Νέα

Επιτιμοποίηση του διακεκριμένου ελληνιστή José Antonio Moreno Jurado

ShareThis
Δημοσίευση: 17-06-2024 17:59 | Προβολές: 1805
image

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 12:00 στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα, έλαβε χώρα η αναγόρευση του διαπρεπούς ελληνιστή José Antonio Moreno Jurado σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Καθηγητή Γεώργιο Κεντρωτή. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης Διασφάλισης Ποιότητας, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Καθηγητής Ηλίας Γιαρένης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου, η πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, καθώς και εκπρόσωποι των αστυνομικών και εκκλησιαστικών αρχών του τόπου.

Ο Πρύτανης του Ι.Π. καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, στην προσφώνησή του προς τον τιμώμενο, αναφέρθηκε στη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του κ. José Antonio Moreno Jurado στα ελληνικά γράμματα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Καθηγητής Γεώργιος Κεντρωτής στον έπαινο που ανέγνωσε για τον τιμώμενο αναφέρθηκε καταρχάς αναλυτικά στη βαθιά παιδεία του επίτιμου διδάκτορα, η οποία καλύπτει την ελληνική γραμματεία στη διαχρονία της. Στη συνέχεια εξήρε το μεταφραστικό έργο του κ. Moreno Jurado, ο οποίος, ποιητής ο ίδιος, με όχημα την ισπανική, γλώσσα με ευρύτατη διάδοση ανά τον κόσμο, ταξίδεψε την ελληνική ποίηση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τέλος, έγινε αναφορά στην ευρεία αναγνώριση και το πλήθος διακρίσεων που έχει λάβει ο ποιητής και μεταφραστής για το σύνολο του έργου του.

Στην αντιφώνησή του με τίτλο «Εκείνα τα μακρινά χρόνια», ο επίτιμος διδάκτορας έκανε γλαφυρή αναδρομή στη γνωριμία του με τη νέα ελληνική γλώσσα όταν, πριν από πολλές δεκαετίες, έχοντας στις αποσκευές του μόνο τις κλασικές σπουδές του, επισκέφθηκε την Ελλάδα, ενώ εξήγησε ότι οι δυσκολίες που συνάντησε χαλύβδωσαν τη θέλησή του να κατακτήσει τη γλώσσα μας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δια ζώσης γνωριμία του με Έλληνες ποιητές στα αλλεπάλληλα ταξίδια του στη χώρα μας και στη γοητεία που άσκησε στην ψυχή του η ελληνική ποίηση ειδικά του 20ού αιώνα, γεγονός που του γέννησε την επιθυμία να τη μεταφράσει στη μητρική του γλώσσα και να την κάνει έτσι γνωστή σε τόπους μακρινούς.

Ως αναμνηστικό δώρο, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας προσέφερε στον κ. José Antonio Moreno Jurado τη χαρακτηριστική κερκυραϊκή απήδαλον ναυν, ενώ σε μικρή έκθεση έξω από την αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα έργα και οι μεταφράσεις του επίτιμου διδάκτορα, ευγενική προσφορά του ιδίου προς το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον λαμπρό μουσικό επίλογο που επιμελήθηκε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ι.Π. και περιλάμβανε έργα κλασικής μουσικής που ερμήνευσαν εξαιρετικά φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος.

Τέλος, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας εκφράζει τις ευχαριστίες του στην υποψήφια διδάκτορα Βασιλική Χελιδώνη, την τριτοετή φοιτήτρια Ουρανία Καμπάνι, και τους δευτεροετείς φοιτητές Μιχάλη Δημέλη και Μάριο Νεκτάριο Χρυσούλα για την πολύτιμη συνδρομή τους στη διεξαγωγή της τελετής, καθώς και τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Κωνσταντίνο Ζέλο (εταιρεία Photometry) για τη φωτογράφιση της τελετής.



Επιστροφή
<< <
Ιούνιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Τετάρτη 26-06-2024
CEPE 2025 Call for Papers
Έναρξη: 04-06-2024 |Λήξη: 26-06-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συλλογική Έκθεση "Καλλιτεχνών Αφύπνισις"
Έναρξη: 24-05-2024 |Λήξη: 30-09-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα
Mέγεθος: 57.28 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Προσεχώς
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας