Νέα

Αποτίμηση του εορτασμού των 30 χρόνων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (ακαδημαϊκά έτη 1992/1993 έως 2022/2023)

ShareThis
Δημοσίευση: 06-06-2023 09:44 | Ενημέρωση: 07-06-2023 12:59 | Προβολές: 3578
image

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών συμπλήρωσε τριάντα χρόνια ζωής και γιόρτασε με πλήθος εκδηλώσεων την πολυδύναμη παρουσία του στο εξόχως μουσικό νησί της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα το Επετειακό Τριήμερο που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία από την 1η ως τις 3 Ιουνίου.

Ο εορτασμός των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος αποτέλεσε αφορμή για αναδρομή στις πολλές και διαφορετικές δράσεις του, ανάμνηση των επιτευγμάτων του, ενίσχυση ενός ουσιαστικού διαλόγου στο χώρο και ισχυροποίηση της παρουσίας του στην τριτοβάθμια μουσική εκπαίδευση. Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, συζητήθηκαν στις Στρογγυλές Τράπεζες του Επετειακού Τριημέρου για τις τρεις κατευθύνσεις του Τμήματος (Μουσικές Επιστήμες, Σύνθεση, Εκτέλεση), όπως και στις παρουσιάσεις των Εργαστηρίων του και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του.

Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του Τμήματος είναι ο φοιτητοκεντρικός χαρακτήρας των σπουδών. Το Επετειακό τριήμερο το απέδειξε περίτρανα, καθώς στις περισσότερες εκδηλώσεις του έδωσαν ενεργό και ουσιαστικό παρόν φοιτητές και φοιτήτριες, απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι/ες διδάκτορες και διδάκτορες του τμήματός: από τις συναυλίες έντεχνης και ηλεκτροακουστικής μουσικής με έργα καθηγητών/τριών συνθετών ερμηνευμένα από καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες και τις σκηνικές παραστάσεις γραμμένες ή/και ερμηνευμένες από φοιτητές/τριες ως τις ημερίδες μεταπτυχιακών, υποψήφιων διδακτόρων, διδακτόρων και αποφοίτων του τμήματός και τις μικρές διάσπαρτες συναυλίες φοιτητών/τριών μας της «διαδρομής» στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας  που κατέληξαν στη συναυλία φοιτητικού συνόλου με τζαζ μουσική.

Στην ημερίδα των αποφοίτων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Ιουνίου, παλιοί/ες και νέοι/ες απόφοιτοι όλων των μουσικών κατευθύνσεων αφηγήθηκαν τις επαγγελματικές τους διαδρομές και μίλησαν με ώριμη και αποστασιοποιημένη ματιά για τα όσα αποκόμισαν από τον ολιστικό τρόπο προσέγγισης των μουσικών σπουδών του Τμήματος, την ανεξαρτησία και ταυτόχρονα το κοινοτικό πνεύμα που βίωσαν στις σπουδές τους, όπως και την παράλληλη πορεία προς την αυτογνωσία που έδωσε ωριμότητα στον τρόπο μάθησης και διαλεκτικής αναπαραγωγής της γνώσης. Το συμπέρασμα είναι ότι το Τμήμα δεν παράγει μόνο καλούς μουσικούς εκτελεστές, συνθέτες, παιδαγωγούς, μουσικολόγους κοκ, αλλά ολοκληρωμένους ανθρώπους που με το ήθος και την αγάπη τους προς το μουσικό αντικείμενο που θεραπεύουν τιμούν όλη την μουσική κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Και όχι μόνο: η κοινότητα είναι ολόκληρο το μουσικό νησί της Κέρκυρας του οποίου η πλούσια μουσική παράδοση συμπληρώνεται άριστα και αναβαθμίζεται μέσα από τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Τμήματος.

Οι στενοί καλλιτεχνικοί και ερευνητικοί δεσμοί με ιστορικούς μουσικούς και ευρύτερα καλλιτεχνικούς φορείς της Κέρκυρας εμβαθύνουν διαρκώς τη σχέση του Τμήματος με την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε και οι φοιτητές/τριες να αποτελούν μέλη αυτής της διευρυμένης κοινότητας του νησιού, όπως άλλωστε τόνισαν πολλοί απόφοιτοί μας. Είναι λοιπόν φυσικό, που οι πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου του Τμήματος συγκέντρωσαν την προσοχή όλης της τοπικής κοινωνίας και πέρα από αυτήν.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, αφού ευχαρίστησε θερμά την Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου για την στήριξή της δήλωσε την ικανοποίησή της: «Περήφανοι που είμαστε καθηγητές σε αυτό το τμήμα και έχουμε συμβάλλει, ο καθένας με τον τρόπο του, στη δημιουργία και ανάπτυξη του! Περήφανοι που οι φοιτητές μας τεκμηριώνουν σε καθημερινή βάση το υψηλό καλλιτεχνικό και επιστημονικό του επίπεδο και, προπαντός, το κάνουν αυτό με ήθος και αγάπη για τη μουσική! Η τοπική κοινωνία του μουσικού νησιού της Κέρκυρας είναι το ιδανικό μέρος για να υπάρχει και να αναπτύσσεται το τμήμα μας. Ένα μεγάλο εύγε στα παιδιά μας, στην μεγάλη μας μουσική οικογένεια! Ευχόμαστε το τμήμα μας να είναι χιλιόχρονο!»

Όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιόνιο Ακαδημία, εκτός από τις συναυλίες, μπορείτε να δείτε στο: 
https://www.youtube.com/@IonianUniversityNoc/streams

Διαδικτυακές διευθύνσεις διάχυσης, ενημέρωσης και σχολίων του Επετειακού Τριημέρου του ΤΜΣ από τα ΜΜΕ (ενδεικτικές): Επιστροφή
Σχετικά Νέα
12ο Συνέδριο INSAP [Ιόνιος Ακαδημία, 20-24/5/2024, Κέρκυρα]
Δημοσίευση: 29-06-2023 13:28 | Ενημέρωση: 19-04-2024 17:07 | Προβολές: 347
Έναρξη: 20-05-2024 |Λήξη: 24-05-2024
[Αναμένεται]
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 20-04-2024
Προσεχώς
Αναβολή Εγκαινίων της μόνιμης Μουσειακής Έκθεσης «Φυλακές Κέρκυρας 1836 – 2024» [21/04/2024]
Σημαντική Ημερομηνία: 21-04-2024
[Αναμένεται]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 156.39 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πρόσκληση Εγκαινίων
Mέγεθος: 66.41 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Ανακοίνωση αναβολής των εγκαινίων
Mέγεθος: 371.44 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας