Νέα

Σεμινάριο χορού με τίτλο «Σωματοποιώντας τον Ήχο»

ShareThis
Δημοσίευση: 27-04-2012 14:31 | Προβολές: 1424
Έναρξη: 28-04-2012 |Λήξη: 29-04-2012
[Έληξε]
    Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 2.65 MB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
image

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το
Πολύτεχνο διοργανώνουν σεμινάριο χορού για μουσικούς με τίτλο «Σωματοποιώντας τον Ήχο».

Το σεμινάριο θα διδάξει η κ. Τζίνα Γιωτάκη και απευθύνεται σε φοιτητές όλων των κατευθύνσεων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθώς και όποιον ενδιαφέρεται για τη σύνδεση του χορού με τη μουσική, με ανώτατο όριο τα 30 άτομα.

Το Σεμινάριο έχει διάρκεια 8 ώρες και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 ως εξής:

το Σάββατο 28 Απριλίου στο Πολύτεχνο (Σχολεμβούργου 39, απέναντι από την είσοδο του Νέου Φρουρίου) ώρες 11:00-15:00, και την Κυριακή 29 Απριλίου στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ώρες 14:00-18:00.

Στο τέλος του σεμιναρίου (Κυριακή 18:00) θα παρουσιαστεί χορογραφικό έργο σε εξέλιξη (site specific performance) με υλικό από τη δουλειά των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του διημέρου στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας. Το Σεμινάριο διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έρθουν σε επαφή με το χορό, το βασικό λεξιλόγιο της κίνησης και θα πειραματιστούν οι ίδιοι σε κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και τη συνδυαστική λειτουργία τους με ήχους προερχόμενους από φυσικά όργανα και το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν ένα συμβολικό ποσό για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο (5 ευρώ για προπτυχιακούς φοιτητές, 10 ευρώ για τους υπόλοιπους). Ακολουθεί περιγραφή του σεμιναρίου και βιογραφικό της κ. Γιωτάκη.

«Σωματοποιώντας τον Ήχο»

Διήμερο οκτάωρο σεμινάριο με στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη του κινητικού
λεξιλογίου των συμμετεχόντων προσφέροντας ποικίλες μεθόδους να ανταποκριθούν στον ήχο. Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν κινητικούς αυτοσχεδιασμούς βασισμένους σε εξωτερικούς ήχους σε κλειστό και σε ανοικτό χώρο. Θα εισάγουν στη φαινομενολογική προσέγγιση της αίσθησης της ακοής μέσα από δημιουργικές δραστήριότητες. Επίσης θα εισάγουν στη μέθοδο της σωματοποίησης όπως αυτή χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση σύγχρονων performers. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα συζητηθεί η υποκειμενικότητα της ερμηνείας του ήχου και ο τρόπος με τον οποίο αυτή αποδίδεται σε κίνηση. Σε δεύτερο επίπεδο θα επεξεργαστούμε την τοποθέτηση/ ένταξη/ χρήση της κίνησης σε εξωτερικό χώρο με ξεχωριστά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως αυτά του Παλαιού Φρουρίου, ανταποκρινόμενοι σε χαρακτηριστικά του χώρου και στις ιδιαιτερότητες του ηχοτοπίου.
Θα αναλύσουμε και θα πειραματιστούμε με φυσικούς και φανταστικούς ήχους και με τον τρόπο που αυτοί αποδίδονται μέσα από την κίνηση και τον ήχο φυσικών οργάνων. Με βάση την αρχή της αρμονίας ανάμεσα στο χώρο, τον ήχο, το σώμα και την κίνηση, τα εργαστήρια θα εισάγουν επίσης στην έννοια της site-specific χορογραφίας παρουσιάζοντας σε πρώιμο στάδιο μια σύνθεση του κινητικού υλικού που θα προκύψει από τις δραστηριότητες του σεμιναρίου.

Διδάσκει η Τζίνα Γιωτάκη
Χορογράφος, Ανθρωπολόγος-Ιστορικός Χορού


Βιογραφικό

Η Τζίνα Γιωτάκη είναι διδάσκουσα στο τμήμα χορού του Πανεπιστημίου του Coventry (Αγγλία). Είναι επίσης υποψήφια διδάκτωρ και υπότροφος στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έως πρόσφατα, δίδασκε παράλληλα στο τμήμα χορού του Πανεπιστήμιου του Liverpool John Moores από όπου διέκοψε για να εστιάσει στην έρευνά της. Στο Liverpool John Moores δίδασκε σειρά μαθημάτων και ήταν υπεύθυνη για την καλλιτεχνική διεύθυνση και το συντονισμό των δημιουργικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ομάδας σύγχρονου χορού JMUpstart του Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην έννοια της ενσωμάτωσης (embodiment) ως βίωμα και ως μεθοδολογική
προσέγγιση στην έρευνα για τον χορό και την ανθρώπινη κίνηση. Ασχολέιται με την συγγραφή μιας εθνογραφικής ιστορίας της μεθόδου Body-Mind Centering (BMC) και μελετά την ανάπτυξη των μεθόδων σωματικής εκπαίδευσης (somatic education) ως κοινωνικό κίνημα που επηρέασε την εκπαίδευση των σύγχρονων χορευτών και performers στην Αγγλία. Η έρευνα γίνεται μέσα από πρακτική εφαρμογή και φιλοσοφική προσέγγιση. Είναι παιδαγωγός σωματικής κίνησης (Somatic Movement Educator) και παράλληλα ολοκληρώνει μεταπτυχιακό για την παιδαγωγική
του χορού στην ανώτατη εκπαίδευση. Το ερευνητικό της έργο και δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν άρθρα με θέματα που αφορούν: παιδαγωγικά ζητήματα για το χορό στην εκπαίδευση, την εφαρμογή και συμβολή του δημιουργικού χορού στο μαθησιακό περιβάλλον των παιδιών, την ανάπτυξη του Χορού για την Κοινότητα (Community Dance) στην Ελλάδα, κριτικές και αναλύσεις χορογραφικών έργων και άλλα. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα ως Λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ως επιμορφώτρια του Προγράμματος "Μελίνα" των
Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας και ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Επαγγελματικές Σχολές Χορού. Επί σειρά ετών, ήταν συντάκτρια του περιοδικού Χορός και αντιπρόεδρος του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής. Σήμερα διδάσκει εύρος μαθημάτων τα οποία περιλαμβάνουν κινητικό αυτοσχεδιασμό, χορογραφία, σύγχρονο χορό, ανθρωπολογία και ιστορία χορού ως μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την έρευνα στο χορό και σωματική εκπαίδευση
(somatic education).

Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλώ στείλτε μήνυμα με το όνομα και τηλέφωνό σας στο e-mail dionyssiou@gmail.com ή κάνετε τηλεφωνική κράτηση στο Πολύτεχνο. Υπάρχει όριο θέσεων. Θα ειδοποιηθείτε για την έγκαιρη κράτηση θέσης.

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ζωή Διονυσίου
Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής
Ιονίου Πανεπιστημίου


Στο συνημμένο αρχείο περιλαμβάνονται η περιγραφή και η αφίσα της εκδήλωσης


Επιστροφή
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας