Νέα

Εορτασμός των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών - Β' κύκλος εκδηλώσεων

ShareThis
Δημοσίευση: 22-09-2022 09:01 | Προβολές: 2423
Έναρξη: 22-09-2022 |Λήξη: 28-02-2023
[Έληξε]
image

Εορτασμός των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ)

Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών,

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Tο Tμήμα Mουσικών Σπουδών λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 και φέτος συμπληρώνει και γιορτάζει τα τριάντα χρόνια της πολυδύναμης παρουσίας του στον ελληνικό χώρο, ενός ιδεώδους και μοναδικού συνδυασμού Πανεπιστημίου και Μουσικής Ακαδημίας, με σειρές από εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολύπλευρη επιστημονική και καλλιτεχνική φυσιογνωμία του. Ο εορτασμός θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο του 2023. Έδρα μας η Κέρκυρα, ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, λίκνο της Νεοελληνικής Μουσικής.

Ήδη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο α’ κύκλος των εκδηλώσεων (Μάϊος -Ιούνιος 2022) ο οποίος έδωσε σάρκα και οστά τους στόχους μας:

να δώσουμε μια μεγάλη δημιουργική ανάσα ζωντανής μουσικής ερμηνείας που έλειψε κατά τη διάρκεια της διετούς καταναγκαστικής εσωστρέφειας της πανδημίας.

να αναδείξουμε τις ποικίλες πλευρές της δυναμικής καλλιτεχνικής μας παρουσίας με συνοδοιπόρους σε κάθε βήμα τους φοιτητές μας οι οποίοι έδωσαν το δυναμικό παρόν τους στις συναυλίες μαζί με τους καθηγητές τους.

να συνεχίσουμε την ανάπτυξη συνεργασίας με σημαντικούς φορείς της Κέρκυρας, αρχής γενομένης με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και το Αχίλλειο Ανάκτορο, καθώς συνδιοργανώσαμε σημαντικές εκδηλώσεις σε χώρους τους.

να κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο δημιουργικό ταξίδι στον απέραντο κόσμο της μουσικής, κάτι που επισφράγισε η μεγάλη και ένθερμη ανταπόκριση του Κερκυραϊκού –και όχι μόνο- κοινού.

Ο β’ κύκλος εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων του ΤΜΣ, ανοίγει με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο για εμάς τους καθηγητές: με μια συναυλία απόφοιτων του τμήματός μας, σε διδασκαλία και διεύθυνση της ομότιμης καθηγήτριας του τμήματός μας και αγαπημένης συναδέλφου Μιράντας Καλδή. Τα μέλη του φωνητικού συνόλου που έχουν πλέον αποφοιτήσει, θα έρθουν από τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Και θα το κάνουν με μεγάλη τους χαρά. Τολμώ να πω ότι αυτή η συναυλία είναι για μας η ισχυρότερη απόδειξη ότι τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του τμήματός μας άξιζαν τον κόπο. Και αποτελεί μια ευκαιρία να υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε με δύναμη, επιμονή και πολλή αγάπη να εκπαιδεύουμε την μουσική εδώ, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, και στο ιδιαίτερα μουσικό και πανέμορφο νησί της Κέρκυρας.

Άλλωστε, είμαστε περήφανοι που πολλοί απόφοιτοί μας διδάσκουν ήδη σε Α.Ε.Ι. της Ελλάδας, της υπόλοιπης Ευρώπης και των Η.Π.Α., όπως και για τις διακρίσεις που  λαμβάνουν κάποιοι από αυτούς στους τομείς της μουσικής ερμηνείας, της σύνθεσης και της έρευνας.

Οι επόμενες  εκδηλώσεις προβάλλουντην έρευνα των Μουσικών Επιστημών του τμήματός μας, όπως και της σύνδεσής της με τη μουσική πράξη. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, άλλωστε, βρίσκεται στην πρωτοπορία της Μουσικολογικής έρευνας, με πολυάριθμες εκδόσεις (μεταξύ άλλων τα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά «Μουσικός Λόγος» και «Μουσικός Ελληνομνήμων»). Επίσης, υπάρχουν και λειτουργούν τα ακόλουθα θεσμοθετημένα εργαστήρια: α) το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής β) το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) γ) το Εργαστήριο Παλαιάς Μουσικής (το Τ.Μ.Σ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε σπάνια ή εξειδικευμένα καλλιτεχνικά αντικείμενα, όπως η εκτέλεση παλαιάς μουσικής, που παράγουν υψηλή ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική προστιθέμενη αξία). Τέλος, το Τ.Μ.Σ. προσφέρει υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της «Μουσικής Παιδαγωγικής» και «Τεχνών και τεχνολογιών του ήχου» (Διατμηματικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ‘αδελφό’ τμήμα «Τεχνών Ήχου και Εικόνας») όπως καιδιδακτορικές σπουδές στις τρεις κατευθύνσεις που λειτουργούν σε αυτό (Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση, Μουσική Επιστήμη).

Σας προσκαλούμε στις εκδηλώσεις του β’ κύκλου εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του τμήματός μας οι οποίες ελπίζουμε να αποτελέσουν εναύσματα για δημιουργική σκέψη και ακρόαση!

 

Η Πρόεδρος του Τ.Μ.Σ.

Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 -ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023: 

  1. Φωνητικό Σύνολο Αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου

2 Οκτωβρίου, Ναός Αγίου Γεωργίου, Παλαιό Φρούριο στις 19:00.

Πρόγραμμα συναυλίας:

Miserere – (Grεgorio Allegri)

σε σύγχρονη εκδοχή του Δρ.Vladimir Ivanoff

 

Συμμετέχουν:

Φωνητικό Σύνολο Αποφοίτων του  Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ι.Π.

 

Σόλίστ

ΣοπρανοI - Ήρα Ζέρβα

Σοπράνο II- Μαρίνα Θεοδωροπούλου

Κόντρα-τενόρος – Will Prior

Μπάσος - BenjaminWatkins

 

Βυζαντινός ψάλτης - Ηρακλής Παναγόπουλος

Σύριος ψάλτης – Abdalhade Deb

Σαξόφωνο &κλαρινέτο-Hugo Siegmeth

Πολίτικη Λύρα - Ευστράτιος Ψαραδέλλης

Oud Abdalhade Deb

Διεύθυνση – Μιράντα Καλδή, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου

 

  1. Διήμερο μουσικής Μπαρόκ: Διαλέξεις και συναυλίες

4-5 Νοεμβρίου 2022, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης / Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας

 

4.11, ώρα 12:00: Διάλεξη του καθ. Θωμά Τέλιου

ώρα 20:00: συναυλία με μουσική 17ου αιώνα, Σύνολο μουσικής Μπαρόκ, υπεύθυνη καθηγήτρια Κ.Μιχοπούλου

5.11, ώρα 12:00: Διάλεξη της καθ. Θεοδώρας Ψυχογιού

ώρα 19:00: συναυλία με τίτλο "Αφιέρωμα στην Άπω Ανατολή", Σύνολο μουσικής Μπαρόκ, υπεύθυνος καθηγητής Δημήτρης Κούντουρας

 

  1. Συνδιοργάνωση της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

11-13 Νοεμβρίου, Ιόνιος Ακαδημία

 

Συνέδριο με θέμα «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ: Κι αν θα διψάσεις για νερό/θα στύψουμε ένα σύννεφο»

 

  1. Διοργάνωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα»

Κύκλος τριών διαδικτυακών ημερίδων με αφορμή τα 30 χρόνια του ΤΜΣ με τίτλο «Μουσικοί διάλογοι, εκπαιδευτικοί προβληματισμοί»

Οι θεματικές και οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν οι ημερίδες είναι:

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022, 17:00-19:00, «Η άτυπη μάθηση στη μουσική τάξη»

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, 17:00-19:00, «Μουσικές γέφυρες ανάμεσα στο σχολείο και στην κοινότητα»

(Θα ακολουθήσει και μια τρίτη ημερίδα στον επόμενο και τελευταίο κύκλο εκδηλώσεων, το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, 17:00-19:00, με θέμα «Mε το βλέμμα στην υγεία των μουσικών»)

 

  1. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, κατεύθυνση Μουσικών Επιστημών

14-15 Ιανουαρίου 2023, Ιόνιος Ακαδημία. 

Διημερίδα του τομέα της Μουσικολογίας. Θέμα: «Η μουσικολογία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του 21ου αιώνα». Στην διημερίδα πρόκειται να συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος που θεραπεύουν την επιστήμη της Μουσικολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της (Συστηματική, Ιστορική, Εθνομουσικολογική), καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Εορτασμός των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ)
Δημοσίευση: 15-05-2023 13:02 | Ενημέρωση: 22-05-2023 17:35 | Προβολές: 3067
Έναρξη: 01-06-2023 |Λήξη: 03-06-2023
[Έληξε]
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Τραγουδώντας Ελληνικά με τα τραγούδια της Μαρίζα Κωχ
Έναρξη: 27-03-2024 |Λήξη: 15-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας