Νέα

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Greek News USA της Αμερικής για το νέο γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη

ShareThis
Δημοσίευση: 16-05-2023 15:02 | Προβολές: 2287
image

Στην εφημερίδα Greek News USA της Αμερικής (τεύχος 37-12/05/2023) δημοσιεύτηκε αφιέρωμα για το νέο γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη με τίτλο "Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο «άνοιξε τα φτερά του» στη Νέα Υόρκη".

Στη συνέχεια παρατίθεται ολόκληρο το δημοσίευμα, από τον κ. Πέτρο Κασφίκη για την εφημερίδα Greek News USA.


"Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο «άνοιξε τα φτερά του» στη Νέα Υόρκη"

Η ίδρυση του πρώτου γραφείου ελληνικού ΑΕΙ στις ΗΠΑ είναι γεγονός. Πρόκειται για το γραφείο διασύνδεσης του Ιονίου Πανεπιστήμιου στη Νέα Υόρκη που αναλαμβάνει να στηρίξει το απαιτητικό έργο της εξωστρέφειας του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω συνομιλιών με κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια (Johns Hopkins, George Mason, University of Texas Health Science Center) στο πλαίσιο της ανάπτυξης διεθνών ερευνητικών συνεργασιών.

Το γραφείο διασύνδεσης θα διευκολύνει ακριβώς αυτή την ανάγκη επικοινωνίας με τα αμερικανικά πανεπιστήμια μέσω της δημιουργίας ενός ακαδημαϊκού και διοικητικού κόμβου. Στόχος είναι να ενισχυθεί η υπάρχουσα συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο μέσω της εύκολης εξαγωγής, διαχείρισης και μεταφοράς αρχειακού υλικού ή επιστημονικών δεδομένων. Επιπλέον, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο το γραφείο θα μπορέσει να στηρίξει εκπαιδευτικές συνεργίες που ήδη προσπαθεί να οικοδομήσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μέσω κοινών αγγλόφωνων προγραμμάτων με αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τα εγκαίνια του γραφείου πραγματοποιήθηκαν με μια σεμνή τελετή στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στη συνοικία Ουάσινγκτον Χάιτς στο Μανχάταν. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξήρε τη προσπάθεια σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ενώ το "παρών" στην τελετή έδωσε η Δήμαρχος Κερκυραίων, Μερόπη Υδραίου, και ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος. Τον Αγιασμό του γραφείου τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, καλωσόρισε το άνοιγμα του γραφείου, λέγοντας ότι «το Γενικό Προξενείο είναι έτοιμο να στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή και κάθε άλλη προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστήμιων».

Το γραφείο στεγάζεται σε χώρο που έχει διαθέσει η ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στη Νέα Υόρκη. Ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ανάφερε ότι «η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του γραφείου ήρθε όταν γνώρισα τον πολύ δραστήριο πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναζητούσε τρόπους για να ενισχύσει τη διεθνοποίηση του ιδρύματος».

Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας δήλωσε «είναι μεγάλη χαρά και ευλογία να φέρνουμε κοντά μας ένα κομμάτι από την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Η συνεργασία μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Ιονίου Πανεπιστημίου ευελπιστούμε ότι είναι μια αρχή που ανοίγει νέες προοπτικές. Εμείς ως Ορθόδοξη εκκλησία είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό και επομένως στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που θα φέρει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παιδεία, και τον ελληνικό πολιτισμό ποιο κοντά στους Αμερικανούς και στους Ελληνοαμερικανούς».

Όπως εξήγησε ο π. Γρηγόριος «για να ανοίξει κάποιος ένα γραφείο εδώ στο Μανχάταν χρειάζεται τουλάχιστον 100.000 δολάρια τον χρόνο. Οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν ταιριαστό να ανοίξουν ένα γραφείο εδώ στην εκκλησία, εφόσον το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην Κέρκυρα και εμείς είμαστε η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα. Και αυτός είναι ο ρόλος μας ως εκκλησία, να στηρίζουμε τον κόσμο, τη παιδεία και την Ελλάδα μας».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστήμιου, Ανδρέας Φλώρος, σημείωσε ότι το γραφείο στη Νέα Υόρκη δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και αυτό διότι τα πάντα προσφέρονται εξολοκλήρου δωρεάν από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μάλιστα, ο πρώτος υπάλληλος που θα στελεχώσει το γραφείο είναι ο ίδιος ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος και αναλόγως με τις μελλοντικές ανάγκες θα αναζητηθούν επιπλέον εθελοντές από τους κόλπους της ομογένειας.

Ο π. Γρηγόριος με ακαδημαϊκές περγαμηνές από το Πανεπιστήμιο Yale κρίθηκε ο πιο κατάλληλος να αναλάβει το γραφείο, καθώς ειδικεύεται στην ανάλυση και στον σχεδιασμό βάσεων δεδομένων και είναι υποδιευθυντής στο τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά του διδάσκει Ορθόδοξη Θεολογία και Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και είναι διευθυντής στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Η δήμαρχος Κερκυραίων, Μερόπη Υδραίου, επισήμανε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο έργο της δημιουργίας του γραφείου «για πρώτη φορά τρεις θεσμοί ενώνονται: η εκκλησία που φιλοξενεί το γραφείο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και η πολιτεία με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, όπου στηρίζουμε το εγχείρημα αυτό γιατί θεωρούμε ότι η καλύτερη διασύνδεση με την ομογένειας μας αλλά και της Αμερικής και της Ελλάδας γίνεται μέσω της επένδυσης σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός που μπορούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών μας αλλά και της νέας γενιάς».


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
6th International Conference Digital Culture & AudioVisual Challenges [DCAC-2024] 24-25 Μαΐου 2024
Δημοσίευση: 20-05-2024 20:09 | Ενημέρωση: 22-05-2024 10:51 | Προβολές: 1098
Έναρξη: 24-05-2024 |Λήξη: 25-05-2024
[Έληξε]
<< <
Μάιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Δευτέρα 27-05-2024
Το ζωντανό Μουσείο
Έναρξη: 01-11-2023 |Λήξη: 31-05-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συλλογική Έκθεση "Καλλιτεχνών Αφύπνισις"
Έναρξη: 24-05-2024 |Λήξη: 30-09-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα Έκθεσης
Mέγεθος: 623.19 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας