Νέα

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Ι.Π. αναγορεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Jack J. Dongarra, κάτοχος ACM Turing Award 2021, ευρέως γνωστού και ως «βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής»

ShareThis
Δημοσίευση: 27-05-2024 12:03 | Προβολές: 2705
image

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 και ώρα 20:00 στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη λαμπρότητα και έκδηλο θαυμασμό, η τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Jack J. Dongarra σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η εμβληματική για το Τμήμα, το Πανεπιστήμιο, αλλά και το γενικότερο χώρο της πληροφορικής στην Ελλάδα, αναγόρευση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού των 20 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγητή Εμμανουήλ Μάγκου, του εκλεγμένου μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου και μελών της Συγκλήτου του Ι.Π.  Την τελετή παρακολούθησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον Ακαδημαϊκό χώρο, ανάμεσά τους και ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής Βασίλειος Χρυσικόπουλος, πρώην Πρύτανης του Ι.Π. και εμπνευστής της ίδρυσης του Τμήματος, σημαντικά στελέχη της αγοράς πληροφορικής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, διδάσκοντες και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου και πλήθος κοινού.

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, στην προσφώνησή του προς τον τιμώμενο,  τόνισε ότι η απονομή του Τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον Ομότιμο Καθηγητή Jack J. Dongarra,  συνιστά παράλληλα φόρο τιμής, σε όλους τους πρωτοπόρους της επιστήμης των υπολογιστών, που με την άοκνη και συστηματική προσπάθειά τους, θέτουν τα θεμέλια για την εξέλιξή της. Επισήμανε ότι η τελετή αποτελεί εμβληματικό γεγονός για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της 20ετούς επιτυχημένης πορείας του Τμήματος Πληροφορικής, τα 40 χρόνια του Ιονίου Πανεπιστημίου και τα 200 της Ιονίου Ακαδημίας. Ενισχύει τη φήμη του ως κέντρου αριστείας και αναδεικνύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως έναν από τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους προορισμούς για την εκπαίδευση και την έρευνα. Ευχήθηκε τέλος, η λαμπρή πορεία του τιμώμενου, να αποτελέσει πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους επιστήμονες και παράδειγμα για όλους, στα χρόνια που θα έρθουν.  

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του Ι.Π. , Παναγιώτης Βλάμος, στον έπαινο που ανέγνωσε για τον τιμώμενο, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εντυπωσιακές διακρίσεις του, μεταξύ των οποίων και η κορυφαία στο χώρο της πληροφορικής απονομή του 2021 ACM Turing Award, διάκρισης ισοδύναμου κύρους με βραβείο Nobel.  Επισήμανε επίσης τις πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές συνεισφορές του στους αριθμητικούς αλγορίθμους στη γραμμική άλγεβρα, στους παράλληλους υπολογισμούς, στη χρήση προηγμένων αρχιτεκτονικών υπολογιστών, στη μεθοδολογία προγραμματισμού και στα εργαλεία για παράλληλους υπολογιστές. Ο έπαινος του κου Βλάμου για τον Jack J. Dongarra, έκλεισε με τη διαπίστωση ότι το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου πρωτοστατεί στην έρευνα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες οι οποίες το τοποθετούν στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η αναγνώριση του έργου διακεκριμένων επιστημόνων από το πεδίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν αποτελεί μόνο χρέος αλλά φανερώνει παράλληλα και τη διεθνή διάσταση του Τμήματος Πληροφορικής του Ι.Π.. Δήλωσε δε βέβαιος ότι η εκδήλωση θα χαραχθεί ως μια ξεχωριστή στιγμή για την ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγητής Εμμανουήλ Μάγκος, ανέγνωσε το ψήφισμα του Τμήματος, με το οποίο ομόφωνα αποφασίστηκε η ανάδειξη του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, καθώς: “υπηρέτησε με σπουδαίο τρόπο την επιστήμη της πληροφορικής, διαπρέποντας ιδιαιτέρως και παγκοσμίως, δίδαξε δε πλείστους μαθητές ακούραστα και με επιμέλεια και αναδείχθηκε σε εγκρατέστατο σκαπανέα της υπολογιστικής επιστήμης και της παράλληλης υπολογιστικής”.

Μετά την τελετή, ο κ. Dongarra δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος την τιμή που του έκανε το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά του και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς το Τμήμα και την Διοίκηση του Πανεπιστημίου γι’ αυτήν την αναγνώριση. Πρόσθεσε ότι νιώθει περήφανος που είναι πλέον μέλος ενός ιδρύματος υψηλού κύρους όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και επαίνεσε το έργο και την αφοσίωση του ακαδημαϊκού προσωπικού που προάγει την παιδεία και την γνώση. «Η αναγνώριση που έλαβα αποτελεί σταθμό στη ζωή μου … Η τελετή επιτιμοποίησης θα μου μείνει αλησμόνητη, όπως και η θερμή υποδοχή και φιλοξενία σας. Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν εξαιρετικά συγκινητική και μου δίνει έμπνευση και αφοσίωση να συνεχίσω την πορεία μου προς την αριστεία … είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω και να προωθήσω τις αξίες  και την αποστολή του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου μέσα στα επόμενα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Dongarra στην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο του Τμήματος.    

Η  βιντεοσκοπημένη τελετή επιτιμοποίησης είναι διαθέσιμη, από το κανάλι YouTube του Ιονίου Πανεπιστημίου: https://youtu.be/1siE8YrbQKw

Σύντομο Βιογραφικό του Ομότιμου Καθηγητή Jack J. Dongarra

Ο κ. Dongarra είναι εξέχουσα προσωπικότητα στους χώρους της επιστήμης υπολογιστών και της αριθμητικής ανάλυσης, όντας ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του στην υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (high-performance computing), τη γραμμική άλγεβρα και την παράλληλη υπολογιστική, τις εξελιγμένες αρχιτεκτονικές υπολογιστών, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία για υπολογιστές παράλληλης επεξεργασίας.

Είναι Διακεκριμένος Καθηγητής (Distinguished Professor) Επιστήμης της  Πληροφορικής, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών (Electrical Engineering and Computer Science Department) του Πανεπιστημίου του  Tennessee (Knoxville), όπου ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Καινοτομίας Πληροφορικής (Innovative Computing Laboratory). Κατέχει θέση Διακεκριμένου Ερευνητικού Μέλους, στο Τμήμα Επιστήμης  Υπολογιστών και Μαθηματικών του Oak Ridge National Laboratory, του μεγαλύτερου  εθνικού εργαστηρίου επιστήμης και ενέργειας των Η.Π.Α., στο οποίο συμμετέχει σε  έρευνες σχετικές με υπερ-υπολογιστές και υπολογιστική υψηλών επιδόσεων.

Διατελεί Υπότροφος Turing (Turing Fellow) στη Σχολή Μαθηματικών του  Πανεπιστημίου του Michigan, τίτλος που αποδίδεται σε ερευνητές παγκόσμιας  εμβέλειας, με αποδεδειγμένη αριστεία στην επιστήμη δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, ή σχετικά πεδία.

Είναι κάτοχος, μεταξύ άλλων, του Βραβείου ACM Τuring Αward 2021, το οποίο αποτελεί ύψιστη διάκριση στην επιστήμη της Πληροφορικής, ευρέως γνωστό και ως «βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής».

Το έργο του περιλαμβάνει την ανάπτυξη, τον έλεγχο και την τεκμηρίωση υψηλής ποιότητας λογισμικού προσανατολισμένου σε εφαρμογές μαθηματικών. Οι αλγόριθμοι και το λογισμικό του θεωρούνται κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πλήθος περιοχών της επιστήμης υπολογιστών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Γραφικά Υπολογιστών. Διακρίνεται, τέλος, για την αφοσίωσή του στην επιστημονική κοινότητα και την εκπαίδευση νέων ερευνητών.

Ειδικεύεται στους αριθμητικούς αλγορίθμους στη γραμμική άλγεβρα, στους παράλληλους υπολογισμούς, στη χρήση προηγμένων αρχιτεκτονικών υπολογιστών, στη μεθοδολογία προγραμματισμού και στα εργαλεία για παράλληλους υπολογιστές. Η έρευνά του περιλαμβάνει την ανάπτυξη, τον έλεγχο και την τεκμηρίωση μαθηματικού λογισμικού υψηλής ποιότητας. Έχει συμβάλει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ακόλουθων πακέτων και συστημάτων λογισμικού ανοικτού κώδικα: EISPACK, LINPACK, BLAS, LAPACK, ScaLAPACK, Netlib, PVM, MPI, NetSolve, Top500, ATLAS και PAPI. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 άρθρα, εργασίες, εκθέσεις και τεχνικά υπομνήματα και είναι συν-συγγραφέας πολλών βιβλίων. Το 2004 του απονεμήθηκε το Βραβείο Sid Fernbach της IEEE για τη συμβολή του στην εφαρμογή υπολογιστών υψηλών επιδόσεων με τη χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων- το 2008 του απονεμήθηκε το πρώτο μετάλλιο αριστείας της IEEE στον τομέα του Scalable Computing- το 2010 ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου Career Achievement του SIAM Special Interest Group on Supercomputing, το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Charles Babbage του IEEE, το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Ken Kennedy του ACM/IEEE για την ηγετική του θέση στο σχεδιασμό και την προώθηση προτύπων για μαθηματικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επίλυση αριθμητικών προβλημάτων κοινών για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο SIAM/ACM Prize in Computational Science and Engineering και το 2020 τιμήθηκε με το βραβείο IEEE Computer Pioneer Award για την ηγετική του θέση στον τομέα του μαθηματικού λογισμικού υψηλών επιδόσεων. Το 2021 έλαβε το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται στην επιστήμη των υπολογιστών, το βραβείο Turing από την Association for Computing Machinery.

Είναι μέλος των AAAS, ACM, IEEE και SIAM, μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής.



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Ιούνιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Κυριακή 23-06-2024
CEPE 2025 Call for Papers
Έναρξη: 04-06-2024 |Λήξη: 26-06-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συλλογική Έκθεση "Καλλιτεχνών Αφύπνισις"
Έναρξη: 24-05-2024 |Λήξη: 30-09-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα
Mέγεθος: 57.28 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας