Νέα

Ionian TechnoMedia και Smart SensIon: οι πρώτες εταιρείες-τεχνοβλαστοί του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 07-01-2024 20:09 | Ενημέρωση: 11-01-2024 01:03 | Προβολές: 7145
image

Με δύο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου ξεκινάει μια νέα περίοδος ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας του ιδρύματος με έμφαση στη διάχυση της έρευνας και της γνώσης. Ιδρύονται οι δύο πρώτες εταιρείες-τεχνοβλαστοί του Ιονίου Πανεπιστημίου: η Ionian TechnoMedia με αντικείμενο την ψηφιακή επικοινωνία και η Smart SensIon τις τεχνολογίες για την πολιτική προστασία και τον πρωτογενή τομέα. 

Σχετικά με την ίδρυση των τεχνοβλαστών ο Πρύτανης Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος δήλωσε ότι «αποτελούν μια έμπρακτη απόδειξη της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στα πεδία της έρευνας και της ανάπτυξης εφαρμογών με καινοτόμα χαρακτηριστικά και έντονη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία η δραστηριοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας».

H Ionian TechnoMedia δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ανδρέα Γιαννακουλόπουλου και συμμετοχή ως ιδρυτών-εταίρων του μέλους ΕΔΙΠ Στέλλας Λάμπουρα και του μεταδιδάκτορα Μηνά Περγαντή. Η ανάπτυξη των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας βασίζεται σε μια καινοτόμο αρχιτεκτονική λογισμικού, πληροφοριών και αρχείων η οποία μέσω ενός κεντρικά οργανωμένου συστήματος διαχείρισης περιεχομένου επιτρέπει την κατασκευή και φιλοξενία πολλαπλών διασυνδεδεμένων ιστοχώρων. Η Ionian TechnoMedia θα δραστηριοποιηθεί στη δημιουργία, διαχείριση και φιλοξενία εφαρμογών και περιεχομένου στο διαδίκτυο καθώς και στον ευρύτερο τομέα της ψηφιακής και υβριδικής επικοινωνίας. 

H Smart SensIon δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Μάρκου Αυλωνίτη και συμμετοχή ως ιδρυτών-εταίρων του Επίκ. Καθηγητή Γιάννη Καρύδη και του συνεργάτη ΙΔΑΧ Γιάννη Βλάχου. Η τεχνολογική καινοτομία της εταιρείας αφορά στον σχεδιασμό και ανάπτυξη έξυπνου υλικού χαμηλού κόστους, δηλαδή υλικού που συνίσταται σε διατάξεις αισθητήρων χαμηλού κόστους είτε με καινοτόμα αρχιτεκτονική για την άμεση μέτρηση γνωστών μεταβλητών είτε για την έμμεση μέτρηση αυτών μέσω καινοτόμων έξυπνων μεθοδολογιών. Επίσης αφορά στον σχεδιασμό και ανάπτυξη λογισμικού για την επεξεργασία και πρόβλεψη της εξέλιξης σύνθετων δεδομένων.

Η ίδρυση των τεχνοβλαστών βασίστηκε στις αντίστοιχες θετικές εισηγήσεις της ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών, καθώς και στη σημαντική προεργασία που είχε γίνει από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και ιδιαίτερα από τον Διευθυντή του, Αναπλ. Καθηγητή Θεμιστοκλή Έξαρχο και τον Υπεύθυνο για τη Στρατηγική Εμπορικής Αξιοποίησης και Υποστήριξης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Επίκ. Καθηγητή Ναούμ Μυλωνά.

Οι διαδικασίες για την ίδρυση των δύο εταιρειών έχουν ολοκληρωθεί τόσο ως προς το τυπικό σκέλος όσο και επί της ουσίας και αναμένονται σύντομα από μέρους τους αρχικά η παρουσίαση και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών και στη συνέχεια τα πρώτα αποτελέσματα της επιχειρηματικής τους δράσης.

Ειδική αναφορά στους πρώτους τεχνοβλαστούς του ιδρύματος έκανε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Βαγγέλη Καποδίστρια και Γιάννη Ρεβύθη, στην εκπομπή ΕπτάΧ7  των Ionian TV και Corfu Channel την Τρίτη 09/01/2024 σχετικά με επίκαιρα θέματα του ιδρύματος και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας