Νέα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® Mεσογειακών Πολιτισμών

ShareThis
Δημοσίευση: 25-09-2023 16:30 | Προβολές: 2805
image

Με μεγάλη επιτυχία και διεθνή εμβέλεια πραγματώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® Mεσογειακών Πολιτισμών, που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών – CIOFF® της UNESCO, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών Κέρκυρας, στην Κέρκυρα 6-10 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών, ένα Φεστιβάλ θεσμός του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 20 ετών της Σύμβασης (2003) της UNESCO για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά.

Περισσότεροι από 450 χορευτές και μουσικοί από 16 χώρες της Μεσογείου (Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβενία και Τυνησία) γιόρτασαν την άυλη πολιτισμική κληρονομιά της Μεσογείου, με χορούς, τραγούδια, με παραδοσιακά όργανα και παραδοσιακές φορεσιές, καθιστώντας την Κέρκυρα και την Ελλάδα πρωτεύουσα της Μεσογείου. Για 5 μέρες το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας και η Β. Κέρκυρα δονούνταν σε μια πολυ-πολιτισμική μουσική και χορευτική πανδαισία, με δρώμενα, video projection, εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής του Γάλλου εικαστικού Charles Stratos, εκθέσεις παραδοσιακής φορεσιάς από τις φιλοξενούμενες χώρες και την Ελλάδα, χορευτικά εργαστήρια, οικονομικό φόρουμ από το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας και γαστρονομικές γεύσεις από τους φιλοξενούμενους Chefs και τους Chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, στις 6 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Πρύτανης του Ι.Π., ο Πρόεδρος του CIOFF Eλλάδος κ. Κ. Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών κ. Γ. Γαρνέλης, υποδέχτηκαν την Έλενα Ράπτη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Ρ. Κράτσα, τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μ. Υδραίου, τον Δήμαρχο Β. Κέρκυρας κ. Γ. Μαχειμάρη, τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Π. Αγνιάδη, τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Χ. Λαμπρόπουλο και πλήθος άλλου κόσμου από Ελλάδα και εξωτερικό. Το ίδιο βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο η Παλαιά Φιλαρμονική παιάνισε σε παγκόσμια πρώτη τον ύμνο του Φεστιβάλ, σε σύνθεση Κ. Σαββανή για ν ακολουθήσει το μουσικο-χορευτικό  υπερθέαμα των Μεσογειακών χωρών. Συγκινητική ήταν η τελετή λήξης του Φεστιβάλ στην πάνω πλατεία της Σπιανάδα, όπου όλοι οι συμμετέχοντες από τις 16 χώρες της Μεσογείου χόρεψαν σε έναν μεγάλο κύκλο 500 περίπου ατόμων τον κερκυραϊκό συρτό και η βραδυά έληξε με γαστρονομικές δημιουργίες των Chefs στο Προσκοπείο.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργάνωσε Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η μουσική και ο χορός στη Μεσόγειο ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά και πεδία ωσμώσεων. Πολιτισμικές χωρικότητες και ιστορικές χρονικότητες», στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 στην Ιόνιο Ακαδημία, η οποία εντάχθησε στις επετειακές εκδηλώσεις της UΝESCO για τα 20 έτη από τη Σύμβαση για την άυλη πολιτισμική κληρονομιά. 

Eπιστημονική εκπρόσωπος του Ιονίου Πανεπιστημίου για το Διεθνές FESTIVAL CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών 2023, συντονίστρια της επιστημονικής ημερίδας και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής ήταν η Ρενάτα Δαλιανούδη, Μουσικολόγος, Δρ Εθνομουσικολογίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής και Οπτικοακουστικού Πολιτισμού, στο Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ι.Π.

Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της Μεσογείου είχε, επίσης, την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Ε.Ο.Τ., της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, της έδρας UNESCO του Ιονίου Παν/μίου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δ. Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, του Δ. Βόρειας Κέρκυρας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, του Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, του Τμ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, του Τμ. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, του Τμ. Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, της Δ/νσης Δικτύων και Επικοινωνιών του Ι.Π., του Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (Ι.Ε.Μ.Κ.), της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), της Academy of Art in Szczecin Πολωνίας, της Σχολής Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου της Ostrava Τσεχίας, της Association for the support of Art, Science and Technology Development “MEDEA” (Πολωνία). Στη διοργάνωση συνέβαλαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας.

Η τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη του Διεθνούς Φεστιβάλ έγινε με αεροβιντεοσκοπήσεις, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από την ΕΡΤ 3, την ΕΡΤ Κέρκυρας, τα τοπικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, ενώ οι δράσεις μεταδίδονταν μέσω livestreaming από το Ιόνιο Παν/μιο και τον CIOFF Ελλάδος.



Επιστροφή
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας