Στην ιστορική παρουσία, την παρούσα εικόνα αλλά και σε μελλοντικές προγραμματισμένες μεταβολές, ως απαραίτητου μέτρου εναρμονισμού με την καλπάζουσα εξέλιξη πολλών γνωστικών επιπέδων, αναφέρθηκε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, στη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή 8/9/2024, υπό τον τίτλο «Ανακάλυψε το δικό σου αύριο… στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο», στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην 88η ΔΕΘ.
Όπως διευκρίνισε, η Ιόνιος Ακαδημία αποτέλεσε το πρώτο σύγχρονο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Κέρκυρα από το 1824 έως το 1864, μέχρι την ένωση των Ιονίων Νήσων με το Ελληνικό κράτος, ενώ το 1984 ιδρύθηκε και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που σταδιακά δημιούργησε επιμέρους Τμήματα και Σχολές σε γειτονικά νησιά, στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο.
Το ίδρυμα διαθέτει πέντε Σχολές, 12 Ακαδημαϊκά Τμήματα και 17 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, στα οποία φοιτούν 9.600 προπτυχιακοί φοιτητές, 560 μεταπτυχιακοί και 420
υποψήφιοι διδάκτορες.
Ο Πρύτανης, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, έδωσε έμφαση σε μια σειρά παραγόντων και πρωτοβουλιών, που καθιστούν το Ίδρυμα καινοτόμο και πρωτοποριακό.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
- Στην ιδιαιτερότητα της ακαδημαϊκής του ταυτότητας, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα του συνδυασμού μοναδικών γνωστικών αντικειμένων και της συνέργειας μεταξύ τους που δημιουργεί ένα άκρως διαθεματικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό περιβάλλον, συμβατό με τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
- Στο κεντρικό σημείο αναφοράς της εκπαιδευτικής λειτουργίας, που δεν είναι άλλο από τους φοιτητές, τους περισσότερους από τους οποίους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι καθηγητές γνωρίζουν με τα μικρά τους ονόματα. Ευχαρίστησε δε τους 26 εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι ενισχύουν την παρουσία του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
- Στις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας και στην ειδική πρόβλεψη για ευάλωτες ομάδες φοιτητών. Στην παρούσα συγκυρία ικανοποιείται το 97% των αιτήσεων δωρεάν σίτισης, που ανέρχονται σε περισσότερες από 1.200, καθώς και το 95% των αιτήσεων δωρεάν στέγασης σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο.
- Στην μικρή κλίμακα των ακαδημαϊκών μεγεθών που καθιστά την λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως οργανισμού, ευέλικτη και αποδοτική.
- Στην έμφαση όσον αφορά τον τομέα της έρευνας, με σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης άνω του 31% τα τελευταία δύο έτη, διαθέτοντας πλέον 37 Ερευνητικά Εργαστήρια, Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας με επτά Ινστιτούτα και δυο εταιρείες τεχνοβλαστούς.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης, υπογράμμισε τους διαύλους επικοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί με άλλα περιφερειακά ελληνικά Πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ τους για την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων αναφορικά με την φοιτητική στέγη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα βήματα διεθνοποίησης που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα με την ίδρυση των πρώτων ξενόγλωσσων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και στις συνεργασίες με αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως ενδεικτικά της Alabama, του Kentucky, το «JOHNS HOPKINS», το «William and Mary» και το «George Mason».