Νέα

Διάλεξη «Ουκρανία: Ειρήνη και Πόλεμος», Καθ. Ιρίνα Πονομαριόβα

ShareThis
Δημοσίευση: 02-05-2015 12:39 | Προβολές: 2702
Σημαντική Ημερομηνία: 06-05-2015
[Έληξε]
    Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 332.79 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Η καθηγήτρια Ιρίνα Πονομαριόβα θα παρουσιάσει διάλεξη με το επίκαιρο θέμα «Ουκρανία: Ειρήνη και Πόλεμος», την Τετάρτη 6 Μαίου και ώρα 7.30 στην αίθουσα 1 του Τμήματος Ιστορίας (Ιωάννου Θεοτόκη 72, Α’ όροφος).

Η Ιρίνα Πονομοαριόβα είναι καθηγήτρια Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης της Ουκρανίας, Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Ντονέτσκ και υποστήριξε την διατριβή της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου του Ταράς Σεβτσένκο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης (1997-2001, 2007-2011). Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων ανάμεσα στα οποία είναι η μονογραφία Εθνική Ιστορία των Ελλήνων της Αζοφικής (2006) και η Εθνογραφία των Λαών της Αζοφικής (2011).

Η κυρία Πονομαριόβα βρίσκεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως μετακαλούμενη καθηγήτρια του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» του Τμήματος Ιστορίας, με τίτλο «Μαύρη θάλασσα και Πόλεις Λιμάνια από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα. Ανάπτυξη, Σύγκλιση και Διασυνδέσεις με την Παγκόσμια Οικονομία», που συντονίζει στο Τμήμα Ιστορίας στο διάστημα 2012-2015 η καθηγήτρια Τζελίνα Χαρλαύτη.

Η διάλεξη της κυρίας Πονομαριόβα αφορά στην σύγχρονη Ουκρανία, που ενώ βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, βιώνει ξαφνικά έναν πολύπλοκο πόλεμο. Απροσδόκητα και αστραπιαία η ζωή στην χώρα άλλαξε. Οι καθημερινοί άνθρωποι δεν κατανοούν πολλά, και συχνά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Οι συνθήκες στο  νότιοανατολικό τμήμα της χώρας μοιάζουν πια με ταινία τρόμου, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Στα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης βρίσκεται η Μαριούπολη και τα 20 χωριά της, που ιδρύθηκαν πριν από διακόσια χρόνια από Έλληνες, οι οποίοι ζουν εκεί μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου οι κάτοικοι ζουν σε κατάσταση μόνιμης απειλής: πυροβολισμοί, εκρήξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο θάνατος και οι τραυματισμοί αποτελούν την καθημερινή πραγματικότητα. Οι κάτοικοι εργάζονται και  σπουδάζουν υπό τον κρότο των εκρήξεων, και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, στις 24 Ιανουαρίου του 2015 τίποτα δεν προμήνυε τα δραματικά γεγονότα. Στην πόλη επικρατούσε ησυχία, ήταν Σάββατο. Πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους έκαναν την βόλτα τους, άλλοι τα ψώνια τους... Όμως, ξεκίνησε η ένοπλη επίθεση με ρουκέτες σε μια περιοχή της πόλης, η οποία διήρκησε μόνο 20 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα πάνω από εκατό άτομα σκοτώθηκαν και υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί. Πάνω από 30 εννιαώροφες πολυκατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου και ενός σχολείου και ενός παιδικού σταθμού.

Τι συμβαίνει; Γιατί;

Σήμερα πολλά ελληνικά χωριά έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, οι κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους και έμειναν χωρίς πόρους διαβίωσης. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η Ελλάδα προσφέρει βοήθεια στους Έλληνες της Αζοφικής, χάρη στην προσπάθεια και δραστηριότητα που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία των Ελληνικών Ενώσεων της Ουκρανίας με Πρόεδρο την Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή. Μεγάλη εθελοντική βοήθεια επίσης προσφέρει το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, στο οποίο λειτουργεί και Τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας, με τον Πρύτανη Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνοβ, γνωστό στους Κερκυραίους από το 2008, όταν είχε επισκεφθεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και είχε μιλήσει για τους Έλληνες της περιοχής.

Πότε θα έρθει η ειρήνη στην Μαριούπολη και στην Ουκρανία?

Τα παραπάνω ζητήματα, και άλλα, θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της διάλεξης.


Επιστροφή
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Τρίτη 26-11-2024
Προσεχώς
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας