Νέα

Ολοκλήρωση του έργου "Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων"

ShareThis
Δημοσίευση: 15-02-2023 12:38 | Προβολές: 1095
Συμμετέχοντα Μέλη
Ιωάννης Δεληγιάννης
image

Εγκαινιάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου στον Δήμο Κέρκυρας το έργο «Ψηφιακός Οδηγός Πλοήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων», που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό εργαστήριο inArts (Interactive Arts) του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το έργο στοχεύει στην παροχή ενός διαδραστικού οδηγού πλοήγησης για την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τόσο από επισκέπτες όσο και από τους κατοίκους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Δήμαρχος Κέρκυρας κα Μερόπη Υδραίου, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης, μαζί με την ερευνητική του ομάδα, ο οποίος παρουσίασε την πρώτη από τις 4 ολογραφικώς πυραμίδες που χρησιμοποιούνται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το έργο, η οποία δόθηκε στην πόλη της Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κος Ιωάννης Δεληγιάννης εξήγησε τις διαφορετικές πτυχές του έργου και τα διαφορετικά μέσα, πληροφορίες και δυνατότητες διάδρασης που αξιοποιεί και παρέχει ανοικτά και δημόσια: ολογράμματα και ολογραμματικά βίντεο, βίντεο 360˚μοιρών εναέριο και εσωτερικών χώρων, φωτογραφίες υψηλής αισθητικής, κείμενο, θεματικές διαδρομές, πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα κάθε σημείου ενδιαφέροντος. Αναφέρθηκε επίσης στα ανοιχτά δεδομένα που δημιουργήθηκαν και είναι δημόσια διαθέσιμα σε όλους. Το έργο στοχεύει στην παροχή χρήσιμων και αξιόπιστων πληροφοριών, συνοδευόμενων από υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικό υλικό, αποκαλύπτοντας 80 σημεία ενδιαφέροντος στο Μνημείο της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Εφαρμόζονται οι πιο πρόσφατες φωτογραμμετρικές τεχνικές που επιτρέπουν στον χρήστη να εξοικειωθεί με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο και να αποκτήσει εις βάθος γνώση τους. Στοιχεία των σημείων διαμορφώνονται με τη μορφή ολογραμμάτων υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας έτσι στον έντονο καινοτόμο χαρακτήρα του έργου. Τα ολογράμματα επιτρέπουν στον χρήστη να εξερευνήσει συγκεκριμένες πτυχές των σημείων ενδιαφέροντος που συχνά δεν είναι ορατές, ακόμη και όταν βρίσκεται εκεί με φυσική παρουσία. 

Το έργο παρήγαγε και μια νέα μεθοδολογία αυτοματοποιημένης αποτύπωσης αντικειμένων με χρήση φωτογραμμετρίας με χρήση βίντεο η οποία επιτυγχάνει τη σημαντική μείωση του χρόνου, τη μείωση στην αποθήκευση των δεδομένων και τη δυνατότητα ανάκτησης μεγαλύτερου εύρους πληροφορίας από το βίντεο αν αυτό απαιτηθεί σε επόμενο χρόνο για συγκεκριμένα σημεία χωρίς να χρειαστεί να ψηφιοποιηθεί πάλι το σημείο ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύθηκε στο συνέδριο DCAC2022. 

Τα εγκαίνια του έργου «Ψηφιακός οδηγός πλοήγησης με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας και ολογραμμάτων» σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή, καθώς παρέχει έναν καινοτόμο και διαδραστικό τρόπο στους χρήστες να περιηγηθούν στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και να ενισχύσουν την κατανόησή τους και εκτίμηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Expo Corfu 2024
Δημοσίευση: 21-02-2024 14:29 | Ενημέρωση: 28-02-2024 11:57 | Προβολές: 1968
Έναρξη: 02-03-2024 |Λήξη: 04-03-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 115.39 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 20-04-2024
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας