Με πρωτοβουλία της Έδρας UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με συντονίστρια την Αν. Καθηγήτρια Ελένη Αβραμίδου του Πανεπιστημίου Shanghai International Studies University (SISU) της Κίνας και μέλος της διοικούσας επιτροπής της Έδρας ΘΝΕΣΨΟ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της επέκτασης των διεθνών ακαδημαϊκών συνεργασιών, επιδίωξε συστηματικά την εισαγωγή των κινεζικών σπουδών προωθώντας καταρχήν την εισαγωγή μαθημάτων κινεζικής γλώσσας στους φοιτητές του Ιδρύματος. Ως αποτέλεσμα υπογράφηκε στις 20.02.2023 στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συμφωνητικό διάθεσης καθηγητών κινεζικής γλώσσας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου, και του Κέντρου Γλωσσικής Εκπαίδευσης και Συνεργασίας (CLEC) του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας. Το συμφωνητικό υπέγραψε για το Ίδρυμα η Αντιπρύτανης καθηγήτρια Αικατερίνη Καμπάση και συνυπογράφηκε από τον Διευθυντή της Έδρας UNESCO καθηγητή Σταύρο Κάτσιο και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Αν. Καθηγητή Ιωάννη Καρρά, που λειτουργούν ως φορείς υλοποίησης της συμφωνίας.
Η συμφωνία βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο υλοποίησης μετά τον διορισμό καθηγήτριας κινεζικής γλώσσας εκ μέρους του CLEC και την επίσημη πρόσκλησή της από την Έδρα UNESCO του Ιονίου Πανεπιστημίου μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας του Πεκίνου. Με αυτήν εξασφαλίζεται ήδη κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2023/2024 και για τα δύο επόμενα, η παροχή υψηλού επιπέδου γλωσσομάθειας στην κινεζική γλώσσα και εμβάθυνση στη κινεζική γραμματεία, με πολλαπλές ωφέλειες για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου και ευρύτερα για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού προγράμματος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας αφορά τόσο στη διεξαγωγή μαθημάτων κινεζικής γλώσσας για τους φοιτητές όλου του Ιδρύματος και στη διοργάνωση γλωσσικών εργαστηρίων και πολιτιστικών ανταλλαγών, όσο και στην ανάπτυξη και αξιολόγηση σχετικών προγραμμάτων σπουδών.