Νέα

Τελετή Αποκαλυπτηρίων της Προσωπογραφίας και του Πτυχίου του Λόρδου Φρέντερικ Νορθ Γκίλφορντ (07/05/2022 - Ιόνιος Ακαδημία)

ShareThis
Δημοσίευση: 05-05-2022 14:12 | Ενημέρωση: 07-05-2022 16:33 | Προβολές: 836
Σημαντική Ημερομηνία: 07-05-2022
[Έληξε]
image

Σάββατο 7 Μαΐου 2022 -  7.00μ.μ. – Αίθουσα Υποδοχής Ιονίου Ακαδημίας

H μεγεθυμένη προσωπογραφία του Λόρδου Γκίλφορντ (1766-1827), που χάραξε ο Πιέτρο Μανθιόν το 1830, καθώς και το Πτυχίο Διδάκτορα Αστικού Δικαίου που απονεμήθηκε στον Λόρδο Γκίλφορντ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1819, κοσμούν πλέον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μετά την αποδοχή της δωρεάς του Προέδρου του Ιδρύματος Ρόθτσαϊλντ, Λόρδου Τζέικομπ Ρόθτσαϊλντ, και του Προέδρου του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, Κόμη Σπύρου Φλαμπουριάρη.

Τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας και του πτυχίου του Λόρδου Γκίλφορντ, Ιδρυτή της Ιονίου Ακαδημίας, θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Υποδοχής της Ιονίου Ακαδημίας το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, στις 7.00μ.μ. (είσοδος μόνον κατόπιν προσκλήσεως)

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κ. Μάθιου Λοτζ.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
 https://youtu.be/Zjf4kzbFOU0

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης και σύντομο Δελτίο Τύπου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18.30 Προσέλευση προσκεκλημένων 
19.00  Έναρξη τελετής     

Χαιρετισμοί

-Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή, κ. Ανδρέα Φλώρο 
-Χαιρετισμός από τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κ. Μάθιου Λοτζ
-Χαιρετισμός από τον Προέδρο του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, Κόμη Σπύρο Φλαμπουριάρη

Ομιλίες

-Ομιλία από την Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου  κ. Ελένη Αγγελομάτη – Τσουγκαράκη με θέμα «Η προσωπικότητα του Frederick North, the fifth earl of Guilford και η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας».

-Ομιλία από τον Ιστορικό Τέχνης & Επιμελητή Εκθέσεων, κ. Μεγακλή Ρογκάκο, με θέμα «Η δωρεά τεκμηρίων για τον Γκίλφορντ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

19.30 Αποκαλυπτήρια εκθεμάτων

-Μουσική Επιμέλεια εκδήλωσης από την Ορχήστρα Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ionian Camerata»  

Διδασκαλία και Διεύθυνση: Σπύρος Γκικόντης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολιού

Συμμετέχουν οι φοιτητές: Βίκυ Καραπετιάν (βιολί), Γρηγορία Παπαγεωργίου (βιολί), Απόλλων Ρώτας (βιολί), Χάρης Χαβέλος (βιολί), Ανδρέας Καρβούνης (βιολί), Παναγιώτης Αραβίδης (βιόλα), Μυρσίνη Αχαλινοτοπούλου (τσέλο), Θανάσης Γκλούμπος (τσέλο)

Πρόγραμμα συναυλίας

  1. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), «Divertimento» σε Ρε Μείζονα για Ορχήστρα Εγχόρδων, K.136 – (έναρξη εκδήλωσης)
  2. Dag Wirén (1905-1986), «Serenad» για Ορχήστρα Εγχόρδων, op.11, 1ο Μέρος (Πρελούδιο)- (τελετή αποκαλυπτηρίων)
  3. Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949), «Πέντε Ελληνικοί Χοροί» για ορχήστρα εγχόρδων, 4ος Χορός (Ηπειρώτικος)- (πέρας εκδηλώσεως)

19.45 Λήξη τελετής

Συντονισμός εκδηλώσεως: ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Ι.Π. : Μάρη Κοσμαρίκου
Γραμματειακή Υποστήριξη Πρυτανείας Ι.Π.:  Ρία Αυγερινού, Σπυριδούλα Σπόζιτου
Γραφείο Τύπου Ι.Π. : Άννυ Ταπάσκου
Διεύθυνση live streaming : https://www.youtube.com/c/IonianUniversityNoc 


Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τιμά τον Γκίλφορντ

Η προσωπογραφία του Λόρδου Φρέντερικ Νορθ, 5ου Κόμη του Γκίλφορντ (1766-1827), καθώς και το πτυχίο που του απένειμε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1819, στο πλαίσιο των προσπαθειών του τιμωμένου για ίδρυση και οργάνωση της Ιονίου Ακαδημίας, κοσμούν πλέον την αίθουσα υποδοχής της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο ισόγειο της Ιονίου Ακαδημίας, μετά την αποδοχή, από τη Σύγκλητο του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, της δωρεάς του Προέδρου του Ιδρύματος Ρόθτσαϊλντ, Λόρδου Τζέικομπ Ρόθτσαϊλντ και του Προέδρου του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, Κόμη Σπύρου Φλαμπουριάρη.

Πρόκειται για μία μεγεθυμένη προσωπογραφία του Γκίλφορντ, ιδρυτή της Ιονίου Ακαδημίας, που χάραξε ο Πιέτρο Μανθιόν (1803-1888) περίπου το 1830 και το Πτυχίο Διδάκτορα Aστικού Δικαίου, που του απένειμε το Πανεπιστήμιο της το 1819, ως αναγνώριση των προσπαθειών του Βρετανού φιλέλληνα -μολονότι ο ίδιος δήλωνε Έλλην και όχι Φιλέλλην- να ιδρύσει την Ιόνιο Ακαδημία. Γεγονός που επισήμως έλαβε χώρα την 29η Μαΐου 1824.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς,  Ιστορικός Τέχνης & Επιμελητής Εκθέσεων, Δρ Μεγακλής Ρογκάκος, «η προσωπογραφία είναι εμπνευσμένη από την προτομή του Γκίλφορντ που φιλοτέχνησε σε μάρμαρο ο Κερκυραίος γλύπτης Παύλος Προσαλέντης (1784-1837) και κοσμούσε τη Βιβλιοθήκη της Ιονίου Ακαδημίας μέχρι την καταστροφή της, κατά τον βομβαρδισμό της Κερκύρας από τη Λουφτβάφε, τη γερμανική πολεμική αεροπορία, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943. Το πτυχίο αναγράφεται στην επίσημη λατινική γλώσσα και αναφέρει τα εξής: «Ὁ Καγκελάριος, οἱ Διδάσκαλοι καὶ Μελετητὲς τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Ὀξφόρδης στοὺς ὁποίους θὰ φθάσει τὸ παρόν Ἔγγραφο, αἰώνιοι χαιρετισμοὶ ἐν Κυρίῳ. Ἐφόσον ὁ πλέον ἀξιότιμος Λόρδος Φρέντερικ Κόμης τοῦ Γκύλφορντ, Βαρόνος Γκύλφορντ, διακεκριμένος σὲ βαθμό, διάνοια καὶ μελέτη ἀνθρωπιστικῶν ἀναζητήσεων, ἔχει αἰσίως ἀνυψώσει τὴ δόξα καὶ τὶς τιμές τῶν προγόνων του, καὶ ἔχει προσφέρει ἐξαιρετικὲς ὑπηρεσίες τόσο σὲ αὐτὸ τὸ πανεπιστήμιο ὅσο καί, ἰδίως, σὲ ὅλα τὰ ἑλληνικὰ πανεπιστήμια καὶ ἀφοῦ ἀνῆλθε στὸ ὑψηλότερο ἀξίωμα καὶ τίτλο τῆς Καγκελαρίας στὴν Ἀκαδημία ποὺ ἱδρύθηκε ἀπὸ τὶς δικές του φροντίδες στὶς Ἰόνιες Νήσους. Ἂς γίνει γνωστὸ ὅτι ἐμεῖς, ὁ Καγκελάριος, οἱ Διδάσκαλοι καὶ Μελετητές, προσευχόμενοι γιὰ ὅ,τι εἶναι εὐνοϊκὸ καὶ αἴσιο γιὰ αὐτὸν καὶ γιὰ τὴν Ἀκαδημία του, κοσμώντας μὲ τὴ μεγαλύτερη τιμή μας τὸν προαναφερθέντα ἄνδρα, ποὺ διακρίνεται γιὰ τόσο μεγάλα καὶ ποικίλα πλεονεκτήματα, διορίζουμε καὶ ἀνακηρύσσουμε αὐτὸν τὸν πιὸ ἀξιότιμο Λόρδο, Λόρδο Φρέντερικ, Κόμη τοῦ Γκύλφορντ, Βαρόνο Γκύλφορντ, ὡς Δόκτορα Ἀστικοῦ Δικαίου, καὶ τὸν θέλουμε νὰ ἀπολαμβάνει καὶ νὰ χαίρει ὃλων τῶν δικαιωμάτων καὶ τῶν προνομίων τοῦ διδακτορικοῦ αὐτοῦ τίτλου. Ὡς ἀπόδειξη τοῦ ὡς ἄνω ἐπισυνάπτουμε ἐδῶ τὴν κοινὴ Σφραγίδα τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Ὀξφόρδης, ποὺ ἐπικυρώνει αὐτὀ τὸ ἀξίωμα. Ἀνακοινώθηκε στὴν Σύγκλητο τὴν 30ὴ Ὀκτωβρίου 1819.» [Μετάφραση Μεγακλή Ρογκάκου, Πανεπιστήμιο του Έσσεξ - Φιλοσοφία & Ιστορία της Τέχνης].

Το έργο της αρχειακής ανάρτησης φρόντισε η συντηρήτρια έργων τέχνης Σπυριδούλα Πρίφτη, ενώ η πλάτη που υποδέχτηκε το πτυχίο είναι δωρεά του Διευθυντή του Τυπογραφείου Κερκύρας Νίκου Ζαμπέλη.

Ο Λόρδος Φρέντερικ Νορθ, 5ος Κόμης του Γκίλφορντ (1766-1827) –βρετανός κλασικιστής μελετητής και συλλέκτης σπανίων βιβλίων και χειρογράφω, υιός του 2ου Κόμη του Γκίλφορντ, πρώτος Βρετανός κυβερνήτης της Κεϋλάνης την περίοδο 1798-1805 και ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα το 1824, υπήρξε μέγιστος φιλέλληνας, γνωστός για τη φιλελληνική δράση του, κυρίως κατά τη διάρκεια της ζωής του στη βρετανική προστασία του Ενωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων (1815-1827). Παρά το γεγονός ότι η Ιόνιος Ακαδημία ήταν βραχύβια κατά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, ήταν το πρώτο ελληνικό ακαδημαϊκό ίδρυμα της νέας εποχής και πρόδρομος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γκίλφορντ προώθησε όχι μόνο τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, αλλά βοήθησε να καθιερωθεί η νέα ελληνική, ως γλώσσα εκπαίδευσης. Ο ζήλος του για οτιδήποτε ελληνικό τον είχε οδηγήσει, να γίνει μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κρυφά, με προτροπή του Γεωργίου Προσαλέντη. Ο Μέγας Πρωτόπαπας Δημήτριος Πετρεττίνης (1722-1795) βάπτισε τον Γκίλφορντ στην Ορθόδοξη πίστη στην Οικία Πετρεττίνη, επί της Οδού Καποδιστρίου 10, τη νύχτα της 23ης Ιανουαρίου 1791, σε ηλικία 25 ετών, δίδοντάς του το όνομα «Δημήτριος». Αργότερα έγινε βουλευτής της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και πρώτος Βρετανός κυβερνήτης της Κεϋλάνης, προτού εμπλακεί στο Ιόνιο εγχείρημά του. Πραγματοποίησε το όνειρό του στην Κέρκυρα στις 17 Μαΐου 1824 όπου άρχισαν και οι πρώτες ακαδημαϊκές παραδόσεις. Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους του 1827 αναχώρησε για το Λονδίνο δηλώνοντας ότι μετά την επιστροφή του θα παρέμενε για πάντα στην Κέρκυρα. Όμως δεν κατάφερε  να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του γιατί σκοτώθηκε πέφτοντας από την άμαξά του, άφησε όμως πίσω του τον λίθο της ελληνικής ακαδημαϊκής ιστορίας, που ήταν η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας.


Δείτε επίσης: Δωρεά της προσωπογραφίας και του πτυχίου του λόρδου Φρειδερίκου Γκίλφορδ στο ΙΠ https://ionio.gr/gr/news/23825/



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Πέμπτη 18-04-2024
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας