Νέα

Συνέντευξη του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθ. Ανδρέα Φλώρου για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης

ShareThis
Δημοσίευση: 24-01-2023 19:34 | Προβολές: 2647
image

Με αφορμή την 24η Ιανουαρίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, παραχώρησε συνέντευξη στην Χριστίνα Χρυσανθοπούλου στην Ναυτεμπορική. Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται στις παρακάτω ιστοσελίδες:

https://www.naftemporiki.gr/society/1430865/o-prytanis-toy-ionioy-panepistimioy-andreas-floros-gia-tin-pagkosmia-imera-ekpaideysis/
https://www.clickatlife.gr/citylife/story/211597/o-prutanis-tou-ioniou-panepistimiou-andreas-floros-gia-tin-pagkosmia-imera-ekpaideusis

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος ανέφερε ότι η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης "σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία και τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην ευημερία και στην πρόοδο των κοινωνιών. Δίνει την δυνατότητα στο ευρύ κοινωνικό σύνολο να συνειδητοποιήσει την αξία αυτή, κατ΄αντιστοιχία με την αναγνώριση του ρόλου της εκπαίδευσης και της επιστήμης γενικότερα στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή της πρόσφατης πανδημίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κρίσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας ήταν μάλλον αναπάντεχες για το ευρύ κοινό, διαταράσσοντας την καθημερινότητα, αλλά και θεμέλια των ανθρώπινων κοινωνιών που, όπως τελικά αποδείχτηκε, λανθασμένα θεωρούνταν ως δεδομένα. Κρίσεις έντονες, με διάρκεια που αφορούν στην οικονομία, στην υγεία, στο περιβάλλον, στην παγκόσμια ειρήνη. Η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό και αποτελεί την θεμελιώδη κινητήριο δύναμη για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και των κρίσεων, για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ανισότητες, χωρίς αποκλεισμούς, με υγεία και ειρήνη. Οι κοινωνίες λοιπόν, με αφορμή αυτήν την παγκόσμια επέτειο έχουν μια ακόμα ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την αδιαμφισβήτητη αξία της εκπαίδευσης και οι θεσμικοί φορείς να την προστατεύσουν με πρωτοβουλίες και δράσεις στο πλαίσιο της οφειλόμενης δημόσιας ευθύνης τους.”

Στη συνέχεια όταν ερωτήθηκε γιατί επεδίωξε τον συγκεκριμένο ρόλο και ποια είναι η συνολική του εμπειρία δυόμιση χρόνια μετά,  σημείωσε ότι "αρχικά ήμουν διστακτικός απέναντι στην προοπτική ανάληψης μιας τόσο μεγάλης ευθύνης. Μετά από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, υπάρχουν ακόμα καταστάσεις που με εκπλήσσουν, θα έλεγα με ξεπερνούν. Ακόμα και αυτές όμως, τελικά μετατρέπονται σε προκλήσεις. Η γνώση των ακαδημαϊκών πραγμάτων, η θετική προσέγγιση και ο συνεχής διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα βοηθούν στην επίλυση καθημερινών και στρατηγικών θεμάτων. Η οργάνωση της λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου αποτελεί σύνθετη διαδικασία. Ο διπλός, εκπαιδευτικός και ερευνητικός ρόλος των Πανεπιστημίων σήμερα παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα: οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και των απαιτήσεων στην εκπαίδευση αλλάζουν πολύ γρήγορα και τα Πανεπιστήμια οφείλουν να δείξουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά άμεσης προσαρμογής τους σε μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία επίσης επηρεάζεται από παράγοντες και δεδομένα, όπως η αειφορία, η ψηφιακή μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Και όλα αυτά υπό την ισχύ ενός θεσμικού πλαισίου, επίσης συχνά μεταβαλλόμενου στην ελληνική πραγματικότητα. Στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενός Περιφερειακού, πολυνησιωτικού Α.Ε.Ι., η ανάγκη της προσαρμογής στην νέα αυτή πραγματικότητα αποτελούσε χαμηλή προτεραιότητα, κυρίως λόγω της εσωστρεφούς λειτουργίας και της διάθεσης πόρων για την επίλυση εσωτερικών ζητημάτων που η ίδια η εσωστρέφεια ανατροφοδοτούσε. Το σπάσιμο αυτού του ατέρμονα βρόγχου αποτέλεσε το σημαντικότερο κίνητρο για προσφορά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Με την αρμονική συνεργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματός μας νομίζω ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια νέα σελίδα στην ιστορική πορεία του Ιονίου Πανεπιστημίου που χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή ποιότητα, εξωστρέφεια, προσφορά στην κοινωνία και συμμετοχή διεθνούς εμβέλειας στις θεσμικές εξελίξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης."

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα εκπαίδευσης, φοιτητικής σίτισης και στέγασης, για την θέση του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατάταξη των ελληνικών ιδρυμάτων και την επιδίωξή του ιδίου για την εξέλιξη του Ιδρύματος, για στρατηγικές έρευνας, προβολής και εξωστρέφειας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Χαρακτηριστικά δήλωσε στο τέλος της συνέντευξής του ότι "η εξωστρέφεια ήταν ένα από τα στοιχήματα που έπρεπε να κερδηθούν για να αλλάξει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σελίδα στην ακαδημαϊκή του πορεία. Η προβολή των δράσεων του Ιδρύματος, η ανάληψη πρωτοβουλιών για δράσεις ακαδημαϊκής συνέργειας με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δημιουργούν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για την ποιοτική διάσταση των σπουδών στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, δημιουργώντας παράλληλα δυνατότητες συνειδητοποίησης και αποδοχής του διαφορετικού τρόπου, μέσου και σκοπού. Παράλληλα, ενισχύουν την δυναμική του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, ειδικά εάν συνοδευτούν από μηχανισμούς επιβράβευσης. Η μικρή ακαδημαϊκή κλίμακα του Ιδρύματός μας παρέχει μεγάλη ευελιξία και πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους δράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργασίες ερευνητικών ομάδων του Ιονίου Πανεπιστημίου με αντίστοιχες κορυφαίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο JohnsHopkinsχαρακτηρίζονται ως βέλτιστες πρακτικές και έχουν ήδη δώσει απτά και χρήσιμα αποτελέσματα. Η επέκταση της δυναμικής αυτής των συνεργασιών και στο πεδίο της εκπαίδευσης αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, αρκεί να υποστηριχθεί ουσιαστικά και από την πολιτεία. Επιπλέον όμως η κοινωνική διάσταση αυτής της εξωστρέφειας πρέπει να είναι διαρκής και πολυδιάστατη. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως ενδεικτικά η ίδρυση του δικτύου μουσείων Ιονίων Νήσων, η σύσταση έδρας UNESCOγια τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων, η πρόσφατη ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Επτανήσιων Επιστημόνων (Ionian Hall of Science) αλλά και η ιδρυτική συμμετοχή του στο ελληνικό τμήμα του παγκοσμίου δικτύου ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης scholars at risk, παρουσιάζει μια σημαντική προσφορά σε ένα διευρυμένο και ουσιαστικό πλαίσιο, αφουγκραζόμενο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας."


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Δεκέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Τρίτη 24-12-2024
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αιτήσεις στο πλαίσιο της πράξης Απόκτηση Ακαδηµαϊκής Διδακτικής Εµπειρίας κατά το εαρινό εξάμηνο 2024-25 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο [ΕΚΠ30]
Έναρξη: 23-12-2024 |Λήξη: 14-01-2025
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας