Σχέσεις τυπογραφίας και χαρακτικής»

ShareThis
Δημοσίευση: 12-02-2021 14:23 | Προβολές: 2145
image

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 η διαδικτυακή διάλεξη του κ. Δημήτρη Παυλόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η εικονογράφηση εντύπων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα: Σχέσεις τυπογραφίας και χαρακτικής». Με τη συγκεκριμένη διάλεξη εγκαινιάστηκε ο Κύκλος Διαλέξεων για την Ιστορία της Τέχνης του Βιβλίου, που διοργανώνεται από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος των διαλέξεων είναι η επικοινωνία και η καλλιέργεια του διαλόγου μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των βιβλιόφιλων, των επιστημόνων και των φίλων της Βιβλιοθήκης.

Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του Ι.Π., καθηγητής Ανδρέας Φλώρος εστίασε στον ενεργό ρόλο της Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης στις παρούσες έκτακτες συνθήκες, καθώς και στις προκλήσεις που καλείται να αξιοποιήσει. Η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης κα Χριστίνα Μπάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, αναφέρθηκε στον κύκλο διαλέξεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα στοχεύοντας στην ανταλλαγή απόψεων και στην εξωστρέφεια της Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης, η οποία – εν μέσω των έκτακτων, λόγω της πανδημίας, συνθηκών – συνεχίζει το έργο της. Ο εν λόγω κύκλος διαλέξεων επικεντρώνεται στην αισθητική του εντύπου βιβλίου και στην εξέλιξή του από τον Γουτεμβέργιο μέχρι σήμερα. Τόνισε ότι η τυπογραφία σηματοδότησε ραγδαίες αλλαγές στη διάδοση της πληροφορίας και στην επικοινωνία οδηγώντας στην εκδημοκρατικοποίηση της γνώσης, αλλά και του γούστου.

Ακολούθως ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος ανέπτυξε τη σχέση τυπογραφίας και χαρακτικής, εστιάζοντας στην ελληνική τυπογραφία του 19ου αιώνα. Εκκινώντας από τις τεχνικές (όπως την ξυλογραφία, τη λιθογραφία και τη χαλκογραφία) και τις τυπογραφικές δυνατότητες, ξετύλιξε το νήμα της εικονογράφησης του ελληνικού βιβλίου από τον Αγαθάγγελο Τριανταφύλλου μέχρι τα τέλη του αιώνα, διαφωτίζοντας το κοινό επίσης για το Σχολείο των Τεχνών, τις τάσεις, τις προκλήσεις, τους καλλιτέχνες, τις συνθήκες δημιουργίας, τις συνεργασίες και τα γνωρίσματα της εν λόγω εποχής και φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της εικονογράφησης-χαρακτικής. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις προς τον ομιλητή.        

Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και τον συντονισμό της συζήτησης η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Έλλη Άνθη-Καλοφωλιά.


Επιστροφή
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας