Κέρκυρα
30 Σεπτεμβρίου, 1 & 2 Οκτωβρίου 2019
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Albert Cohen Κέρκυρα και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ιόνιος Ακαδημία, Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα 30/9, ώρα έναρξης 20.30
Βραδιά αφιερωμένη στον Albert Cohen.
Ο κορυφαίος γαλλοελβετός συγγραφέας Abraham Αlbert Cohen (1895-1981) γεννήθηκε στην Κέρκυρα από ρωμανιώτες γονείς. Μεγάλωσε στην Μασσαλία και από το 1914 έζησε στην Γενεύη, όπου σπούδασε και εργάστηκε στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, εμπειρία την οποία αξιοποίησε στο μυθιστόρημα BelleduSeigneur (1968), το κυριότερο έργο του και ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Η ανάμνηση της Κέρκυρας, που στο έργο του εμφανίζεται ως Κεφαλλονιά, και η εβραϊκή ταυτότητα αποτελούν κεντρικά στοιχεία του λογοτεχνικού του έργου.
Θα γίνει παρουσίαση για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, τον ρόλο της μουσικής στο έργο του, και τα παραδοσιακά ρωμανιώτικα τραγούδια, από τους:
- Σπύρο Γιούργα, πρόεδρο του Συλλόγου Αlbert Cohen Κέρκυρα
- Δημήτρη Κιουσόπουλο, Μουσικό δημοσιογράφο και κριτικό,
- Αγγελική Καθαρίου, Μεσόφωνο, Διδάσκουσα Μονωδίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από την Αγγελική Καθαρίου (φωνή) και την Μαριλένα Σουρή (πιάνο) με έργα Maurice Ravel (πέντε ελληνικά τραγούδια, δυο εβραϊκές μελωδίες) και παραδοσιακά ρωμανιώτικα τραγούδια σε μεταγραφή για φωνή και πιάνο.
Τρίτη 1/10, ώρα έναρξης 20.30
Αφιέρωμα στον Οlivier Messiaen
Προβολή της ταινίας La Liturgie de Cristal (2009) του Olivier Mille (διάρκειας 107 λεπτών).
Σε συνέχεια του αφιερώματος στον Οlivier Μessiaen που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4/3/2019-7/3/2019 στο Ωδείο Αθηνών σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα προβληθεί η ταινία La Liturgie de Cristal (2009) του Olivier Mille.
Ο Mille έχει συμπεριλάβει πληθώρα αρχειακού υλικού του συνθέτη, καθώς και συνεντεύξεις με τους συναδέλφους και πρώην μαθητές του Messiaen, σε ένα συναρπαστικό και εμπνευσμένο μωσαϊκό αφήγησης. Η ταινία δεν ασχολείται ιδιαίτερα με λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του Messiaen - παρουσιάζει μόνο εκείνες τις πτυχές που σχετίζονται με τη μουσική του. Αντιθέτως, διερευνά σε βάθος όλες τις μουσικές του επιρροές: τη βαθιά του θρησκευτική πίστη, την ικανότητά του να "συλλαμβάνει" τη μουσική από την άποψη των χρωμάτων, τη μοναδική προσέγγισή του στο ρυθμό και, πάνω απ' όλα, το ενδιαφέρον του και τη χρήση του τραγουδιού των πουλιών στις συνθέσεις του. Η ταινία παρουσιάζει επίσης πολλά στοιχεία για τις μεθόδους εργασίας του συνθέτη και τις σχέσεις του Messiaen με σημαντικούς συναδέλφους του. Το μοναδικό χάρισμα του Messiaen εγγράφεται έντονα σε αυτά τα κινηματογραφημένα αποσπάσματα, τα οποία αποκαλύπτουν τη ζεστή και ανοιχτή του προσωπικότητα, το "διαβολικό" του χιούμορ και την ένθερμη πίστη του στη μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής.
Την προβολή θα προλογίσει με μια σύντομη εισαγωγή σχετική με τον Olivier Messiaen ο συνθέτης και μουσικολόγος ειδικός στην μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα Ανάργυρος Δενιόζος.
Tετάρτη 2/10, ώρα έναρξης 20.30
Από τον Debussy στον σπεκτραλισμό: συναυλία Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων
Συναυλία αφιερωμένη στην Γαλλική Μουσική του 20ού αιώνα και την διεθνή της απήχηση στη διαμόρφωση της γλώσσας της σύγχρονης μουσικής, μέσω της κληρονομιάς των Debussy και Messiaen ως τους σύγχρονους σπεκτραλιστές συνθέτες της διεθνούς σκηνής. Διάρκεια 85’ (και διάλειμμα).
Πρόγραμμα
Claude Debussy, Chansons de Bilitis σε ποίηση Pierre Louÿs, για φωνή και πιάνο
Claude Debussy, Τραγούδια σε ποίηση Μαλλαρμέ, για φωνή και πιάνο
Paul Dukas, La plainte, au loin, du faune..., στη μνήμη του Debussy (1920), για σόλο πιάνο
Αυτοτελή τμήματα από το Quatuor pour la fin du temps (1941) του Olivier Messiaen (1908-1992)
Olivier Messiaen, Liturgie de Cristal 1941 για κλαρινέτο, βιολί, τσέλο, πιάνο
Olivier Messiaen, *L'Abime des Oiseaux 1941 για σόλο κλαρινέτο
Τoshio Hosokawa (*1955) Stunden-Blumen (Tokino Hana, 2008)
Kaija Saariaho (*1952) Επτά Πεταλούδες, για σόλο τσέλο
Tristan Murail (*1947) Les Ruines circulaires, από το «Portulan», (2006) για κλαρινέτο και πιάνο
Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων
Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνος
Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο
Μπάμπης Καρασαββίδης, βιολί
Μαρίνα Κολοβού, τσέλο
Μαριλένα Σουρή, πιάνο
Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων είναι ένα ευέλικτο σύνολο μουσικής δωματίου που απαρτίζεται από μουσικούς με συναυλιακή παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλη άλλων συνόλων και ορχηστρών. Το σύνολο ξεκίνησε την καλλιτεχνική πορεία του ως Σύνολο του Εαρινού Φεστιβάλ των Παξών και από το 2013 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα σε συνεργασία με τον τομέα Σύνθεσης του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου από το 2017 είναι τακτικώς φιλοξενούμενο.
Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία του EnsembleModern της Φρανκφούρτης (IEMA), το Σύνολο προετοιμάζει και παρουσιάζει προγράμματα σύγχρονης κατά βάση μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρώτη συναυλία πραγματοποιείται στην Ιόνιο Ακαδημία, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σε άλλους χώρους. Επίσης, από το 2013 συνεργάζεται με το Ωδείο Αθηνών.
Επιμέλεια-συντονισμός Νάντα Γερουλάνου
Καλλιτεχνική οργάνωση Aνάργυρος Δενιόζος