Παρουσία επισήμων, Καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, φοιτητών και πλήθους επισκεπτών, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, τα εγκαίνια έναρξης του 18ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, που διοργανώνει το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΕΡΗΜΕΕ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Μαΐου 2025.
Η τελετή φιλοξενήθηκε στον Κήπο του Λαού της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, ενώ ακολούθησαν και τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης της διοργάνωσης, που φέτος παρουσιάζει την καλλιτέχνιδα, Παρή Αντωνίου, με το διαδραστικό της έργο «Πόσο νεαρό κορίτσι είσαι;» στην Αίθουσα «Θάνος Χρήστου» της Πινακοθήκης, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ. (Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως Σάββατο και από τις 10.00 έως τις 16.00).
Χαιρετίζοντας την τελετή, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Βουσολίνος, ανέφερε ότι κοινή επιθυμία του Δήμου και του Ιονίου Πανεπιστημίου παραμένει η σύμπραξη των δυνάμεών τους, ως προς το όφελος του κοινωνικού συνόλου, σε μια τοπική κοινότητα που εμπνέεται και δημιουργεί μέσα από τις παραδόσεις της. «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την επιστημονική του προσέγγιση και τη δημιουργική του διάσταση ενσωματώνει νέες ιδέες και τεχνογνωσία, που ενισχύουν τη διαρκή ανανέωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Δεν έχουμε απλά μια θεσμική σχέση αλλά μια σύμπραξη ουσιαστική και δημιουργική με γνώση και κοινωνική ευθύνη, η οποία βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών προκειμένου να ενισχύσουμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή προέλευσης στον πολιτιστικό διάλογο», τόνισε ο κ. Βουσολίνος.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Καθηγητής Μιχαήλ Παναγόπουλος, αρχικά μετέφερε χαιρετισμό εκ μέρους του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, ο οποίος απουσιάζει, καθώς συμμετέχει στην 108η Σύνοδο Πρυτάνεων, υπερθεματίζοντας τη μακροχρόνια προσφορά του στην εξέλιξη του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ως Καθηγητής του, καθώς και πρώην Πρόεδρος και Κοσμήτοράς της σχολής. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι με την 20ετή λειτουργία του το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών έχει ουσιαστικά ταυτιστεί με το Τμήμα. «Το Φεστιβάλ αυτό στοχεύει πρωτίστως να αναδείξει την κοινή προσπάθεια των φοιτητών και των διδασκόντων του αλλά και για να επιτευχθεί η επαφή με καλλιτέχνες και από άλλες περιοχές και άλλα πανεπιστήμια, με τελικό στόχο να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία».
Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Νικόλαος - Γρηγόριος Κανελλόπουλος, σε παρέμβασή του στην τελετή των εγκαινίων, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη εξέλιξη, με συναδέλφους οι οποίοι συμβάλουν με ενέργεια, ιδέες και συνεχώς κομίζουν στη διοργάνωση την έκπληξη, δημιουργώντας τη διαχρονικότητα που το χαρακτηρίζει, μέσα από μια αμφίδρομη σχέση παραγόντων από Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο Υπεύθυνος των Καλλιτεχνικών Δράσεων του Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Άγγελος Φλώρος, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση για μια σειρά ετών, αναλαμβάνοντας έναν αξιόλογο θεσμό, τόσο για τη φοιτητική κοινότητα, όσο και για τους συναδέλφους του Καθηγητές. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, φέτος παρουσιάζονται 120 συμμετοχές από μαθήματα προπτυχιακών εργασιών, 10 πτυχιακές και ατομικές εργασίες που φιλοξενούνται, 25 μεταπτυχιακές εργασίες και 5 διπλωματικές εργασίες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
«Στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στους φοιτητές μας, ώστε να τους δώσουμε ένα βήμα για τη μετέπειτα καριέρα τους, ενώ βασικός προσανατολισμός του Φεστιβάλ παραμένει το να διδάσκει και να καλλιεργεί τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την υπέρβαση των όποιων εμποδίων με μεγάλο ενθουσιασμό. Προσανατολισμός που συμπίπτει με αυτόν του Τμήματός μας, να αναδείξει διάφορες μορφές τέχνης της ψηφιακής εποχής σε αυτόν το αναλογικό κόσμο» κατέληξε ο κ. Άγγελος Φλώρος, ευχαριστώντας παράλληλα τους 40 και πλέον εθελοντές, οι οποίοι συνέβαλλαν στη φετινή διοργάνωση.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καλλιτέχνιδα Παρή Αντωνίου, από τον χώρο του κινηματογράφου και των ψηφιακών και διαδραστικών μορφών τέχνης, δημιουργός της κεντρικής έκθεσης της διοργάνωσης, «Πόσο νεαρό κορίτσι είσαι»; «Το νεαρό κορίτσι είναι ο ιδανικός πολίτης της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, χωρίς έμφυλο πρόσημο. Σίγουρα θα εντοπίσεις τον εαυτό σου, ίσως τρομάξεις αλλά αργότερα μπορεί να σου φανεί διασκεδαστικό και στη συνέχεια να σου προκαλέσει θυμό. Τέλος, θα έχει καταφέρει να σου προσφέρει συνοπτικά μικρά ψήγματα σαγηνευτικής σοφίας» εξήγησε σχετικά με την εγκατάστασή της, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Καθηγητή Απόστολο Λουφόπουλο, υπεύθυνο των μουσικών εκδηλώσεων, τον Επίκουρο Καθηγητή, Ιάκωβο Παναγόπουλο, υπεύθυνο των εκπαιδευτικών δράσεων και τον Επίκουρο Καθηγητή, Βασίλη Κομιανό, υπεύθυνο του Επιστημονικού Συνεδρίου DCAC που αποτελεί τμήμα του Φεστιβάλ για 7η χρονιά.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Κέρκυρας, Δεύτερο Πρόγραμμα.
Περισσότερες πληροφορίες στην κεντρική ανακοίνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου: https://ionio.gr/gr/news/32398/
και στους επίσημους ιστοχώρους του Φεστιβάλ:
[Φεστιβάλ]
https://avarts.ionio.gr/festival/
[Εκπαιδευτικές Δράσεις AV-School]
https://avarts.ionio.gr/school/
[Συνέδριο DCAC]
https://avarts.ionio.gr/dcac/
Πληροφορίες: Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας
Ιστοχώρος Φεστιβάλ : https://avarts.ionio.gr/festival/
Email Επικοινωνίας: av-fest@ionio.gr