Νέα

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Qingdao της Κίνας

ShareThis
Δημοσίευση: 04-11-2024 15:30 | Προβολές: 1777
image

Πενταετές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Qingdao της Κίνας υπεγράφη πρόσφατα με επιμέρους αντικείμενα, μεταξύ άλλων, τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες των δυο Ανώτατων Ιδρυμάτων, τα οποία εκφράζουν την επιθυμία τους να αναπτύξουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση για την υποστήριξη συνεργατικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων και πρόσθετων ευκαιριών που θα προκύψουν, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διδασκόντων και προσωπικού της συνεργατικής έρευνας.

Μετά την πενταετή περίοδο, το μνημόνιο και όλα τα σχετικά άρθρα θα επανεξεταστούν για τροποποίηση, ακύρωση ή ανανέωση από αμφότερα τα θεσμικά όργανα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο σκοπός και η εφαρμογή τηρήθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ όλες οι αποφάσεις θα επιβεβαιώνονται με αμοιβαία γραπτή συναίνεση.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Qingdao, Hu Jinyan, στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα, πλαισιωμένοι από καθηγητές και των δύο μερών.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής, Καθηγητής Ανδρέας Γεωργοτάς, ο Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών,  Μετάφρασης και Διερμηνείας, κ. Σταύρος Κάτσιος, Διευθυντής της Έδρας UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις Δραστηριότητες που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab) και του Ινστιτούτου Σπουδών Γλώσσας, Μετάφρασης και Διερμηνείας και  Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, ο Καθηγητής του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας και Προϊστάμενος της Επιτροπής Εξειδίκευσης Διερμηνείας κ. Στέφανος Βλαχόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Τσίγκου, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμη της Μετάφρασης», Πρόεδρος της Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης, η Δρ. Έλενα Αβραμίδου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Έδρας UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και  ο Ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας και στην Έδρα UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αλέξης Παπαδόπουλος (εξ’ αποστάσεως).

Το Πανεπιστήμιο του Qingdao εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου, Hu Jinyan, ο Κοσμήτορας του Τμήματος Διδακτικών Υποθέσεων Ma Zegang, ο Κοσμήτορας του Διεθνούς Γραφείου, Wang Yunbo, η Κοσμήτορας της Σχολής Ξένων Γλωσσών, Bian Jianhua και ο Προσωρινός Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Ren He.

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος κατά την εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου του Qingdao σχεδιάστηκε και οριστικοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κίνα, και ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Χαιρέτισε επίσης τις ενέργειες του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας το οποίο λειτουργεί ήδη ως φορέας καλλιέργειας ισχυρών ακαδημαϊκών δεσμών με σημαντικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κίνας.

Ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής, Καθηγητής Ανδρέας Γεωργοτάς  ανέφερε στους συνομιλητές του ότι στην Κέρκυρα υπάρχει μια τεράστια κληρονομιά στις μουσικές σπουδές, καθώς και ότι το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992, διαθέτει ένα δυναμικό πρόγραμμα πενταετούς φοίτησης, με πιστοποιημένες σπουδές, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Ο Καθηγητής κ. Σταύρος Κάτσιος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας, πέρα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα, επισημοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την αναζήτηση νέων προοπτικών συνεργειών ανάμεσα στα δυο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Από την πλευρά της  η Αν. Καθηγήτρια κ. Μαρία Τσίγκου τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τα μέλη του Ιονίου Πανεπιστημίου η συμβολή των Κινέζων συναδέλφων τους στην εδραίωση και επέκταση των προγραμμάτων τα οποία καλλιεργούνται από το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας.

Ο Καθηγητής κ. Στέφανος Βλαχόπουλος υπογράμμισε τη μοναδικότητα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ελλάδα καθώς και την τεχνογνωσία του Τμήματος στην οργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών στα πεδία της μετάφρασης και διερμηνείας.

Η Δρ. Έλενα Αβραμίδου εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι τα δυο Πανεπιστήμια με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν αλλά και τις βαθιές ρίζες σε ιστορία και πολιτισμό, θα συνεργαστούν με τις καλύτερες προοπτικές, για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ο Καθηγητής και συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας κ. Αλέξης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι βασική φιλοδοξία του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι να αναπτυχθούν μέθοδοι αντιμετώπισης των παραγόντων, οι οποίοι απειλούν δραστηριότητες που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Qingdao.

Τέλος, στην προσφώνησή του, κατά την Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου, Hu Jinyan, εξέφρασε την αφοσίωση όλων των συναδέλφων του στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης για τη γόνιμη προώθηση της κατανόησης ανάμεσα στους δυο λαούς, που βασίζεται τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά όσο και στις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται σε επιστημονικό επίπεδο στην εποχή μας, και  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες, τις οποίες χαρακτήρισε αμοιβαία επωφελείς, καθώς ενισχύουν τις επιδιώξεις και των δυο μερών.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας