Νέα

Δημόσια συζήτηση «Κλίμα: χθες, σήμερα, αύριο» (Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, 09/02/2024)

ShareThis
Δημοσίευση: 02-02-2024 17:55 | Προβολές: 2503
Σημαντική Ημερομηνία: 09-02-2024
[Έληξε]
gr  pdf.png  Πρόσκληση
Mέγεθος: 138.88 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας σας προσκαλούν στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Κλίμα: χθες, σήμερα, αύριο» την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:30.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, και θα μιλήσουν οι:

  • Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας.
  • Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής και Γραμματέας της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος - Κλασική Φιλόλογος.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube.

Σύντομη παρουσίαση του θέματος

Ο Κώστας Συνολάκης θα επικεντρωθεί στην ιστορία της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 200 χρόνια και θα αναπτύξει τις πολλαπλές ευκαιρίες που είχε η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις. Θα εξηγήσει τα σημεία καμπής στο κλίμα, ειδικά όσα σχετίζονται με την θάλασσα. Θα γίνει αναφορά σε πρόσφατες μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα λόγω της κλιματικής κρίσης και στην διαχείριση τους. 

Ο Χρήστος Ζερεφός θα μιλήσει για την παγκόσμια ανησυχία από τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η παρουσίαση του θα εστιάσει στη μέχρι τώρα τάση θέρμανσης στη Μεσόγειο και την Ελλάδα περίπου κατά 1.5 °C τα τελευταία 100 χρόνια. Στην καταγραφή και ανάδειξη του 2023 ως έτους κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον πλανήτη. Ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε ως το θερμότερο από το 1900, για πολύ μεγάλο μέρος των χερσαίων τμημάτων της Μεσογείου ενώ αντίστοιχα υψηλές (έως και κατά 3 °C) ήταν και οι αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα την εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών αλλά και ακραίων βροχοπτώσεων. Στις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές μεταβολές του κλίματος στην Ελλάδα με βάση τις οποίες η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3.0 °C (RCP 4.5) / 5.0 °C (RCP 8.5) έως το 2100 και η μέση βροχή κατά τη βροχερή περίοδο στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να μειώνεται έως και κατά 15% (RCP 4.5) / 30% (RCP 8.5) στα νοτιότερα τμήματα της Ελλάδας ως το 2100. Επίσης στις εκτιμήσεις των μοντέλων για αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως των καυσώνων, των ξηρασιών και των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Οι ομιλητές

Χρήστος Ζερεφός

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα ως Fulbright Scholar, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εξελέγη παμψηφεί Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ). Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροχρόνιες μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την στρατόσφαιρα, καθώς επίσης και την αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.

Έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και από την Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2023), Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Αμερικανικού Κολεγίου ANATOLIA στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έχει λάβει συμπεριλαμβάνεται το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην επέτειο των 10 χρόνων του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007. Βραβεία της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (Excellence in Refereeing και Yoram Kaufman Award), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Blaise Pascal Medal), του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Επίτιμο Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Αριστείο «Ι. Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» του Δήμου Ναυπλιέων, Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, Τιμητική Διάκριση από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, Μετάλλιον Τιμής της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών «Ioan Ursu Medal». Παρέλαβε το Βραβείο “European Union Prize for Cultural Heritage”. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει διατελέσει συν-συγγραφέας ή κριτής σε όλες σχεδόν τις επιστημονικές εκθέσεις για την αραίωση του όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και ως κριτής των Εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για την αεροπλοΐα και τα ακραία φαινόμενα. Έχει επιβλέψει 55 Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και περισσότερες από 30 Διδακτορικές διατριβές ενώ έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στον τομέα της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και της Κλιματολογίας, οι οποίες έχουν τύχει σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης.

Η πρόσφατη πρότασή του για τη δημιουργία ευέλικτου διεθνούς μηχανισμού για την προστασία των μνημείων της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres, να συγκαταλεγεί στις εμβληματικές δράσεις του ΟΗΕ ως Ελληνική Πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στη διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη το 2019 και ήδη την έχουν υιοθετήσει περισσότερες από 100 χώρες.

Έχει ιδρύσει ή συν-ιδρύσει από το μηδέν τα εξής Επιστημονικά / Ερευνητικά Κέντρα: (1) Tο Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (2) Το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμοσφαίρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981) (3) Το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991) (4) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Φυσική του Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ (1991) (5) Το Κέντρο Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2003) (6) Την Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006-2020) (7) Το Μουσείον Γεωαστροφυσικής στο Μέγαρον Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2008) (8) Το Navarino Environmental Observatory (NEO) στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την εταιρεία TEMES (2009).

Κωνσταντίνος Συνολάκης

Ο Κώστας Συνολάκης σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1985. Στο παρελθόν διετέλεσε και Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι έρευνες του εστιάζονται στην γεωλογία, στην ακτομηχανική και στην ωκεανογραφία,  και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.  Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα.  Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς επιρροής και έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Moffatt-Nichol της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (ASCE, 2015),  Soloviev (European Geosciences Union, 2014), βραβείο για την συμβολή του στην Πολιτική Προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (2001), βραβείο Hamaguchi (Πανεπιστήμιο Κιότο, 2020), και το Διεθνές Βραβείο Ακτομηχανικής απο την Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (2019). Έχει βραβευθεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Διετέλεσε Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου για τρία χρόνια εγκαθίδρυσε ένα αταξικό σχολείο αριστείας. Οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής στην φαινομενολογία των ακραίων φαινομένων και ιδιαίτερα στην διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016, και της Εθνικής Ακαδημίας στις ΗΠΑ από το 2023.

Βίκυ Φλέσσα

H Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση συμπληρώνοντας φέτος 23 χρόνια προβολής, ενώ έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας κύριο Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σε προσκυνώ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, το οποίο βαδίζει πλέον στην 10η έκδοση.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της Ενώσεως Σμυρναίων.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα»
Δημοσίευση: 24-04-2024 14:17 | Προβολές: 493
Έναρξη: 24-04-2024 |Λήξη: 31-05-2024
[Σε Εξέλιξη]
Ηλεκτρονικός Κύκλος Διαλέξεων στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας - 26/04/2024, ώρα 19:00
Δημοσίευση: 22-04-2024 18:13 | Προβολές: 1426
Σημαντική Ημερομηνία: 26-04-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Πρόσκληση Ομιλίας
Mέγεθος: 88.92 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Αφίσα Ομιλίας
Mέγεθος: 81.94 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Αναβολή Εγκαινίων της μόνιμης Μουσειακής Έκθεσης «Φυλακές Κέρκυρας 1836 – 2024» [21/04/2024]
Δημοσίευση: 17-04-2024 15:49 | Ενημέρωση: 19-04-2024 10:52 | Προβολές: 626
Σημαντική Ημερομηνία: 21-04-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 156.39 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πρόσκληση Εγκαινίων
Mέγεθος: 66.41 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Ανακοίνωση αναβολής των εγκαινίων
Mέγεθος: 371.44 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 27-04-2024
Πασχαλινές Ευχές 2024
Έναρξη: 26-04-2024 |Λήξη: 12-05-2024
[Σε Εξέλιξη]
Προσεχώς
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργανώνει το 7ο Journey to Hope στην Κέρκυρα
Σημαντική Ημερομηνία: 29-04-2024
[Αναμένεται]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα εκδήλωσης
Mέγεθος: 201.43 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας